Image default
Egészség - betegség

750 millió forinttal csábítják vidékre a fiatal háziorvosokat

forrás: MR/180perc

Úgy tűnik, elengedhetetlen a generációváltás, amelyet a kormány egy idén is meghirdetett pályázattal segít.

fiatal háziorvosok

Az országban 200-nál is több tartósan betöltetlen családorvosi praxis van, itt több mint fél éve helyettesítéssel oldják meg a betegek gondozását. Néhány évtizede a pályakezdőket még versenyképes fizetés és szolgálati lakás várta vidéken, a helyzet azonban mára megváltozott.

Ódzkodnak vidéken letelepedni a fiatal orvosok

Dr. Balogh Sándor, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Családorvostani intézete igazgatója szerint annak, hogy a munka nem vonzó, elsősorban az az oka, hogy a megélhetés vidéken háziorvosként sem Magyarországon, sem Európában nem egyszerű, a pályakezdő, családalapítást fontolgató fiatalok ezért óvatosak a praxisvásárlással, hiszen nagyon leköthetik magukat.

A tavaly először, idén újra meghirdetett, a praxisvásárlást támogató, 250 milliós keretösszegű, legfeljebb négymillió forintos vissza nem térítendő támogatásra többszörös volt a túljelentkezés. A másik, tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok betöltésére kiírt pályázaton 500 millió forintot osztanak szét azok között, akik vállalják, hogy olyan településen dolgoznak háziorvosként, ahol ez az állás már legalább egy éve betöltetlen. Az elnyerhető letelepedési támogatás összege 6-10 millió forint. Emellett – hogy hosszabb távon is biztosítsák a háziorvosi praxisok adásvételét, ezzel az idősebbek nyugdíjba vonulását és a fiatalok praxishoz jutását – egy, a patikahitelhez hasonló, államilag támogatott, kedvező kamatozású hitelkonstrukciót is kidolgoznak a közeljövőben.

Évi 300-400 orvos kellene

Állami támogatással évek óta 86 háziorvos szerezhet képesítést, miközben a jelenleg praktizáló orvosok 60 százaléka 50 év feletti, azaz közelít a nyugdíjkorhatárhoz. Balog Sándor szerint a motiváltsággal lehet ugyan valamit javítani a helyzeten, de az ideális megoldás évi 300-400 orvos belépése lenne a rendszerbe.

750 millióval csábítanák a fiatal orvosokat

Úgy tűnik tehát, elengedhetetlen az egészségügyben a generációváltás, amelyet a kormány egy idén is meghirdetett pályázattal segít: összesen 750 millió forintnyi támogatásért lehet folyamodni letelepedési segítségre és praxisvásárlásra. A lehetőség azért fontos, mert tervezhetőséget, kiszámíthatóságot biztosít a fiataloknak – mondja Balog Sándor. A legutolsó adatok szerint eddig egyébként 29 pályázat érkezett működési jog vásárlására, 14 pedig letelepedési támogatásra.

Ápolóból, asszisztensből is kevés van

Selmeczi Kamill, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége (Fakoosz) elnöke szerint is biztató, hogy van lehetőség pályázni, ám szerinte ez önmagában nem oldja meg a hiányt, mert a pályázók rendre nehezen gyűlnek össze, az elkülönített forrásból pedig mindig maradt. Hozzátette azt is: nemcsak háziorvosból, de ápolóból, asszisztensből is kevés van az országban, attól pedig, hogy az itt tanuló külföldi orvosok elveszik a magyarok helyét, szerinte nem kell tartani, mert szinte száz százalékuk elhagyja az országot a diploma megszerzése után.

Hosszabb időre lesz szükség

Az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a hétfői Magyar Időknek azt mondta, 2-3 éven belül már érezni fogják a betegek, hogy több és jobb szolgáltatást kapnak a háziorvosi rendelőkben. Beneda Attila hozzátette ugyanakkor: bár hamarosan megjelennek az alapellátási törvény első végrehajtási rendeletei, a háziorvoslást jelenleg feszítő problémák (elöregedés üres praxisok) csak hosszabb idő alatt, generációváltással enyhíthetők.


Szerinte a háziorvosi rendszer megújítására, hosszú távú működőképességének biztosítására jó alapot ad az idén júniusban elfogadott alapellátási törvény, ezt kell most a gyakorlatba ültetni, hogy megoldást találjanak a legégetőbb gondokra: az alulfinanszírozottságra, az elöregedésre, az üres praxisokra és az eltérő szakmai minőségre. Az első feladatot részben sikerült teljesíteni azzal, hogy ettől az évtől havonta átlagosan 130 ezer forinttal nőtt a háziorvosi praxisok támogatása, aminek a fedezetére összesen tízmilliárd forintot szavazott meg a parlament, jövőre pedig újabb tíz milliárddal nő majd a kassza. 

Hasonló hírek

Akár vakságot is okozhat a kontaktlencse helytelen használata

Mazsi

Kiderült, kik azok a nők, akik tényleg tovább élnek! Változtass te is!

Mazsi

Fájnak az ízületei? Már itthon is alkalmazzák a külföldön bevált gyógymódot

Edit