Hirmagazin.eu
Főoldal » 9 napig élt az óceán mélyén egy magyar űrhajósnő – most őszintén mesélt az élményeiről
Tudástár - minden érdekesség

9 napig élt az óceán mélyén egy magyar űrhajósnő – most őszintén mesélt az élményeiről

Különleges kiképzésben vett részt idén Dr. Ari Csilla, a NASA magyar kutatója – erről, és a hazai űrhajózási lehetőségekről is mesélt az itthon karácsonyozó tudós.

Kilenc napig élt együtt az óceán mélyén két űrhajósnővel és egy tengerbiológus professzorral Dr. Ari Csilla, a Dél-Floridai Egyetem professzora. A NASA szakértőjeként résztvevő magyar tudós most hazalátogatott férjével, az ünnepek ellenére pedig interjút adott a Ripostnak, amelyben tapasztalatairól és a kiképzés eredményeiről is mesélt.

“A hivatalos jelentés elkészülése előtt nem tudom a végeredményt megosztani. Nagyon fontos tudni, hogy milyen stressznek, fizikai és szellemi, mentális igénybevételnek lehet kitenni az űrhajósokat, és mindez hogy hat rájuk. Néha egészen más eredmények jöttek ki, mint amire számítottunk. Például a részeredmények azt mutatják, a nagy nyomás hatására megváltozik az ízérzékelés: az édeset ugyanúgy éreztük, de a sós és keserű ízt sokkal kevésbé. Ezt figyelembe kell majd venni az űrhajósok táplalékának összeállításakor” – kezdte a szakértő, aki azt is elárulta, bár nagy súlycsökkenésre számítottak, végül mégsem fogytak jelentősen, a fizikailag megerőltető munka ellenére.

Érdekes, hogy a férjem, aki két évvel ezelőtt vett részt NEEMO-küldetésben, mást tapasztalt: a férfiak éhesek voltak, többet ettek, mégis többet fogytak ugyanazon körülmények között.

Dr. Ari Csillának természetesen arról is megvan a véleménye, hogy Magyarország tervbe vette – újból űrhajóst küld az éterbe. Mint mondja, az emberiség következő évtizedeit meghatározza majd az űrkutatás, így amelyik ország ebből kimarad, az egyúttal lemarad is.

Nagyon örülök, hogy Magyarország is bekapcsolódik ebbe a nemzetközi munkába, és biztos, hogy hazai tudósoknak is vannak olyan kérdéseik, amelyeket az űrben végzett kísérletekkel lehet megválaszolni. Örülök, ha a magyarokat is képviseli majd egy űrhajós!” – mondta a tengerbiológus, hozzátéve: szívesen segítene a hazai asztronauták kiválasztásában, ha felkérnék rá.

Forrás: Ripost.hu

 

Hasonló hírek

Ledöbbent az apa: idegen lényről készült videót talált fia mobiljában

Mazsi

A világtörténelem legalattomosabb hadjárata van készülőben, avagy a gigantikus bevándorlás átverés!

Edit

Rájöttek, hogy micsoda az Indonéziában partra sodródott szörny

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------