Hirmagazin.eu
Főoldal » A beteg saját vérének megőrzése csökkentheti a szövődmények kockázatát
Egészség - betegség

A beteg saját vérének megőrzése csökkentheti a szövődmények kockázatát

A Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság és az Országos Vérellátó Szolgálat új, nemzetközileg már kipróbált módszer bevezetésén dolgozik, melynek neve „patient blood management”, ami azt jelenti, hogy a műtét során megőrzik a beteg saját vérét.

 

Ezáltal elkerülhető a transzfúzió, azaz a vérátömlesztés.

A transzfúzió megelőzésének betegbiztonsági okai vannak, valamint egy adott pillanatban nem biztos, hogy elegendő vér áll rendelkezésre – hangsúlyozta Gál János, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság (MAITT) elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

(Fotó: MTI/Vajda János)Ha elkerülik a transzfúziót, kevesebbszer alakul ki szövődmény (Fotó: MTI/Vajda János)

Továbbá, ha a beteg kevesebb vért veszít, azzal vér takarítható meg – mondjuk egy másik beteg számára – tette hozzá.

A beteg saját vérét védik meg

Műtét után a szövődmények kialakulása magasabb, sőt, a halálozási arány is azoknál, akik vért kaptak, és ha lehet, ezt el kell kerülni – mondta.

Nem arról van szó, hogy műtét előtt egy betegnek leveszik a vérét, majd visszaadják – hívta fel a figyelmet. Komplex módszerről van szó, eljárások összességéről, amelynek célja a beteg saját vérének megóvása – összegezte Gál.

A „patient blood management” összefoglaló név, amely eljárások, protokollok összességét jelenti: operáció előtti előkészítésből, operáció közbeni és posztoperatív szakból áll – magyarázta, majd kifejtette: beavatkozás előtt a beteget operációra kész állapotba kell hozni. Kiszűrik, hogy vérszegény-e, hajlamos-e vérzékenységre vagy más szövődményekre – a lehető legjobb állapotba kell hozni a beteget a műtétre.

A műtét során arra kell törekedni, hogy a beteg minél kevesebbet vérezzen, és ne kelljen vért adni neki. A posztoperatív időszakban monitorozással, nyomon követéssel, különböző szerek alkalmazásával folytatják a vérvesztés megelőzését – mondta.

Váratlan eseteknél is alkalmazható 

Arra a felvetésre, hogy váratlan balesetek során mennyire lehet optimális a módszer, a szakértő elmondta: nem ideális egy hirtelen bekövetkező baleset, ilyenkor értelemszerűen vért kell adni, hogy megmentsék az áldozatot.

Azonban ilyenkor is léteznek eljárások, például a megmentett vért megtisztítva visszaadják a betegnek, vagy vérzést csökkentő gyógyszereket adnak be – hangsúlyozta.

A vérszegények erre a legalkalmasabbak, hiszen ezt műtét előtt kezelni kell, hogy jobb állapotban indulhassanak neki a beavatkozásnak. Előfordulhat ilyenkor, hogy az operáció során vesztett vért nem kell azonnal visszaadni a betegnek, ami nagyban csökkenti a szövődmények kockázatát – fogalmazott.

Kiemelte: mindenki alkalmas az eljárásokra, csak meg kell találni speciálisan a beteg számára legjobb módszereket.

Már az egyetemen is tanítani kell 

Csapatmunkáról van szó, amiben részt kell venni a sebésznek, a belgyógyásznak, a transzfuziológusnak, a traumatológusnak és másoknak is – hangsúlyozta a MAITT elnöke. Az aneszteziológus szerepe kulcsfontosságú, hiszen ő látja a beteget altatás előtt, azaz a preoperációs szakaszban, a döntéseket azonban minden esetben együtt kell meghozni.

Csapatmunkáról van szó (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Arra a kérdésre, hogy a magyar szakemberek mennyire nyitottak a programra, a szakértő azt mondta: a legnagyobb tapasztalatokkal Németország rendelkezik, de Romániában is előrehaladott a módszer. Néhány programrészletet már régóta alkalmaznak Magyarországon is, ennyire tudatosan viszont nem figyeltek rá. „Pontosan ez a lényege: meg kell tanítani, fel kell hívni rá a kollégák figyelmét, és együtt kell gondolkodnunk” – fogalmazott.

Sőt, már az orvostanhallgatókat is e módszer szellemében kell oktatni az egyetemeken, hogy „igenis értékes a beteg vére, és azt óvni kell, hogy elkerüljük a transzfúziót” – tette hozzá.

forrás: Kossuth Rádió

Hasonló hírek

Az egyik legtökéletesebb gyógynövény! Használd az erejét!

Mazsi

Ez történik a testeddel, ha 1 hónapi napi 4 liter vizet iszol

Mazsi

Ez történik, amikor kannabiszt fecskendeznek be rákos sejtekbe – VIDEÓK

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------