Image default
Külföld

500 kommandós csapott le 11 városban! Bizonyítékokat kerestek egy bűnszervezet ellen

Félezer, állig felfegyverzett kommandós törte be az ajtókat szerda hajnalban több észak-rajna-vesztfáliai városban. Az összehangolt akció során az Al-Salam-313 nevű iraki bűnbanda tagjainál tartottak meglepetésszerű házkutatást.

Meglehetősen hosszú a bűnlajstroma annak az iraki bűnbandának, melynek tagjainál  összehangolt razziát tartottak a német különleges egységek szerda hajnalban. Az akcióban 500 egyenruhás vett részt, és összesen 11 városban, 43 lakást kutattak át. A hatóságok szerint az Al-Salam-313 nevű bűnszervezetnek köze van a háborús fegyverek ellenőrzéséről szóló törvény megsértéséhez, drogügyletekhez, útlevél hamisításhoz és embercsempészéshez is.

Az esseni ügyészség meggyőződése szerint az illegálisan befolyt pénz egy részéből iraki katonai szervezeteket finanszíroztak. Azt egyelőre vizsgálják a hatóságok, hogy ezek között volt-e terrorszervezetként nyilvántartott egység. Az esseni rendőrség szóvivője szerint az akció elsősorban az esetleges bizonyítékok felderítésére szolgált, őrizetbe vételre egyelőre nem került sor.

Mélyen vallásos tagok

Az Al-Salam 313 név vallási utalás. A síiták 874-ben eltűnt utolsó imámja, Muhammad al-Mahdi a hívők szerint 313 követővel tér majd vissza a Földre. Ezért  az iraki banda tagjai gyakran Muhammad követőiként vagy harcosaiként tekintenek magukra. Az Al-Salam pedig alapvetően békét jelent, amit a hatóságok viccesnek találnak, mivel szerintük a bandát sok mindennel lehet jellemezni, de békességgel nem. Libanoni klánokkal például többször kerültek már összetűzésbe fegyverkereskedelem miatt.A hatóságok ezért is látták úgy, hogy jobb, ha kommandósokat vetnek be a razzia során.

Rejtélyes iraki kapcsolatok

Az Al-Salam 313 tagjai egyébként korábban jó kapcsolatot ápoltak Szaddám Huszein diktátorral és annak személyi testőrségével. Sajtóinformációk szerint a mostani iraki vezetéssel is szorosan együttműködnek. Érdekes azonban, hogy a német hatóságok a mai napig nem tudják, hogy az iraki banda tagjai tulajdonképpen mit akarnak Németországban, feltehetően ezért is történtek a rajtaütésszerű razziák.Az ügyészség azt reméli, hogy a lefoglalt dokumentumok, számítógépek és egyéb eszközök világosabbá teszik majd, hogy mi az Al-Salam 313 vezetőinek a célja.

Forrás: Ripost

Fotó: AFP

Hasonló hírek

Tragédia: Békésen sétáló kutyust és gazdáját támadták meg migránsok Angliában (A cikk videót tartalmaz)

Géza

Matteo Salvini felháborodott az EU miatt

Géza

Jégbe fagyva, megkínozva szenved több mint 100 tengeri emlős egy szibériai telepen – VIDEÓ

Mazsi