Image default
Egészség - betegség

5 új cukorbetegséget fedeztek fel! Másként kell kezelni ezeket

A cukorbetegségről eddig azt gondoltuk, hogy két alapvető típusa létezik. Svéd tudósok szerint azonban ez az osztályozás elavult: a betegségnek kettő helyett öt típusa van, amelyek mind másféle kezelést igényelnek.

A korábbi osztályozás szerint a cukorbetegség 1-es típusa a gyermek- vagy fiatal korban jelentkező, autoimmun eredetű betegséget jelenti: ilyenkor a szervezet immunhiba miatt nem képes az inzulin termelésére, azt élethossziglan külső forrásból kell bejuttatni. A 2-es típusú cukorbetegség oka viszont az életmódban keresendő: ilyenkor, elsősorban az elhízás következményeként a sejtek inzulinérzékenysége lecsökken.

A svéd Lundi Egyetem, a Göteborgi Egyetem és a Finn Molekuláris orvostudományi Kutatóintézet tudósai 14 775 frissen diagnosztizált adatait, köztük vérvizsgálati eredményeit elemezték, és a kutatásuk eredményeit a Lancet Diabetes and Endocrinology című szaklapban közölték.

Íme, az 5 csoport

Az általuk felállított osztályozási rendszer szerint a betegség első csoportjába továbbra is az 1-es típusú cukorbetegségnek megfelelő kritériumok szerinti betegek tartoznak, akiknél az immunrendszer hibás reakciója folytán nem működnek az inzulintermelő sejtek.

A második csoport azoké a betegeké, akik szintén súlyos inzulinhiánnyal küzdenek, ám a testsúlyuk egészséges, és az első csoport tagjaival ellentétben az immunrendszerük sem működik hibásan.

5 új cukorbetegséget fedeztek fel! Másként kell kezelni ezeket 1
Fotó. Pixabay

A harmadik csoportba tartozók esetében jellemző a túlsúly és a súlyos inzulinrezisztencia: ilyenkor a test inzulintermelése nem áll le, ám a sejtek már nem képesek rá reagálni.

A negyedik csoportba tartozók a betegség enyhébb formájában szenvednek, de betegségük az elhízás következménye lehet.

Az ötödik csoport tagjai idősek, akiknek idősebb korban jelentkeztek a – viszonylag enyhe – tünetei.

És hogy miért fontos mindez? A kutatók szerint azért, mert így a kezelés is célzottabb lehet. A második csoport betegeit épp az immunrendszer normális működése miatt ma a 2-es típusú cukorbetegekhez sorolnák, pedig betegségük, és így a szükséges kezelés is az 1-es típushoz áll közelebb. A tudósok azt is megállapították, mely szövődmények nagyobb kockázatával kell szembenézniük az egyes csoportok tagjainak: a második csoportban például a szembetegségek, míg a harmadikban a veseproblémák gyakorisága nagyobb, mint a negyedik és ötödik csoportba tartozók esetében.
Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Kivezethetők-e a védőoltások mellékhatásai a szervezetből? (Videó)

info

Szabadulj meg a vesekőtől gyógyszer és házipatika nélkül!

Mazsi

10 agykárosító szokás, amit abba kell hagynod!

Edit