Image default
Külföld

A bevándorlásellenes AfD lett a második erő Brandenburgban és Szászországban

A németországi Brandenburg tartományban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), Szászország tartományban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi helyi törvényhozási (Landtag-) választáson

– a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint.
A legnagyobb mértékben a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) erősödött meg, Brandenburgban 22-24,5 százalékot, Szászországban 27,5 százalékot szerzett, így a második legnagyobb párt lett.

Az országos köztelevíziók (ARD, ZDF) megbízásából készített felmérések szerint az SPD Brandenburgban a szavazatok 26,5-27,5 százalékát szerezte meg. Szászországban a CDU 32,5-33 százalékot szerzett.  Így az SPD Brandenburgban, a CDU pedig Szászországban továbbra is az első számú politikai erő, de történetük legrosszabb választási eredményét érték el, és nem tudják folytatni a kormányzást az eddigi koalíciós összetételben.

A legnagyobb mértékben az AfD erősödött meg, és mindkét tartományban a második helyen végzett. A CDU-tól jobbra álló párt Brandenburgban 22-24,5 százalékot szerzett, akár meg is duplázhatja a 2014-ben elért 12,2 százalékot. Szászországban a szavazatok 27,5 százalékát szerezték meg, ami bőven a duplája az öt évvel ezelőtti 9,7 százaléknak, és mind a 16 tartományt együttvéve a párt történetének legjobb tartományi választási eredménye.

A választási részvételi arány mindkét tartományban emelkedett, Brandenburgban a 2014-es 47,9 százalékról 60 százalékra, Szászországban 49,2 százalékról 65 százalékra.

Ennek az erősödésnek következtében az  eddig kormányzó koalíciók (CDU-SPD, SPD-Baloldal) mindkét tartományban elveszítette többségét. A Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) Szászországban 8 százalékos kispárttá válhat.

A Zöldpárt mindkét tartományban növelte támogatottságát, és akár mindkét helyen a kormánykoalíció résztvevője is lehet. Az egykori keletnémet tartományokban erős Baloldal (Die Linke) mindkét helyen jelentősen gyengült 2014-hez képest.

A hivatalban lévő brandenburgi SPD-s és a szászországi CDU-s miniszterelnök, Dietmar Woidke és Michael Kretschmer egyaránt megkönnyebbüléssel fogadta az első adatokat. Hangsúlyozták, hogy pártjuk egyértelmű felhatalmazást kapott a választóktól a kormányzás folytatására. Az AfD részéről jelezték, hogy erőteljes ellenzéki politizálásra készülnek.

Forrás: MTI/index.hu / Fotó:Felipe Trueba/MTI/EPA

PS

Hasonló hírek

Ez az ország válhat a következő atomhatalommá

Mazsi

Hihetetlen felvétel! Meglógott a rendőrautóval a megbilincselt nő! (+videó)

Géza

60 évesek lettek a Hupikék törpikék (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza