Főoldal » 5 figyelmeztető előjel, hogy hamarosan gerincsérved lesz!
Egészség - betegség

5 figyelmeztető előjel, hogy hamarosan gerincsérved lesz!

A gerincoszlopunk 24 valódi (7 nyaki, 12 hát és 5 ágyéki) és 9-10 álcsigolyából épül fel. A csigolyák között porclemezek találhatóak, amelyek külső rostos gyűrűből és belső, zselészerű anyagból állnak. Ez biztosítja a gerinc hajlékonyságát, mozgékonyságát. 

Ha a rostos gyűrű megszakad és a porclemez belsejében lévő puha, zselés állomány kitüremkedik, akkor beszélünk gerincsérvről. Ez folyamatos, nehéz fizikai megterhelés és a gerinc természetes görbületei ellen ható testtartás formák (ülő életmód, kényszertartásban végzett munkák) hatására alakulhat ki és komoly fájdalmakkal jár.

A legjellemzőbb tünetek, amelyekre figyelni kell, a következők.

1 – Zsibbadás

A lábak zsibbadása gyakori az olyan személyeknél, akiknek a gerincoszlop alsó szakaszában előforduló gerincsérvük van. Ugyanez igaz a karokra és a nyaki sérvre. Ha azt tapasztalod, hogy a lábfejed vagy az egész lábad, illetve a karjaid egyre gyakrabban zsibbadnak, akkor érdemes orvoshoz fordulnod.

2 – Gyengeség

A nyaki gerincsérv képes izomgyengeséget okozni a karokban és a kezekben. Azt veheted észre, hogy egyre nehezebb olyan tárgyakat megemelni, amelyekkel azelőtt semmilyen problémád nem volt.

3 – Vizelet -és széklet visszatartási nehézség

Ha a fenti tüneteket rendszeresen és visszatérően tapasztalod, akkor egyáltalán nem kizárt, hogy háti vagy ágyéki gerincsérved van. Azonnal keress fel egy orvost.

4 – Kisugárzó mellkasi fájdalom

Ha hosszú ideig ugyanabban az egészségtelen pozícióban dolgoztál, akkor a csigolyák közötti porckorongok a terhelés miatt deformálódhattak. Ha a nyaki régióban alakul ki sérv, akkor a fájdalom a karokba, kezekbe és a mellkasi régióba sugározhat ki több ideg nyomása esetén.

5 – Hátfájdalom

Talán a legnyilvánvalóbb. Ahogyan a nyaki régióban lévő sérv a felső testtájakra, úgy a háti- és ágyéki régióban lévő a hátra és az alsó testtájakra sugárzik ki. A fájdalom akár elviselhetetlen is lehet és azonnali orvosi beavatkozást igényelhet.

Forrás: tudasfaja.com

Hasonló hírek

Lezajlott az első olyan magyar agyműtét, amelyet a Facebookon közvetíthettünk élőben

Mazsi

Dobja el a gyógyszerét és igya meg ezt minden reggel: az egészsége kiváló lesz!

Mazsi

Óriási vita a betegek lekötözéséről

Mazsi