Image default
Természetvédelem, élőlények védelme

45 éves ereklyét találtunk a Dunában

Először nosztalgikus érzéseket vált ki az emberből, de ha belegondolunk, hogy45 év után a műanyag egyáltalán nem mutatja a bomlás jeleit, sőt, a feliratok is tisztán olvashatóak, akkor van min szomorkodnunk. Mennyi le nem bomló műanyag kerül a vizeinkbe?

Az alacsony vízállás volt annak az oka, hogy a Duna medréből Süttőnél előkerült egy 1973-ban gyártott tejeszacskó. Egy liter tej akkoriban még csak öt forintba került, és aki megitta, az üres zacskót felelőtlenül belehajította a Dunába, nem is gondolva arra, hogy a szemét évtizedeken át úszik majd a folyóban.

45 éves ereklyét találtunk a Dunában

A ’70-es években még nem voltak tudatában az emberek annak, hogy a műanyagszennyezés világméretű probléma: az óceánokon műanyagszigetek alakulnak ki, sok állat elpusztul a felhalmozódott műanyag hulladék miatt, sőt, tengeri állatokban, palackozott ásványvizekben, csapvízben, mi több, még a tengeri sókban is kimutatták a műanyag darabokat a kutatók. Minden percben egy teherautónyi műanyag hulladék kerül az óceánokba, évente 8 millió tonna! A tudósok szerint félő, hogy 2050-re az óceánokban több műanyag lesz, mint hal. A The Guardian azt írta, percenként 1 millió műanyag palackot vásárolnak az emberek, és ezeknek a palackoknak csupán a 7 százalékát hasznosítják újra.

Azt, hogy az emberi szervezetre pontosan milyen hatással van a műanyagszennyezés, még felmérni sem lehet.Az Egészségügyi Világszervezet átfogó vizsgálatot indított annak tisztázására, mit okoz a szervezetünkben a nagy mennyiségű mikroműanyag.

2015-ben az Európai Bizottság célul tűzte ki, hogy 2025-re a műanyagok 55 százalékának újrahasznosíthatónak kell lennie. A műanyagok lebomlási ideje ugyanis nagyon hosszú, az egyszer használatos műanyag szatyroké például 400 év is lehet. Míg 30 éve a legtöbben kosárral jártak vásárolni, és sok mindent papírba csomagoltak, addig ma műanyagba tesszük a kiflit, műanyagba csomagoljuk a felvágottakat, egyszer használatos műanyag zacskóban visszük haza azt, amit vettünk, és még aznap az összes zacskót kidobjuk a kukába.

45 éves ereklyét találtunk a Dunában 2

„Ezeket a szatyrokat túlnyomórészt egyetlenegyszer használjuk, átlagosan mindössze 20 percig, aztán a szemetesbe kerülnek, a lebomlási idejük viszont négy évszázad!” – mondta a Greenpeace vegyianyag-szakértője, Simon Gergely. – „Ez hatalmas környezeti problémát jelent, az óceánokban ökológiai katasztrófát okoz. Már a magyar vizek is szennyezettek műanyag darabokkal.”

A zöld szervezet szeretné elérni, hogy 2020 január 1-től tiltsák be az egyszer használatos műanyag szatyrokat Magyarországon. Addig is ki-ki maga döntse el, kosarat visz a vásárláshoz, vagy műanyag zacskót kér!

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Az EFSA átértékeli a génmódosított növények biztonságát

info

Kikelt az első két kisgólya a kamerával megfigyelt magyarfenesi fehérgólya-fészekben (A cikk videót tartalmaz)

Géza

Északi-sarki olvadás: sokkal nagyobb a baj, mint gondolták – videó

Géza