Hirmagazin.eu
Főoldal » 63 ezer magyar veszítette el a munkáját szeptemberben és októberben
Gazdaság

63 ezer magyar veszítette el a munkáját szeptemberben és októberben

Augusztusra sokan visszakapták a munkájukat azok közül, akik a járvány első hullámában elvesztették, de szeptembertől újra megindultak az elbocsátások.

A nők, a külföldre ingázók és a közmunkások szenvedték meg legjobban az elmúlt hónapokat.

38 ezerrel kevesebb magyar dolgozott idén augusztus és október között, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A július-szeptemberihez képest 4 ezerrel kevesebben vannak munkában, a válság előtti utolsó három hónap, azaz a tavaly december és idén január-február adatához képest ez 8 ezres csökkenés.

Ez nem tűnik nagynak első ránézésre, csakhogy van egy aggasztó részlete az adatsornak: ahogy durvulni kezdett a járvány második hulláma, augusztusról szeptemberre 32 ezren, szeptemberről októberre pedig 31 ezren vesztették el a munkájukat.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma még nőtt is 3500 fővel, az egy évvel korábbihoz képest (az előző hónaphoz képest már ott is 2100 fős csökkenést mértek), közmunkásként viszont 16 600 fővel kevesebben dolgoznak, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjai pedig 24 900 fővel  vannak kevesebben.

Ez utóbbi nem a kivándorolt magyarokat jelenti, hanem azokat, akik itt élnek, de vagy hosszabb időre, vagy ingázóként átjárnak más országba dolgozni.

Az is látszik a számokon, hogy a válság a nőket érintette igazán rosszul: a 38 ezer ember közül, akinek tavaly ilyenkor volt munkája, most pedig nincs, több mint 30 ezer nő.

A munkanélküliség így is minimálisan csökkent, 4,4-ről 4,3 százalékra (egy éve ilyenkor 3,5 százalék volt). Szeptemberről októberre 23 ezer fővel kevesebb munkanélküli lett, összesen 199 ezren vannak most.

Virovácz Péter, az ING elemzője úgy kommentálta a számokat: látszik, hogy az első sokk után, amit a munkaerőpiaci támogatások augusztus végi kivezetése jelentett, a munkaerőpiac képes volt javulni, viszont sokan lettek inaktívak.

A foglalkoztatottság ez után tovább csökkenhet a járvány ismételt terjedése és a bevezetett korlátozások miatt, ám ez a hivatalos munkanélküliségi statisztikákban késleltetve jelenik majd meg – tette hozzá.

hvg

Hasonló hírek

Elkezdődik az új ajkai jégcsarnok építése

Géza

A csekély mértékű reklámbevételt is be kell jelenteni

Géza

Tovább fejlődik Hévíz: megújul a város központi parkolója is

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!