Főoldal » 70 éve nem volt ennyi szifiliszes beteg Nagy-Britanniában
Külföld

70 éve nem volt ennyi szifiliszes beteg Nagy-Britanniában

70 éve nem tapasztaltak ekkora növekedést a szifiliszes betegek számában, írja a SkyNews brit egészségügyi adatokra hivatkozva.

Az adatok azt mutatják, hogy a fertőzöttek legnagyobbrészt a fiatalok és a meleg férfiak.

2017-ben 7137 szifiliszes beteget tartottak nyilván – ez 30 százalékkal több, mint az előző évben, és duplája a 2012-esnek. 1949 óta nem volt ennyi megbetegedés – ez pedig jelentős terhet ró az egészségügyi szolgálatokra.

Az esetek 33 százalékában 25 és 34 év közötti fiatalokról van szó. A 35 és 44 év közöttiek az esetek 26 százalékát adják. Az összes eset 78 százalékában meleg férfiakról van szó.

A gonorrheás esetek száma szintén emelkedett, 22 százalékkal a tavalyi évhez képest, ami a testület szerint “nyugtalanító”. Mindez azután, hogy idén márciusban első esetben találkoztak olyan gonorrheával, mely a célzott, kétféle antibiotikummal végzett kezelésnek is tartósan ellenállt. Tavaly nyár óta a világ több országából is jelentettek hasonló esetet.

A chlamydiával fertőzöttek száma eközben 8 százalékkal kevesebb lett. 2015 óta a chlamydiás esetek számában 61 százalékos csökkenést figyeltek meg, melyet az egészégügyi szervezetek kifejezetten erre célzott szexuális felvilágosításának és megelőzésének tudnak be.

A megelőzés ebben az esetben azt jelenti, hogy azokat a fiatal nőket, akik fogamzásgátló módszer felírását kérik, automatikusan tesztelték chlamydiára.

A testület szerint sokkal hatékonyabb lépésekre lenne szükség a megelőzésben és a kezelésben is a szexuális úton terjedő betegségek terén.

“Nincs idő udvariaskodásra – mondta Izzi Seccombe tanácsos. – “Hacsak nem adnak rövid időn belül több pénzt, hogy azt a megelőzésre fordíthassuk, a szexuális betegségek növekedése figyelhető majd meg – és ez egy valós veszély. A kormánynak vissza kell adnia a kormányzati reformok miatt elvett pénzt, mert nem tudunk ezzel megküzdeni, ha még ennél is kevesebb pénzből kell gazdálkodnunk.

Kapcsolódó:

Felivelőben a szifiliszes megbetegedések száma Európában.

Egy friss jelentés szerint 2010 óta hetven százalékkal nőtt a bejelentett szifiliszes megbetegedések száma Európában. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint 2010 és 2017 között a szexuálisan fertőző betegségek aránya több mint 50 százalékkal nőtt Izlandon, Írországban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Máltán. Bár a növekedésről már 2010 óta tudni lehetett, de most úgy tűnik, hogy a terjedés különösen felgyorsult az utóbbi 1-2 évben.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg 2010-ben 18 829 bejelentett szifiliszes esetről tudtak a hatóságok Izland, Norvégia és az EU-s tagországok tekintetében, ez a szám 2017-re 33 193-ra nőtt – úgy, hogy ebben nincs is benne Ausztria, Magyarország vagy épp Görögország adatsora, mivel ezek az országok nem adták le statisztikáikat a szervezetnek.

Az Egyesült Királyság különösen érintett a szifilisz terjedésében. Míg 2007-ben csupán 3561 esetet jelentettek, addig 2017-re ez a szám már 7798 volt, 2016-ról 2017-re pedig 20 százalékkal nőtt a megbetegedések száma.

Ennél csak Máltán és Izlandon mértek magasabb emelkedést 100 ezer főre kivetítve.

A növekedés leginkább a férfiaknál figyelhető meg, illetve azoknál a heteroszexuális pároknál, akik védekezés nélküli szexuális kapcsolatba mennek bele, több partnerrel való egyidejű kapcsolatot tartanak fenn vagy droghasználók. Más, hajlamosító tényezőnek számítanak “bizonyos társadalmi sebezhetőségek, mint amilyen a szegénység, hajléktalanság, kisebbségi származás, a migráns vagy menekültstátusz” – olvasható a jelentésben.

A szifiliszt egy baktérium okozza, mely először általában csak fájdalommentes kelést, fekélyt okoz, ami aztán magától gyógyul. Ezt követően kiütés és influenzaszerű tünetek, láz jelentkeznek. A fertőző szakasz évtizedeken át kitarthat, még azután is, hogy a tünetek eltűnnek.

A szifilisszel fertőzött betegek nagyobb eséllyel adják át a HIV-vírust is, a terhes anyáknál pedig születési rendellenességhez vagy magzati halálozáshoz, halvaszületéshez vezethet a megbetegedés.

euronews

Hasonló hírek

Nagy a baj: felfüggesztették a légi közlekedést Hongkongban

Mazsi

Egy éve repülőtéren él egy menekült

Edit

A párizsi ügyészség terrorcselekménynek minősítette a szuperexpressz elleni merényletet

info