Hirmagazin.eu
Főoldal » A biztonsági garanciákon áll vagy bukik a történelmi csúcstalálkozó sikere
Külföld

A biztonsági garanciákon áll vagy bukik a történelmi csúcstalálkozó sikere

Szingapúrban soha nem látott biztonsági intézkedésekkel készültek Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető történelmi találkozójára.

The Independent

Csoma Mózes Korea-szakértő az M1 Szemtől Szembe adásában hétfőn kora este hangsúlyozta, hogy szerinte a tárgyalások kulcsa a biztonsági garanciák kérdése. Nagy Sándor András arról beszélt: Phenjan számára az Egyesült Államokkal való tárgyalás már generációkon átívelő célkitűzés volt.

A magyar idő szerint kedd hajnalban esedékes csúcstalálkozót hetek óta két munkacsoport készítette elő, az egyik Panmindzsonban, ahol sor került a harmadik Korea-közi csúcsra, a másik pedig Szingapúrban, a találkozó helyszínén készült – mondta az M1 Szemtől Szembe című adásában Csoma Mózes Korea-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa. Nagy Sándor András Amerika-szakértő a műsorban az amerikai elnököt idézte, aki úgy nyilatkozott, hogy már az első percben érezni fogja, hogy sikeres lesz-e a találkozó.

A tárgyaláson Donald Trump és Kim Dzsong Un mellett csak egy tolmács vesz rész, ami nagyon szokatlan a diplomáciában ezen a szinten – tette hozzá. Washingtoni közlés szerint az egynapos csúcstalálkozó programjában szerepel munkaebéd és szélesebb körű tárgyalás is, amelyen a két vezető mellett munkatársaik is részt vesznek. A tárgyalási technikák kérdését firtató kérdésre Csoma Mózes úgy válaszolt, hogy köztudott, hogy a koreaiak szenzációs tárgyalók. A szakértő a koreai történelemből hozott példát arra, hogy a diplomácia mekkora szerepet játszik a helyi kultúrában.

Biztonsági garanciák a kulcs

Korábbi sajtóbeszámolók szerint Phenjan megerősítette elkötelezettségét a nukleáris leszerelés mellett a Koreai-félszigeten, ha garanciát kapna arra, hogy nem fenyegeti katonai támadás. A találkozó kulcskérdése, hogy az amerikaiak milyen biztonsági garanciákat tudnak biztosítani Észak-Koreának, az egész nukleáris kérdés megoldása ezen múlik – hangsúlyozta Csoma Mózes.

Magyar Nemzet

A szakértő arra számít, hogy ha békeszerződésre nem is kerül sor, de a napirenden van egy közös deklaráció elfogadása, amelyben a felek igényüket fejezik ki a koreai háborút lezárására. Felidézte, hogy a 90-es évek elején Észak-Korea nagyhatalmi vákuumba került és akkor Phenjan úgy gondolta, hogy úgy tudja államiságát és a berendezkedését megvédeni, ha legitimációt kap az Egyesült Államoktól. A diplomáciai kapcsolat a két Korea között is nagyfokú elismerése lehet az észak-koreai rezsimnek.

Trump nagyobb kockázatot vállalt

Nagy Sándor András elmondta, hogy Donald Trump nagyobb kockázatot vállalt azzal, hogy leült az észak-koreai diktátorral  tárgyalni, míg Phenjan számára már az is óriási győzelem, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítették az amerikai elnököt.

Az év elején hónapokon keresztül ment a két vezető közötti személyeskedő vita, amely akár nukleáris háborúval is fenyegetett, ehhez képest, most Kim Dzsong Un elmondhatja, hogy milyen bölcsen taktikáztak. Ha konkrét eredmények nélkül végződik a tárgyalás, akkor Donald Trumpnak nehezebb lesz megindokolni, miért volt szükség a csúcstalálkozóra – vélte az Amerika-szakértő.

Az Egyesült Államokkal való tárgyalás a phenjani rezsim számára már generációkon átívelő célkitűzés volt. 1994-ben, halála előtt nem sokkal Kim Ir Szen elérte, hogy Jimmy Carter volt amerikai elnök látogasson el Észak-Koreába, Kim Dzsong Il pedig 2009-bent tudta kizsarolni, hogy Bill Clinton ex-elnökként látogatott az országba. Hozzáfűzte: a legnagyobb propagandagyőzelem az lett volna, ha sikerül a csúcstalálkozót Phenjanba szervezni, amely egyben biztonsági kockázatokkal is járt volna, mert ebben az esetben be kellett volna vonniuk az előkészületekbe az amerikai titkosszolgálati szerveket.

nypost.com

A Korea-szakértő szerint kedvező kompromisszum született, amikor Szingapúrt jelölték ki a tárgyalások helyszínéül.

Gazdasági előnyökkel is jár a békeszerződés

Kim Dzsong Il időszakában a meghatározó irányvonal volt az „első a hadsereg politika”, amely Kim Dzsong Un hatalomátvételével 2011 után úgy változott, hogy egyszerre kell a hadsereget és az életszínvonalat is emelni.

Phenjan számára azért lenne fontos a békeszerződés, mert amellett, hogy az garantálna a status quót, és az állam biztonságát, megnyitna olyan forrásokat, amelyek jelenleg elérhetetlenek, így az Ázsiai Fejlesztési Bank vagy a Világbank kölcsöneihez való hozzájutást biztosítaná – mondta Csoma Mózes, hozzátéve, hogy a békeszerződés egyben a szankciók felfüggesztésével is járna. Valamint a dél-koreai beruházások is újraindulhatnak.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok kivonja-e katonáit a Koreai-félszigetről, Nagy Sándor András úgy felelt, hogy ez a kérdés is napirenden lesz a csúcstalálkozón. Az amerikai csapatok kivonása aggodalommal tölti el Dél-Koreát és Japánt, nem véletlenül utazott Washingtonba a japán kormányfő. Tokió attól tart, hogy Washington meggondolatlanul belemegy egy olyan alkuba, hogy Phenjan megtarthatja középhatótávolságú rakétait, amellyel elérné a szigetországot – fogalmazott.

Az Amerika-szakértő Oroszország szerepére is felhívta a figyelmet. Moszkva a Közel-Keleten is megpróbált borsot törni az Egyesült Államok orra alá, amikor a szíriai beavatkozással meglepte a világot és nem véletlen, hogy most jelentették be, hogy szeptemberben meghívták a Távol-keleti Gazdasági Fórumra, Vlagyivosztokba az észak-koreai vezetőt. Kiemelte, hogy Észak-Korea mozgástere kibővülhet, ha sikerül a szankciók felfüggesztéséről megállapodni.

Szeptemberben lesz Vlagyivosztokban a Távol-keleti Gazdasági Fórum

Csoma Mózes szerint viszont nem fog sor kerülni az amerikai csapatok kivonására Dél-Koreából, mert az Egyesült Államok mindenkori stratégiai érdekei azt diktálják, hogy legyenek távol-keleti katonai bázisai, amely Kínának és Oroszországnak szól. Észak-Korea részéről korábban is elhangzott, hogy ellentétben a 80-as és 90-es évekkel, nem zavarja az amerikai támaszpontok jelenléte Dél-Koreában, mert a régió biztonságpolitika egyensúlyához járulnak hozzá. A történelmi tapasztalok azt mutatták, hogy Dél-Korea számára Kína jelentett fenyegetést, majd a 20. században Japán.

A nukleáris leszerelés ellenőrzését firtató kérdésre Nagy Sándor András elmondta, hogy a nemzetközi szervezetek számára kell lehetővé tenni az ellenőrzést. Arra a kérdésre, hogy egy sikeres csúcstalálkozó után Donald Trump meghívhatja-e Washingtonba az észak-koreai vezért, Csoma Mózes úgy válaszolt, hogy ez kérdéses, viszont az őszi vlagyivosztoki gazdasági fórumon ismét találkozhat a két vezető. Nagy Sándor András szerint megtört a jég, a tárgyalások folytatódni fognak, az észak-koreaiak már nyertek azzal, hogy leültek tárgyalni.

Forrás: M1, Szemtől szemben

Hasonló hírek

Akkora bombázás volt Szíriában, amekkorát még nem látott a modern világ

info

Lángra lobbant egy férfi Pakisztánban egy mobiltelefontól (+Videók)

info

Terroristákat támogató muszlim szervezet vagyonát fagyasztották be Franciaországban

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------