Image default
Gasztronómia, vega

5+1 mód, hogyan készítsd el a tojást

Noha a tojás elkészítése látszólag a legegyszerűbb dolog a világon, a tökéletes kivitelezés akár a legnehezebb konyhai feladat is lehet. A jó minőségű, nagyon friss tojás csak a siker egyik felét jelenti, a másikat a technikák mesteri végrehajtása.

5+1 mód, hogyan készítsd el a tojást

Te hány féle módon szoktad magát a tojást elkészíteni? Bizonyára ettél már rántottát vagy főtt tojást, de a nehezebb változatokkal is napirenden vagy? 5+1 tipp következik!

1 – Tökéletes tojásfőzés

5+1 mód, hogyan készítsd el a tojástTegyük a tojásokat egy lábosba, amiben kényelmesen elférnek egy rétegben, és éppen csak annyi vizet öntsünk rájuk, amennyi befedi őket. Forraljuk fel a vizet azután csökkentsük a lángot és főzzük tovább lassú tűzön. A főzési idő a tojások méretétől és kezdeti hőmérsékletüktől függ.  Hozzávetőlegesen a nagy tojásokat 4 percig főzzük lassú tűzön, ha lágy tojást szeretnénk.

Főzzük 9 percig, ha kemény tojást akarunk (a kisebb tojásokat valamivel rövidebb ideig főzzük). Ezután öntsük le azonnal a forró vizet és eresszünk hideg vizet a lábosba, hogy leállítsuk a további fövést. Amikor eléggé kihűltek ahhoz, hogy megfoghassuk őket, törjük fel a héjukat és hámozzuk meg. A túlfőzött tojás sárgája körül szürkészöld réteg jelenik meg, ami annál szembetűnőbb, minél inkább túlfőztük a tojást.

2 – Posírozás, avagy buggyantás

A posírozáshoz csak nagyon friss tojást használjunk, így duci, kompakt és szilárd lesz, nem pedig vékony és széteső. A buggyantott tojás akkor tökéletes, ha a fehérje minden oldalról körülveszi a sárgáját. Melegítsünk fel vizet egy nem mély lábosban vagy serpenyőben annyira, hogy gyöngyözzön, és adjunk hozzá 1 teáskanál fehérborecetet, ami megakadályozza, hogy a tojásfehérje szétfolyjon. Törjük fel a tojást, öntsük egy csészébe, és csúsztassuk bele a vízbe.

A vizet tartsuk forrásban, hogy a tojásfehérje gyorsan megszilárduljon. Miután ez megtörtént, csökkentsük a hőt, és főzzük még 1 percig. Emeljük ki szűrőkanállal, és vágjuk le az esetleges egyenetlen széleket. Ha több tojást posí- rozunk, például előételnek vagy falatkának, előre elkészíthetjük őket, ekkor mindet tegyük egy tál hideg vízbe. A tálalás előtt mentsük őket gyöngyöző sós vízbe 30 másodpercre, majd csepegtessük le.

3 – Tojásrántotta, a nagy kedvenc

Egy tálban verjük fel a tojásokat egy villával vagy habverővel, amíg a sárgája és a fehérje teljesen elkeveredik, közben adjunk hozzá egy kevés sót és borsot. Forrósítsunk fel egy kis lábost vagy serpenyőt, lehetőleg teflonbevonatút. Tegyünk bele egy kevés vajat (kb. 1,5 dkg-ot 3 tojásonként), majd hagyjuk gyöngyözni és gyorsan megolvadni. Öntsük az edénybe a felvert tojásokat, és keverjük egy fakanállal, amíg a keverék kissé össze nem sűrűsödik. Minél gyorsabban keverjük, annál simább lesz az eredmény.

Tipp: Ebben a fázisban adjunk hozzá egy kevés tejszínt, apróra vágott metélőhagymát vagy füstöltlazac darabokat, és zárjuk el alatta a lángot.

Minél hosszabb ideig hagyjuk a tojásokat a forró edényben, annál tovább fog sülni, ezért fordítsuk ki belőle, amikor olyan szilárd lesz, amilyennek szeretnénk. A túl sokáig sütött rántotta megkeményedik és szárazzá válik.

4 – Így készül a lágy tojás

A lágy tojás főzésének két módja van. Az egyik során az egész tojásokat merítsük bele gyöngyözve forró vízbe, fél percig főzzük, azután vegyük le a tűzről, így körülbelül 3-4 perc elteltével lágy tojásokat kapunk.

A második módszernél speciális, jól záró fedővel rendelkező lágytojás-főzőket használnak. Ezeket a kis edényeket kivajazzák mindegyikbe egy-egy nyers tojást ütnek, és a tetejére további ízesítőként tejszínt, zöldfűszereket, sonkát vagy füstölt halat szórnak. Az edényt ezután lefedik és majdnem teljesen forrásban lévő vízbe merítik, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még lágy marad.

Tojásokat főzhetünk hasonlóképpen ramekin formákban is. Töltsük meg a formákat ugyanilyen módon, de tegyünk a tetejükre egy-egy kanálnyi tejszínt és/vagy vajat. A formákat állítsuk bele egy tepsibe, öntsünk köréjük forrásban lévő vizet körülbelül 1,5 cm magasságig, és tegyük 200 °C-ra (gázsütő 6-os fokozat) előmelegített sütőbe 10-20 percre, ízlés szerint.

5 – Zsírban vagy olajban sült tükörtojás

Süssük meg a tojást egy kis szalonna-, liba- vagy kacsazsíron, növényi olajon vagy könnyű olívaolajon. Melegítsük meg a zsiradékot egy serpenyőben, és törjük fel a tojásokat közvetlenül az edénybe. Süssük lassú tűz felett, zsiradékot kanalazva a serpenyőből a tojásokra, hogy megsüljön a tetejük is. Emeljük ki őket egy lyukacsos szedőlapáttal, és csepegtessük le róluk a felesleges zsiradékot.

+1 – Másfajta tojások készítése

A legtöbb másfajta tojást, mint például a kacsa-, a lúd- és a fürjtojást ugyanúgy el lehet készíteni, mint a tyúktojást. A kacsatojások gazdagabb ízűek és kissé nagyobbak, mint a tyúktojások, így nagyjából 2 kacsatojásnak 3 tyúktojás felel meg.

A lúdtojás, amely szintén gazdag ízű, körülbelül 3-szor akkora, mint a tyúktojás. Az aprócska, könnyű és krémes fürjtojás nagyon finom keményre főzve (1,5 percig főzzük) és zöldfűszeres sóba forgatva, nemkülönben posírozva, esetleg tükörtojásként megsütve. A süteményekben és megsütve 5 fürjtojás felel meg egy közepes méretű tyúktojásnak.

 

Forrás: delina

Hasonló hírek

Az egész világ rajong ezért a különleges palacsintáért! Annyira finom és ízletes, hogy nem bírsz belőle eleget enni!

Mazsi

Fügelekvár – Jucus konyhájából

Géza

Baleset érte a túrógombócot

info