Főoldal » 70 éve nem volt ennyi szifiliszes beteg Nagy-Britanniában
Külföld

70 éve nem volt ennyi szifiliszes beteg Nagy-Britanniában

70 éve nem tapasztaltak ekkora növekedést a szifiliszes betegek számában, írja a SkyNews brit egészségügyi adatokra hivatkozva.

Az adatok azt mutatják, hogy a fertőzöttek legnagyobbrészt a fiatalok és a meleg férfiak.

2017-ben 7137 szifiliszes beteget tartottak nyilván – ez 30 százalékkal több, mint az előző évben, és duplája a 2012-esnek. 1949 óta nem volt ennyi megbetegedés – ez pedig jelentős terhet ró az egészségügyi szolgálatokra.

Az esetek 33 százalékában 25 és 34 év közötti fiatalokról van szó. A 35 és 44 év közöttiek az esetek 26 százalékát adják. Az összes eset 78 százalékában meleg férfiakról van szó.

A gonorrheás esetek száma szintén emelkedett, 22 százalékkal a tavalyi évhez képest, ami a testület szerint “nyugtalanító”. Mindez azután, hogy idén márciusban első esetben találkoztak olyan gonorrheával, mely a célzott, kétféle antibiotikummal végzett kezelésnek is tartósan ellenállt. Tavaly nyár óta a világ több országából is jelentettek hasonló esetet.

A chlamydiával fertőzöttek száma eközben 8 százalékkal kevesebb lett. 2015 óta a chlamydiás esetek számában 61 százalékos csökkenést figyeltek meg, melyet az egészégügyi szervezetek kifejezetten erre célzott szexuális felvilágosításának és megelőzésének tudnak be.

A megelőzés ebben az esetben azt jelenti, hogy azokat a fiatal nőket, akik fogamzásgátló módszer felírását kérik, automatikusan tesztelték chlamydiára.

A testület szerint sokkal hatékonyabb lépésekre lenne szükség a megelőzésben és a kezelésben is a szexuális úton terjedő betegségek terén.

“Nincs idő udvariaskodásra – mondta Izzi Seccombe tanácsos. – “Hacsak nem adnak rövid időn belül több pénzt, hogy azt a megelőzésre fordíthassuk, a szexuális betegségek növekedése figyelhető majd meg – és ez egy valós veszély. A kormánynak vissza kell adnia a kormányzati reformok miatt elvett pénzt, mert nem tudunk ezzel megküzdeni, ha még ennél is kevesebb pénzből kell gazdálkodnunk.

Kapcsolódó:

Felivelőben a szifiliszes megbetegedések száma Európában.

Egy friss jelentés szerint 2010 óta hetven százalékkal nőtt a bejelentett szifiliszes megbetegedések száma Európában. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint 2010 és 2017 között a szexuálisan fertőző betegségek aránya több mint 50 százalékkal nőtt Izlandon, Írországban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Máltán. Bár a növekedésről már 2010 óta tudni lehetett, de most úgy tűnik, hogy a terjedés különösen felgyorsult az utóbbi 1-2 évben.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg 2010-ben 18 829 bejelentett szifiliszes esetről tudtak a hatóságok Izland, Norvégia és az EU-s tagországok tekintetében, ez a szám 2017-re 33 193-ra nőtt – úgy, hogy ebben nincs is benne Ausztria, Magyarország vagy épp Görögország adatsora, mivel ezek az országok nem adták le statisztikáikat a szervezetnek.

Az Egyesült Királyság különösen érintett a szifilisz terjedésében. Míg 2007-ben csupán 3561 esetet jelentettek, addig 2017-re ez a szám már 7798 volt, 2016-ról 2017-re pedig 20 százalékkal nőtt a megbetegedések száma.

Ennél csak Máltán és Izlandon mértek magasabb emelkedést 100 ezer főre kivetítve.

A növekedés leginkább a férfiaknál figyelhető meg, illetve azoknál a heteroszexuális pároknál, akik védekezés nélküli szexuális kapcsolatba mennek bele, több partnerrel való egyidejű kapcsolatot tartanak fenn vagy droghasználók. Más, hajlamosító tényezőnek számítanak “bizonyos társadalmi sebezhetőségek, mint amilyen a szegénység, hajléktalanság, kisebbségi származás, a migráns vagy menekültstátusz” – olvasható a jelentésben.

A szifiliszt egy baktérium okozza, mely először általában csak fájdalommentes kelést, fekélyt okoz, ami aztán magától gyógyul. Ezt követően kiütés és influenzaszerű tünetek, láz jelentkeznek. A fertőző szakasz évtizedeken át kitarthat, még azután is, hogy a tünetek eltűnnek.

A szifilisszel fertőzött betegek nagyobb eséllyel adják át a HIV-vírust is, a terhes anyáknál pedig születési rendellenességhez vagy magzati halálozáshoz, halvaszületéshez vezethet a megbetegedés.

euronews

Hasonló hírek

Sokkoló videó: Kigyulladt troli száguld a belvárosban az autók között!

Mazsi

35 millió dollárt csalt ki betegeitől a hazug orvos!

Mazsi

Brutális gyilkosság a faluban: Vérző fejjel találtak az idős asszonyra

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------