Hirmagazin.eu
Főoldal » 5 zseniális magyar találmány 2015-ből
Magyar találmányok Technika, kommunikáció

5 zseniális magyar találmány 2015-ből

Az elalvást pénzzel büntető ébresztő, a bringalopás-gátló alkalmazás és az energiatermelő térburkolat is az év szenzációs innovációi voltak.

5 zseniális magyar találmány 2015-ből

A létező legaljasabb ébresztő: egy okostelefonra készült app, ami a szundi gomb megnyomásakor pénzt von le

Tóth Csaba és Némethi Balázs fejlesztette ki a Snoopy nevű ébresztő-alkalmazást, amelynek lényege, hogy a szundi funkció használatakor fizetnetek kell. Vagyis ha nem keltek fel, hanem pár percet még bóbiskoltok, annak ára van.

Mivel a közvetlen fizetést az Apple szabályzata nem teszi lehetővé, egyfajta kreditrendszerben, előre kell feltölteni az egyenleget, amire többféle csomagot kínálnak. Egy szundi ára nagyjából fél dollár (130 forint), tehát ennyivel csökken az egyenleg, ha inkább tovább aludnátok.

Világsiker lett a magyar természetfotós ötlete

5 zseniális magyar találmány 2015-ből

A UniqueBall lett az év fotós kiegészítője Dubajban, a TIPA (Fotótechnikai Lapok Világszövetsége) kongresszusán, ami azért is nagy szó, mert a rendezvény 25 éve alatt eddig még egyszer sem volt magyar díjazott.

A találmány nagyban megkönnyíti a fotósok munkáját: a gömbfej segítségével egyszerre több állványfej tulajdonságait tudja biztosítani, így a fotósnak nem kell több állványt/eszközt is magával vinnie. A UniqueBall tervezője Novák László és Kármán Balázs, akik elárulták: találmányuk elvét már 1998 óta használták saját célra. Az állványfej beépített vízszintezővel rendelkezik, sokféleképpen használható: minden irányba mozdítható gömbcsuklóként, valamint döntő- és videofejként is. A részletekért katt ide.

Világszenzáció a magyar fertőtlenítő

5 zseniális magyar találmány 2015-ből

A Dr. Noszticzius Zoltán (a Budapesti Műszaki Egyetem Széchenyi díjas Professor Emeritusa) által kifejlesztett Solumium kapta 2015-ben a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize interdiszciplináris díját. A környezetbarát fertőtlenítőszer megoldást jelenthet az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is.

A szert jegyző professzor a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a “hipertiszta” klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie az egészségügy területén univerzálisan használható, a leghatékonyabb, ugyanakkor legszelídebb fertőtlenítőszert.

A Solumium oldatok segítségével a klór kémiai jellemzői miatt a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani.Előállításának eljárását már magyar, európai, amerikai, és kínai szabadalom is védi, bejegyzése a világ több más országában folyamatban van. A találmányról bővebben itt olvashattok.

Ezzel a találmánnyal biztonságban tudhatjátok kerékpárjaitokat

5 zseniális magyar találmány 2015-ből

A Velotrack nevű biztonsági rendszer képes megakadályozni a biciklilopást. A kerékpárba épített eszköz GPS vevővel, illetve mozgásérzékelővel gyűjti az adatokat, a tulajdonos azonnal értesítést kaphat arról, ha illetéktelen személyek próbálják megmozdítani a bicajt. Ezen felül az okostelefonos alkalmazással láthatjátok majd a megtett útjaitokat, de akár az ismerőseitek és családtagjaitok tartózkodási helyét is.

Működése rendkívül egyszerű és felhasználóbarát: a tulajdonos virtuális logikai lakatot helyezhet el a leparkolt kerékpáron. A felhasználók adatait gyűjtve és elemezve a virtuális lakat arról is értesíti a tulajdonost, hogy mennyire biztonságos egy-egy környék, a közösségi statisztikák alapján például az elmúlt időszak biciklilopásairól is információt nyújt. A Velotrackről Antal Csaba, a Hargamon Kft. üzletfejlesztési igazgatója beszélt bővebben, itt olvashatjátok.

Az energiát termelő térburkolat

Három fiatal magyar feltaláló olyan térburkolatot alkotott, ami a rajta haladók lépéseiből nyeri az elektromos energiát. A FUTI névre keresztelt találmány lényege, hogy egy tégla méretű műanyagvázra olyan, úgynevezett piezoelektromos lapokat erősítenek, amelyekben nyomás hatására – például egy kerékpár kereke vagy a közlekedők súlya és lépései nyomán – elektromos feszültség keletkezik.

A szuperburkolatban a háztetőkről már ismerős napelemet is elhelyeztek. Így a feltalálók, Ilyés Miklós Sziszák Imre és Cseh József számításai szerint egy 12 négyzetméteres “FUTI-járda” egy kisebb családi ház áramszükségletét előállíthatja. Így működik:

Forrás: szeretlekmagyarország

Hasonló hírek

A közösségi oldalak negatív hatásai az egészségünkre nézve

Mazsi

Fontos fejlesztés a Facebooktól, érdemes vele élni..

Géza

Telekomos vagy? Akkor ennek nem fogsz örülni!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!