Image default
Belföldi hírek

’56 mártírjaira emlékezett az egész ország tegnap

November negyedike nemzeti gyásznap. Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira emlékezett az ország. 62 évvel ezelőtt ezen a napon vonultak be a szovjet csapatok Magyarországra, ezzel megkezdődött a forradalom leverése.

A gyásznap alkalmából országszerte megemlékezéseket tartottak.

Katonai tiszteletadás mellett vonták fel, majd engedték félárbocra Magyarország lobogóját a Kossuth téren reggel az 1956-os forradalom leverésének 62. évfordulóján.

Félárbócon a nemzeti lobogó a Parlament előtt (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A hivatalos program a Rákoskeresztúri új köztemető Nemzeti Gyászparkjában folytatódott, ahol az igazságügyi miniszter arról beszélt, az 56-os szabadságharc hőseinek köszönhetjük mai szabadságunkat. Trócsányi László elmondta: november negyedike a nemzeti hálaadás napja is. A hősökre és mártírokra emlékezni és emlékeztetni kell – hangsúlyozta.

A 301-es parcellánál a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Radnainé Fogarasi Katalin azt mondta: az emlékezést nem szabad összekeverni a pesszimizmussal.

A nemzeti gyásznapon Áder János köztársasági elnök is fejet hajtott a szabadságharc névtelen áldozatainak emlékhelyénél és Nagy Imre, egykori miniszterelnök sírjánál. Az 1956-os forradalom hőseinek parcelláihoz egész nap érkeztek az emlékezők.

Áder János lerótta kegyeletét a Rákoskeresztúri új köztemetőben (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Emlékkoncert zárta napot

A forradalom mártírjai előtt a köztemető mellett lévő Kisfogházban is fejet hajtottak. A résztvevők közül többen voltak, akik átélték a megtorlás borzalmait.

Az 56-os harcokból jelentősen kivette a részét Fónay Jenő is, akinek tiszteletére most emléktáblát állítottak. A forradalmárt kétszer halálra ítélték, de végül kegyelmet kapott. A rendszerváltás után megalapította a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségét, hogy segítse azokat, akik a forradalom leverését követően hosszú éveket töltöttek börtönben.

Emlékkoncert a Szent István-bazilikában (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A nemzeti gyásznapot emlékkoncert zárta a Szent István Bazilikában, ahol Brahms: Német requiem című műve hangzott el Strausz Kálmán vezényletével. Ezt követően az emlékezők mécseseket gyújtottak a Szent István téren az 1956-os forradalom áldozatainak tiszteletére. Este nyolckor pedig fényfestés kezdődött.

Gyertyagyújtással emlékeztek

A hatvankét évvel ezelőtti harcokban több mint kétezer felkelő és civil halt meg, a sebesültek száma meghaladta a húszezret. Az ő emlékükre Budapesten a Terror Háza Múzeummál több százan gyújtottak gyertyát.

Nagykanizsán az ’56-os Emlékkertben tartottak megemlékezést a forradalom vérbe fojtásának 62. évfordulóján. A részvevők gyertyát gyújtottak az elesettekért és a meghurcoltakért. Ünnepi beszédében az önkormányzat humán bizottságának elnöke azt mondta, hogy 56 hőseinek köszönhetően az ország egy kis időre belekóstolhatott a szabadságba.

Fényfestés a Szent István-bazilika homlokzatán (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Miskolcon a Hősök temetőjében tartottak megemlékezést a Nemzeti Gyásznapon. A résztvevők megkoszorúzták a megye 56-os áldozatainak emléktábláját.

A forradalom leverése után azonnal megkezdődött a megtorlás. 230 embert kivégeztek, ezreket bebörtönöztek vagy internáltak, sokakat elhurcoltak a Szovjetunióba. Mivel a határok őrzését csak 1957 januárjában állították vissza, 200 ezer magyar még át tudott menekülni Ausztriába.

Forrás: hirado.hu, MTI

Szerző: Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A legfontosabb politikai kérdésekben egyetértés van Brazília és Magyarország között

Géza

Kiemelik a bombát – Itt lesznek lezárások

Géza

Startol a mosógépcsere-program

Edit