Image default
Divat, szépségápolás

6 dolog, ami ne legyen a kozmetikumodban

Vásárlás előtt olvassuk el a kozmetikumok címkéjét, és kerüljük a kritikus kozmetikai összetevőket. Mindig van jobb választás.

6 dolog, ami ne legyen a kozmetikumodban

Csökkenthetjük az esetleges egészségügyi kockázatot, allergizáló, irritáló hatást, ha kerüljük az alábbi összetevőket tartalmazó termékeket:

– parabének

A  kozmetikai tartósítószerként használt parabének károsítják az emberi hormonrendszert, ezért több európai ország kezdeményezte a tilalmukat, az uniós ökocímke is kizárja a használatukat, és több nagy cég önként kivonta ezeket szereket.

– triklozán

Baktérium-, gomba- és vírusölő szer. Bár az Európai Unió élelmiszerrel érintkező termékekben (01010/169/EU) valamint biocid (rovarirtó, szabadtéri fertőtlenítő stb.) termékekben (2010/675/EU) betiltotta a triklozán használatát, viszont kozmetikumokban és például fogkrémekben továbbra is engedélyezet.  Hosszú távon már egészen alacsony koncentrációban is súlyosan károsíthatja az egészséget: gátolja a férfi és a női nemi hormonok működését, hatással lehet a magzat fejlődésére, károsítja a pajzsmirigy és a méh izmok működését.

– PEG (polietilénglikol)

Emulgeálószer, egyben tartja a zsíros és vizes részeket, ettől a termék homogén lesz. A PEG-ek áteresztővé, átjárhatóvá teszik a bőrt, így bejuthatnak egyéb káros szennyező anyagok is. PEG-ekben gyakran megtalálhatóak a gyártás során beléjük került problémás szennyezőanyagok is.

– BHT (butylhydroxytoluol)

Antioxidánsként használják, késlelteti és gátolja az oxidációs folyamatot. Allergizálhat, állatkísérletek szerint az immunrendszerre is károsan hat.

– BHA (butylhydroxyaniol)

Antioxidánsként használják, késlelteti és gátolja az oxidációs folyamatot. Allergizálhat, állatkísérletek szerint az immunrendszerre is károsan hat.

– EDTA (Etilén di-aminotetra acetát)

Kémiai segédanyag, a konzerváló szerek hatását erősíti, nehezen lebomló, környezetet veszélyeztető anyag.

 

A Tudatosvasarlo.hu összeállítása.

Hasonló hírek

Egybe szabott ruha

info

Most ezt a hajtrendet követik a fiatal lányok! Hihetetlen jól néz ki!

Edit

Undorító cipőt dobtak a piacra, mégis minden nő meg akarja venni

Géza