Hirmagazin.eu
Főoldal » A 3,5 km magas Marree-i-ember – az évszázad tudományos vitája
Tudástár - minden érdekesség

A 3,5 km magas Marree-i-ember – az évszázad tudományos vitája

A sok vitát kiváltó, ellentmondásos geoglifát 1998-ban fedezték fel, de a világűrből is remekül látható.

FORRÁS: NASA EARTH OBSERVATORY

Ausztrália déli részén helyezkedik el, a 150 lelkes Marree városka közelében az a rajz, amelyet 1998. június 26-án egy, a terület felett átrepülő kisgép pilótája látott meg először. A rajz egy csupasz férfialakot ábrázol, egyik kezében hajítóbotot vagy bumerángot tart. A felfedezést követően nem sokkal a terültet lezárták, mivel az az őslakosok tulajdonába került, innentől kezdve csak repülőről lehetett vizsgálni. Senki nem tudta, vajon ki készíthette a rajzot, az azonban hamar kiderült, hogy a körvonalai szinte tökéletesen megegyeznek az Artemiszióni Zeusz bronz-szoboréval, csak a geoglifa a szobor tükörképe. Bár számtalan elképzelés van arra, hogy ki készíthette, mind a mai napig rejtély övezi. A felmérések alapján az teljesen bizonyos, hogy csakis GPS segítségével születhetett meg. A legfőbb „gyanúsítottak” egy közelben élt (azóta elhunyt) extravagáns alkotásairól ismert művész, illetve amerikai állampolgárok, esetleg itt állomásozott katonák.

Artemiszióni Zeusz bronz szobra
FORRÁS: WIKIPEDIA

A felfedezését követően névtelen faxokat küldtek először Marree városába, majd a sajtónak is, amelyekben részletezik a geoglifa helyét, méreteit, s elmondják, hogy egy őslakost ábrázol. A faxok szövegezése és szóhasználata, valamint az ausztráloknál használt SI-mértékegységek helyetti angolszász mértékegységekre hivatkozása is azt erősítették meg, hogy amerikai lehetett a geoglifa készítője. Az első faxokat követően (amikor a területet még nem zárták le a hatóságok), amerikai zászlót és egy amerikai szekta jelképét találták a helyszín közelében, egy befőttesüvegbe zárva, a geoglifáról készült műholdas fotó társaságában.

Később egy további fax azt állította, hogy a figura orra hegyétől pár méterre egy plakettet ástak el, a leírás alapján ezt a rendőrség meg is találta egy amerikai zászló és az olimpiai öt karika volt rajta, valamint idézet egy régi, az őslakosok vadászati módszereit leíró könyvből.

Az évek során a geoglifa – karbantartás hiányában, az elemeknek kitéve – sokat halványodott, de számtalan műholdfelvételen látható volt. 2013-ban egy helyi társaság alakult, amely azt tűzte ki célul, hogy felújítják a rajzot, ehhez a területet birtokló őslakosokkal is sikerült megegyezniük. A rajzot eredetileg földmunkagéppel állították elő, 28 km hosszú keretben, a felújítást pontos GPS felmérés segítette. A munkálatok során kiderült, hogy a rajz vonalán számos bambusz rúd található, ebből arra következtettek, hogy mégse egy korai GPS-alapú munka eredménye volt a rajz, hanem hagyományos, teodolittal készült mérések alapján rajzolták be a sivatagba. A felújításkor a rajz vonalát kimélyítették, így a restauráló csapat abban is reménykedik, hogy a vájatokban az időnként érkező csapadék majd összegyűlik, így a vonal talán néhány éven belül zöld növényzettel telik meg és „önfenntartóvá” válik. A Marree városka szállodája által fenntartott turizmus részei azok a sétarepülések, amelyek úti céljai közt a Marree-i ember rajzát is megtekinthetik az utazók.

Az Earth Observatory most közzé tett műholdfelvétele már a felújított geoglifát mutatja, 2019. június 22-én készült a Landsat-8 műhold felszínfigyelő kamerája (OLI) segítségével.

ng, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Hamarosan már nemcsak lájkolni lehet a Facebookon

info

Megdöbbent a család: elképesztő kincs került elő az ágy alól

Mazsi

Érdekességek a pezsgőről. Többek között ezért üt be olyan huncutul.

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------