Image default
Gazdaság

9 havi csúcson a magyar gazdaság

forrás: MTI

Tavaly november óta nem nőtt olyan gyorsan a magyar gazdaság, mint idén augusztusban a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) szerint.

 9 havi csúcson a magyar gazdaság

A lap csütörtöki számában közölte: augusztusban 2,7 százalékkal nőtt az index éves alapon a júliusi 2,6 százalékos növekedés után. A bővülést elsősorban a lakossági fogyasztás hajtotta, emellett az export is segítheti a gazdaságot, a beruházások visszaesését pedig az uniós források lehívása tompíthatja – írták.

A lendület a következő hónapokban is fennmaradhat, az év második felében 3 százalék fölé kerülhet a bruttó hazai termék (GDP) bővülésének üteme az elemzők szerint.

Kiemelték, hogy az index tíz komponense közül a többség felfelé húzza a mutatót, ami jelzi, kiegyensúlyozott a növekedés szerkezete.

Az alacsony inflációs környezet miatt a reálkamat alacsony, miközben a pénzkínálat növekszik, ami támogatja a gazdaság bővülését, és kedvezően hatott az indexre egyebek mellett a BUX emelkedése is. A reálgazdasági komponensek közül azonban a fogyasztási hitelállomány visszaesése lefelé húzta a mutatót – írták. A gazdaság motorja továbbra is a keresetek növekedése ami az alacsony inflációval párosulva folyamatosan növekvő fogyasztást tesz lehetővé – írta a Világgazdaság.

 

Hasonló hírek

Súlyos gond van a Postánál

Géza

A Financial Times-ben dicsérik Orbán gazdaságpolitikáját

info

Óriási rizikót vállal, ha ebbe fekteti a pénzét

Géza