Image default
Gasztronómia, vega Otthon, lakberendezés, kert

7 fűszernövény, amit vízben is nevelhetsz

Tud­tad, hogy a konyha ab­la­ká­ban nem­csak cse­rép­ben ne­vel­hetsz fű­szer­nö­vé­nye­ket? Nem min­den nö­vény al­kal­mas azon­ban a víz­ben ter­mesz­tésre.

Friss fűszernövényekre mindig szükséged lehet, akkor is, ha közeleg a tél és akkor is, ha nincs rá lehetőséged, hogy konyhakerted legyen. Ezzel az ötlettel azonban nem szükséges a növényeket sem kiszárítanod, sem mélyhűtened. Fűszernövényeket nevelhetsz a lakásban egy üvegedényben is.

Ez a 7 növény alkalmas rá, hogy vízben termeszd. Válaszd a mentát, bazsalikomot, zsályát, rozmaringot, oreganót, steviát és a rozmaringot! 

1. Menta: Frissítőnek, salátákhoz és a reggeli szájöblögetéshez is kiváló.

2. A bazsalikomot az utolsó pillanatban rakd az ételekhez, mert gyorsan elveszíti aromáját.

7 fűszernövény, amit vízben is nevelhetsz
Fotó: Pinterest

3. A stevia cukor pótlására kiváló, édesítő hatású növény.

4. A zsálya ünnepi ételekhez kiváló, de torokgyulladás megelőzésére is alkalmas.

5.A kakukkfűvel bánj óvatosan, mert kámforos aromája túladagolva megváltoztatja az étel ízét.

6. Oreganó vagy más néven szurokfű. Az olaszos ételek elengedhetetlen fűszere, de kiváló nyugtató és köhögéscsillapító teát főzhetsz belőle.

7. Rozmaring: Ételízesítésre, de a lakás illatosítására is kiváló.

Így kezdj neki

Ezek a növények vízben nevelve nagyon érzékenyek az erős napsütésre. Csökkentheted a napsugarak hatását, ha színes üvegbe teszed őket vagy kívülről befested, esetleg papírral körbetekered az üvegeket.

7 fűszernövény, amit vízben is nevelhetsz 1
Fotó: Pinterest

A befőttes üveg tökéletes választás.

Ha szűk nyakú üveget használsz, akkor nehezen tudod tisztítani és nem biztos, hogy lesz elég helye a növénynek a növekedéshez. Ha szélesebb az üveg teteje, akkor ezek a problémák megoldódnak és rakhatsz rá hálót vagy drótot, hogy megtartsa a növény szárát.

Teendők:

1. Friss fűszernövényekből vágj 15-18 cm hosszú hajtásokat

7 fűszernövény, amit vízben is nevelhetsz 2
Fotó: Pinterest

2. Mosd meg és helyezd őket a vízzel töltött edénybe. Ügyelj rá, hogy a víz alatti leveleket a szárról eltávolítsd. Vágd le a szár végét, hogy a gyökér elkezdhessen növekedni.Ha a fűszernövény fás szárú, mint a rozmaring, kicsit hosszabb ideig tart, míg gyökeret ereszt.

3. Víznek használhatsz vezetékes vizet, de előtte  pihentesd 24 órát. Ha esővizet használsz, nem kell várnod. Rakhatod ásványvízbe, de a legjobb, ha forrásvizet választasz, mert olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, amik jót tesznek a növénynek.

A vizet a tartóból a növény eltávolítása nélkül hetente kell cserélni. 6 hétig is eltart, amíg a gyökerek nőni kezdenek. Amíg ez megtörténik, a vizet ne cseréld olyan gyakran.

Segítheted a gyökerezést gyökér hormonnal úgy, hogy bekened a szárak végét. Ez felgyorsítja a növény gyökerének növekedését.

4. Mivel a víz nem tartalmaz egy sor ásványi- és tápanyagot, így táplálnod kell a növényeid. A legegyszerűbb, ha vízben oldható trágyát keversz a vízbe.Ezt havonta egyszer ismételd meg.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Gyerekszoba dekorációs inspirációk

Mazsi

Új mosdók javítják a higiéniát az iskolákban

Géza

Eszméletlen szódabikarbóna trükk! Szórd a mikróba, és csodát látsz!

Mazsi