Hirmagazin.eu
Főoldal » A berlini fal harminc éve leomlott – mégis kísért
Külföld

A berlini fal harminc éve leomlott – mégis kísért

Német statisztikák szerint továbbra is jelentős különbségek vannak Németország nyugati és keleti fele között. A tömeges nyugatra költözés csupán a kétezres évek elején kezdett csökkenni a berlini fal 1989-es lebontása után.

Nagykalapáccsal “segíti” az NDK hatóságainak munkáját egy falbontó fiatalember (Fotó: MTI/EPA)

Több alkalommal került elő a berlini fal egy-egy épségben álló szakasza az 1989-es lebontás óta. Augusztus közepén egy 20 méteres, gazzal benőtt részt nyilvánított műemlékké a Berlini Fal Alapítvány.

Nyugat- és Kelet-Berlin egyesítése után majdnem harminc évvel azonban nem csak a tárgyi emlékek idézik fel a kilencvenes évek előtti időszakot: egy friss német statisztika szerint ugyanis továbbra is jelentős különbségek vannak Németország nyugati és keleti fele között.

Az NDK egykori tartományaiban átlagosan évente 67 órával dolgoznak többet, mint nyugaton. A több munkáért keleten kevesebb bért adnak: az átlagos éves bruttó jövedelem ezekben a tartományokban 34 754 euró. Ez ötezer euróval kevesebb, mint az egykori NSZK-ban. Sokan éppen ezért költöztek keletről nyugatra.

A tömeges Nyugat-Berlinbe történő költözés a 2000-es évek elején csökkenni kezdett.

Steffen Krohnert, a Berlini Népességtudományi Kutatóintézet professzora a műsorban elmondta: 2010 óta folyamatosan csökken a Kelet-Berlinből elköltözők száma. 2011-ben fordult elő először, hogy az érkezők és a távozók aránya kiegyenlítődött.

Ettől függetlenül az ország két fele közötti különbség azonban nemcsak gazdasági, hanem társadalmi szinten is megfigyelhető. Ez pedig a német közvélemény-kutatások szerint a harminc évvel ezelőtti kettéválasztás ma is élő öröksége.

A német közvélemény-kutatások szerint ennek az egyik oka a múltbéli gazdasági és társadalmi különbségekben keresendő.

Bár ezek a határok mára elmosódtak, a gyakorlat azt mutatja, hogy a keleti és nyugati tartományok gazdasági megkülönböztetése ma is létezik. Erre példa, hogy a frankfurti tőzsde DAX indexében szereplő harminc legnagyobb német vállalat egyike sem valamelyik keleti tartományban választott székhelyet: mind az egykori Német Szövetségi Köztársaság területén rendezkedett be.

A startupok, az innovatív kis- és középvállalatok is jellemzően a nyugati tartományokat választják az indulásukhoz. A kölni Gazdaságkutató Intézet júliusban megjelent innovációs térképe szerint Németország déli tartományai vezetnek a kutatás-fejlesztés területein is.

Forrás: M1

Hasonló hírek

Donald Trump: hasonlítunk Orbán Viktorral

Géza

Egy autó fedélzeti kamerája buktatta le a rejtőzködő ufót – VIDEÓ

Mazsi

Légitámadás miatt kényszerleszállást hajtott végre egy orosz repülő

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------