18.1 C
Budapest
2024. március. 29. péntek
HomeTudástárTechnika, kommunikáció99,99 százalék levegő - A Boeing egy forradalmian könnyű fémet mutatott be

99,99 százalék levegő – A Boeing egy forradalmian könnyű fémet mutatott be

A Boeing egy videót hozott nyilvánosságra az úttörőnek számító mikrorács fémről, amely „a világ legkönnyebb anyaga,” – mondták az anyagot kifejlesztő tudósok.

A mikrorács egy 3 dimenziós, nyílt cellás polimer szerkezet, amely kis üreges fémcsövekből készül, melyek átlósan keresztbe alkotnak mintázatot apró nyitott terekkel.

A videóban az anyag lehetséges alkalmazásaira is mutatnak példákat, felhasználható lesz például a repülőiparban új szerkezeti elemek létrehozására. A mikrorácsokkal egy csomó súlyt lehet megspórolni, ami sokkal takarékosabbá teheti a repülőgépeket.

Egy másik példa az anyag potenciális funkciójára, amit Sophia Yang, a HRL Laboratories kutatója mutat be, egy tojás ledobása, amikor egy tojást mikrorácsba csomagolnak, és ledobják a 25. emeletről. Könnyen kitalálható, hogy az anyag olyan tökéletesen képes elnyelni a becsapódási erőt, hogy a tojás érintetlen marad.

A mikrorácsot eredetileg már 2011-ben létrehozták, és a kutatók azt mondják, hogy 100-szor könnyebb, mint a hungarocell.

„A trükk az, hogy a rácsot olyan üreges csövek tartják össze, melyek falvastagsága 1000-szer vékonyabb, mint egy emberi hajszál,” – mondta Dr. Tobias Schaedler vezető kutató.

Szóba jöhetnek egyéb ultrakönnyű anyagok – aerogél és fémhabok -, melyek véletlenszerű sejtszerkezettel rendelkeznek, de azok kevesebb energiát képesek elnyelni, és kevésbé erősek.

A fejlesztésre és a vizsgálatok lebonyolítására a Kaliforniai Egyetemen a HRL Laboratories-ban, és a Kaliforniai Technológiai Intézetben került sor.

Forrás: Újvilágtudat

Most népszerű

Hasonló hírek

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem