Image default
Külföld

A 9000 “gyerek, vagy kiskorú” afgánnak 78 százaléka valójában felnőtt

Amikor regisztrálják őket, pontosan tudják, hogy mit kell mondaniuk. Nem elég, hogy a felnőttekhez képest kedvezőbb bánásmódban részesülnek, de ki sem toloncolhatják őket, ha bármit elkövetnek.

A Svédországba kísérő nélkül érkezett 9000 afgánnak legalább 78 százaléka hazudta gyermeknek vagy kiskorúnak magát – állította az Express. Ezt arra alapozták, hogy kikérték a svéd Migrációs Tanács adatait, amelyekből az a valószínűtlen adat keltette fel figyelmüket, miszerint túlnyomó részük “nemsokára” 18 évesnek vallotta magát, amikor regisztrálták.

Ezzel a csalafinta bevándorlóknak nem csupán arra nyílt lehetőségük, hogy a felnőttektől külön kezeljék őket, hanem arra is, ha bármilyen bűncselekményt követnének el, arra hivatkozhatnak, hogy ők még nem töltötték be a 18. életévüket.

Csak az elmúlt hónapban két ilyen eset is volt, amelyekről a Ripost is beszámolt.

Előbb egy afgán, majd egy eritreai bevándorló erőszakolt meg egy-egy svéd nőt és mindkettőjüket csupán 10 hónapnyi börtönre ítélték, mert kiskorúnak vallották magukat…

Mindannyian pontosan tudják, hogy a jelenlegi kormeghatározási módszerek hibahatára néhány hónap, mivel azonban egyiküknek sincs semmilyen iratuk, szinte lehetetlen megcáfolni azt, amit állítottak. Mindezeken túl, a “még éppen nem” 18 éves kiskorúakat a svéd törvények értelmében vissza sem toloncolhatják oda, ahonnan jöttek.

Forrás: Ripost/ Voiceofeurope

Kép: Flickr.com

Hasonló hírek

Napokig „ültek” a magyar lapok a csernobili atomkatasztrófa hírén

Edit

Tovább durvul a szemétbotrány Libanonban

info

USA – Egyre csak nő az e-cigi okozta rejtélyes járvány halálos áldozatainak száma

Géza