Főoldal » 5 dolog, amit nem tudtál a németjuhászokról
Állatvilág

5 dolog, amit nem tudtál a németjuhászokról

hirmagazin 2015 06 26 070009

Magyarországon is igen nagy népszerűségnek örvendenek a nemei tartású németjuhászkutyák, ami nem csak kellemes külsejüknek, de hihetetlen intelligenciájuknak és gyors felfogásuknak is köszönhető.

1.- Talán nem olyan meglepő, de a németek szabványosították a fajtát.

1889-ben egy Max von Stephanitz nevezető tenyésztőnek nagyon megtetszett egy kutyakiállításon az egyik farkas kinézetű, sárga és fekete mintás kutya, aki különösen okosnak és fegyelmezettnek tűnt. Meg is vásárolta az ebet, majd megalapította a Németjuhász Kutya Klubot, amelyben lefetette a fajtát meghatározó követelményeket. A mottója szerint az állatoknak első sorban hasznosnak és intelligensnek, és csak másodsorban kellett esztétikusnak lennie.

2.- Keményen dolgoznak, számtalan területen.

Ahogy Németország is elindult az iparosodás útján, Stephanitz kénytelen volt új feladatot találni a kutyáinak, ha meg akarta tartani az állatok népszerűségét. Ezért összedolgozott a rendőrséggel és más szolgáltatókkal, hogy bebiztosítsa az állatok jövőbeni munkalehetőségeit is. Ez könnyen ment, mivel a kutyák kimagasló intelligenciájuk és könnyen taníthatóságuk miatt nagy szolgálatot tettek számos területen, ’rendőrként’ ugyanúgy megállták a helyüket, mint üzenethordozó-, vakvezető-, vagy őrkutyaként.

3.- Elterjedésüket az első világháborúnak köszönhetik.

A háború során széles körben használták a németek a kutyákat: elsősegélycsomagot vittek a sebesült katonáknak, vagy a haldoklókat őrizték. Az amerikaiaknak annyira megtetszettek ezek az okos és bátor ebek, hogy néhányat hazavittek magukkal. Innentől már egyenes út vezetett a világhírnév felé. Amerikában egyébként a mai napig nagyon elterjedt, 2014-ben a legnépszerűbb kutyának választották meg.

4.- Tényleg nagyon okosak!

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az új vezényszavakat csupán ötször kell nekik elmondani, hogy megtanulják, az esetek 95%-ban pedig már az első parancsszóra ugranak.

5.- Ahogy az embereknél, úgy a németjuhász kutyáknál is születnek törpék.

A törpe növésű németjuhász kutyák egész életükben kölyökkutya méretűek maradnak. Sajnos amilyen aranyos egy ilyen eb, annyi egészségügyi problémával is jár a betegség.

(Kép: Harold Merreveld)

Hasonló hírek

Pandaikrek születtek a torontói állatkertben

info

Felkutat élőt és holtat a zagyvarékasi szupertacskó – A Hableány áldozatait is kereste

Géza

Rossz hírünk van: elpusztult Magyarország kedvenc gólyája – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------