Hirmagazin.eu
Főoldal » 85 éves Helmut Kohl
Külföld

85 éves Helmut Kohl

2015 04 03 163343

Angela Merkel kancellárral az élen számos jelenlegi és volt német és külföldi vezető köszöntötte születésnapja alkalmából Helmut Kohlt.

A német egység kancellárjának nevezett konzervatív politikus pénteken tölti be 85. életévét.
Merkel: Németország sokat köszönhet Kohlnak
Angela Merkel kancellár születésnapi köszöntőjében – amelyet a Bild című lap közölt – kiemelte, hogy “Németország sokat köszönhet Kohlnak”, hiszen mindenki tudja, hogy “az ő műve is” a legújabbkori német történelem két nagy “szerencséje”, az európai egyesülés és a német egység.

Helmut Kohl mindig határozottan követte célját, az európai egységfolyamatba beágyazva újraegyesített, és szilárdan az Egyesült Államok mellett álló Németország megvalósítását. Ezt a célt a nemzetiszocializmus borzalmaiból és a második világháborúból tanulva tűzte ki, és kitartott mellette akkor is, amikor ellenállással találkozott és mások meginogtak – mutatott rá Merkel.

Hangsúlyozta, hogy az 1989-es békés forradalmat bátor emberek vitték győzelemre Lipcsében, Kelet-Berlinben és máshol az egykori NDK-ban, de aztán Helmut Kohl határozottságára és személyiségére volt szükség, hogy sikerüljön “a politikai remekmű”, az újraegyesítés valamennyi szomszédos ország és az egykori szövetséges nagyhatalmak támogatásával, amelyek második világháborúban a náci Németország ellen küzdöttek.

Merkel – Kohl egykori tanítványa és pártfogoltja – úgy vélekedett, a volt kancellár vállalkozása azért sikerült, mert évek munkájával megteremtette a németek iránti bizalmat “Washingtontól kezdve Párizson, Londonon és Brüsszel át egészen Moszkváig”.

Helmut Kohl “a bizalom kancellárjaként áldás volt a németeknek” – írta Angela Merkel.
Gauck: Kohl soha nem nyugodott bele az ország megosztottságába
Joachim Gauck államfő köszöntőjében kiemelte, nem csak azért mond sok-sok német nevében köszönetet a volt kancellárnak, amit Németországért tett, hanem azért a munkáért is, amelyet Európáért és a kontinens békéjéért végzett. A szövetségi elnök hozzátette: a németek túlnyomó többsége “keleten és nyugaton egyaránt” kiemelkedő jelentőségűnek tartja, hogy Kohl “soha nem nyugodott bele az ország megosztottságába”, “a megfelelő időben” bátran és elszántan küzdött az újraegyesítésért, és rendelkezett azzal a képességgel, hogy szövetségeseket szerezzen a német egység ügyének.

Gratulált a volt kancellárnak mások mellett Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter is, rámutatva, hogy Kohl “soha nem hagyott kétséget afelől, hogy iránytűjét az európai egység és a transzatlanti szövetség felé tájolja”.

Köszöntötte a visszavonult konzervatív politikust a pártja is. A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagjai büszkék, hogy soraikban tudhatják a német egység kancellárját – írta Peter Tauber, a párt főtitkára.
Háttér
Helmut Kohl a háború utáni Németország történetében a leghosszabb ideig, 1982 és 1998 között volt kancellár. Rekordot állított fel pártelnökként is, a CDU-t 25 éven át, 1973-tól 1998-ig vezette. A politikus szűk körben, a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli otthonában ünnepli 85. születésnapját.

Forrás: metropol; Kép: Google;

Hasonló hírek

Több fronton is nyomás alatt tartják Európát az illegális migránsok

Géza

Védősisakban celebrálták a misét

Géza

Elkezdett beszélni a lyoni merénylet gyanúsítottja

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------