Hirmagazin.eu
Főoldal » 8 ma is használt indián találmány: a fogamzásgátlót és a fecskendőt már azelőtt ismerték, hogy Kolumbusz elérte Amerikát..
Tudástár - minden érdekesség

8 ma is használt indián találmány: a fogamzásgátlót és a fecskendőt már azelőtt ismerték, hogy Kolumbusz elérte Amerikát..

Számos ma is használt tárgy származik az indiánoktól, melyek eredetét a legtöbben nem is sejtik.

Amikor 1492-ben az első európaiak kikötöttek az amerikai kontinens partjainál, egy csodálatosan izgalmas, feltérképezésre váró, új világ tárult a szemük elé.

A felfedezők a titokzatos tájon túl az ott élő őslakosok, az indiánok hihetetlenül fejlett kultúrájával, életvitelével, eszközeivel is hamar szembesülhettek. Nem csoda, hogy sokan azt gondolták, hogy föníciai kereskedők leszármazottai vagy egy elveszett izraeli törzs lehetnek, hiszen az indián törzsek számos találmánya messze megelőzte koruk Európáját. Számunkra, 21. századiak számára is döbbenetes, de már Kolumbusz előtt feltalálták a fecskendőt, ismerték a fogamzásgátlót és a fájdalomcsillapítót is. Találmányaik sora természetesen nem ér itt véget.

Indián találmányok

Amikor a ma embere kezébe vesz egy cumisüveget, vagy áthalad a Lánchídon, valószínűleg nem az indiánok jutnak eszébe elsőre: pedig ezek is a következő találmányok sorát gyarapítják, melyek különböző indián népek, navahók, inuitok, irokézek, illetve mohikánok leleményességét dicsérik.

A navahók sokkal azelőtt szedték a hormonális hatásánál fogva fogamzásgátló gyöngykölest, mint hogy a gyógyszerésztudomány feltalálta volna ezeket a pirulákat.

A navahók sokkal azelőtt szedték a hormonális hatásánál fogva fogamzásgátló gyöngykölest, mint hogy a gyógyszerésztudomány feltalálta volna ezeket a pirulákat.
A mai síszemüveg elődje a sarkvidéki inuitok találmánya volt: fából, csontból, agancsból és bőrből készült a hóról visszaverődő fény ellen.

 

Az amerikai őslakos indiánok úttörők voltak a fájdalomcsillapításban is: a csattanómaszlag gyökeréből készítették, illetve fekete fűzből. Utóbbi szalicint tartalmazott, ami a mai aszpirin fontos hatóanyaga.

 

Szinte hihetetlen, de az amerikai őslakos indiánok a fecskendő használatában is lekörözték Európát: állati hólyagból és madárcsőrből készítették ősi injekciós tűiket.

 

A mai függőhidak – mint az amerikai Golden Gate híd vagy a budapesti Széchenyi lánchíd – az inkák találmányának, a kötélhídnak az utódjai.

 

A cumisüvegek az irokéz indiánoktól származnak: ők szárított medvebélből és madártollból készítették az eredeti verziót.

 

Észak-Amerika több őslakos indián törzsében, például a mohikánoknál is használatos volt a mai szájvíz őse: az alaszkai aranyfonál nevű növényből készítették.

 

A függőágy az észak-amerikai őslakos indiánok találmánya: állítólag maga Kolumbusz is megirigyelte tőlük a kényelmes, két fa közé függesztett pihenő-alkalmatosságot. A tengerészek követték a mintát, és egykettőre elterjesztették a világban.

 

femina

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Eltitkolt tudomány: így hat a testedre a kávé!

Mazsi

Az első ismert cunami-áldozat koponyáját találhatták meg

Géza

Magyarország jogosan fékezte meg a migránsok áramlását – mondta egy amerikai képviselő

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------