Hirmagazin.eu
Belföldi hírek

’56 mártírjaira emlékezett az egész ország tegnap

November negyedike nemzeti gyásznap. Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira emlékezett az ország. 62 évvel ezelőtt ezen a napon vonultak be a szovjet csapatok Magyarországra, ezzel megkezdődött a forradalom leverése.

A gyásznap alkalmából országszerte megemlékezéseket tartottak.

Katonai tiszteletadás mellett vonták fel, majd engedték félárbocra Magyarország lobogóját a Kossuth téren reggel az 1956-os forradalom leverésének 62. évfordulóján.

Félárbócon a nemzeti lobogó a Parlament előtt (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A hivatalos program a Rákoskeresztúri új köztemető Nemzeti Gyászparkjában folytatódott, ahol az igazságügyi miniszter arról beszélt, az 56-os szabadságharc hőseinek köszönhetjük mai szabadságunkat. Trócsányi László elmondta: november negyedike a nemzeti hálaadás napja is. A hősökre és mártírokra emlékezni és emlékeztetni kell – hangsúlyozta.

A 301-es parcellánál a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Radnainé Fogarasi Katalin azt mondta: az emlékezést nem szabad összekeverni a pesszimizmussal.

A nemzeti gyásznapon Áder János köztársasági elnök is fejet hajtott a szabadságharc névtelen áldozatainak emlékhelyénél és Nagy Imre, egykori miniszterelnök sírjánál. Az 1956-os forradalom hőseinek parcelláihoz egész nap érkeztek az emlékezők.

Áder János lerótta kegyeletét a Rákoskeresztúri új köztemetőben (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Emlékkoncert zárta napot

A forradalom mártírjai előtt a köztemető mellett lévő Kisfogházban is fejet hajtottak. A résztvevők közül többen voltak, akik átélték a megtorlás borzalmait.

Az 56-os harcokból jelentősen kivette a részét Fónay Jenő is, akinek tiszteletére most emléktáblát állítottak. A forradalmárt kétszer halálra ítélték, de végül kegyelmet kapott. A rendszerváltás után megalapította a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségét, hogy segítse azokat, akik a forradalom leverését követően hosszú éveket töltöttek börtönben.

Emlékkoncert a Szent István-bazilikában (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A nemzeti gyásznapot emlékkoncert zárta a Szent István Bazilikában, ahol Brahms: Német requiem című műve hangzott el Strausz Kálmán vezényletével. Ezt követően az emlékezők mécseseket gyújtottak a Szent István téren az 1956-os forradalom áldozatainak tiszteletére. Este nyolckor pedig fényfestés kezdődött.

Gyertyagyújtással emlékeztek

A hatvankét évvel ezelőtti harcokban több mint kétezer felkelő és civil halt meg, a sebesültek száma meghaladta a húszezret. Az ő emlékükre Budapesten a Terror Háza Múzeummál több százan gyújtottak gyertyát.

Nagykanizsán az ’56-os Emlékkertben tartottak megemlékezést a forradalom vérbe fojtásának 62. évfordulóján. A részvevők gyertyát gyújtottak az elesettekért és a meghurcoltakért. Ünnepi beszédében az önkormányzat humán bizottságának elnöke azt mondta, hogy 56 hőseinek köszönhetően az ország egy kis időre belekóstolhatott a szabadságba.

Fényfestés a Szent István-bazilika homlokzatán (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Miskolcon a Hősök temetőjében tartottak megemlékezést a Nemzeti Gyásznapon. A résztvevők megkoszorúzták a megye 56-os áldozatainak emléktábláját.

A forradalom leverése után azonnal megkezdődött a megtorlás. 230 embert kivégeztek, ezreket bebörtönöztek vagy internáltak, sokakat elhurcoltak a Szovjetunióba. Mivel a határok őrzését csak 1957 januárjában állították vissza, 200 ezer magyar még át tudott menekülni Ausztriába.

Forrás: hirado.hu, MTI

Szerző: Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Juhász Hajnalka: Fontos az azonos értékrendű közösség, mert erőt ad és összetart

Géza

Videóra vette egy rémült utas, ahogy a magyar Gripenek kísérik a repülőgépét + VIDEÓ

Edit

Elő a szelvényekkel – íme az ötös lottó nyerőszámai

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------