Hirmagazin.eu
Főoldal » A bértámogatási program már most több tízezer munkahely védelmét szolgálja – videó
Gazdaság

A bértámogatási program már most több tízezer munkahely védelmét szolgálja – videó

A munkahelyvédelmi bértámogatási program iránt a könnyítéseknek köszönhetően egyre nő az érdeklődés – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Bodó Sándor elmondta, hogy eddig több mint 5400 vállalkozás nyújtott be kérelmet, közel 72 ezer munkavállalóra vonatkozóan.

Ez azt jelenti, hogy dolgozóként átlagosan több mint 160 ezer forint állami támogatásra pályáztak eddig a cégek és a munkavállalók közösen – mutatott rá.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a kérelmeket továbbra is várják, hiszen a veszélyhelyzet nem szűnt meg.

Az érdeklődők részletes tájékoztatást a munka.hu oldalon találnak. A pályázatok a veszélyhelyzet lejártát követő egy hónapig adhatók be. A finanszírozás biztosításához egy egyoldalas igénylőlapot és néhány mellékletet kell kitölteni.

A munkahelyvédelmi bértámogatási program lehetőséget biztosít a vállalkozásoknak arra, hogy a koronavírus okozta helyzet miatt három hónapon keresztül csökkentett munkaidőben tudják foglalkoztatni munkavállalóikat, állami támogatások mellett – mutatott rá Bodó Sándor.

Kifejtette, ha a vállalkozások 50 százalékos, azaz 4 órás vagy nagyobb részmunkaidőben tudják foglalkoztatni dolgozóikat, akkor maximum 75 ezer forinttal tud az állam hozzájárulni a foglalkoztatásukhoz.

Ha 4 óra alá csökken a részmunkaidő, akkor akár több mint 100 ezer forint támogatást tudnak biztosítani havonta.

A programot a kamarákkal és a gazdaság más szereplőivel történt egyeztetést követően kibővítették – közölte az államtitkár.

A legtöbb támogatási igény a feldolgozóiparból, a turizmus-vendéglátás területéről, a kereskedelmi ágazatból, a gépjárműjavításból, a szállítás-raktározás ágazatból érkezett. A legtöbb kérelem Fejér megyéből, Budapestről, valamint Pest, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett – ismertette.
Bodó Sándor elmondta, a csökkentett munkaidős foglalkoztatás minden vállalkozásméret esetében kedvező fogadtatásra talált. Példaként említette, hogy a dél-dunántúli régióban egy csaknem 230 embert foglalkoztató középvállalkozás 50 munkavállalóját támogatták 6,8 millió forinttal, azaz fejenként nettó 136 ezer forinttal. Egy Pest megyei vállalkozásnál a teljes állományra, 9 dolgozóra nyújtottak be kérelmet és nyertek támogatást. Ez esetben fejenként nem egészen nettó 180 ezer forintot jelent a támogatás három hónap alatt – mutatott rá az államtitkár.

Az észak-alföldi régióból olyan példát hozott, amely szerint egy cég 744 dolgozójából 734-re vonatkozóan nyújtott te pályázatot, és így több mint 100 millió forintos támogatást igényelt. A cég érintett dolgozói több mint nettó 135 ezer forint állami támogatásban részesültek – közölte Bodó Sándor.

Hangsúlyozta: a kormány célja az, hogy minél több munkahelyet tudjon megőrizni, megvédeni.
Bodó Sándor elmondta, az ezt a célt szolgáló másik programban a kutatás-fejlesztés-innováció ágazatot támogatják. Eddig országszerte 7200 dolgozóra adott be 400 kutató-fejlesztő cég kérelmet. Ennek összege elérte 5,2 milliárd forintot.

A legtöbb kérelem Budapestről, valamint Pest, Hajdú-Bihar és Csongrád megyéből érkezett. A legtöbb kérelem ágazatok szerint a szakmai tudományos és a műszaki tevékenységből, a feldolgozóiparból, az információ-kommunikáció, a kereskedelem, a gépjárműjavítás és az adminisztrációs ágazatból érkezett – közölte.

Az államtitkár szólt arról, hogy a méreteket tekintve a kisvállalkozások a legaktívabbak: a kérelmek 44 százaléka onnan érkezett. A mikrovállalatok kérelmei 30 százalékot, a közepes vállalatoké 17 százalékot, a nagyvállalatoké pedig 4 százalékot tesznek ki.

Bodó Sándor közölte azt is, hogy hamarosan konkrét intézkedéseket jelentenek be a munkahelyteremtő támogatásokról.

Kiemelte, a kormány célja továbbra is egyértelmű: “aki elveszítette a munkahelyét, annak a három hónapos álláskeresési ellátás lejáratát követően vagy a versenyszféra, vagy a állami foglalkoztatás munkahelyi ajánlatot fog tenni.”

További inofrmáció: https://munka.hu/

 

Hasonló hírek

Kétszer annyi gyermek kap iskolatejet és gyümölcsöt, mint a baloldali kormányzás idején – hívta fel a figyelmet Juhász Hajnalka. (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza

A nélkülözhetetlen ember a cégednél – Hogyan válassz jó könyvelőt?

Edit

8 órában is dolgozhatnak megváltozott munkaképességűek

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------