10.5 C
Budapest
2024. április. 27. szombat
HomeFőhírekBelföldi hírekMinden vonattal több száz menekült hagyja el a Keletit – migránsválság percről...

Minden vonattal több száz menekült hagyja el a Keletit – migránsválság percről percre

forrás: MTI

Az osztrák kancellár nyilatkozata miatt behívatta a külügyminisztérium a budapesti osztrák nagykövetet, a Keletinél pedig civilek tüntetnek. Simicskó István honvédelmi miniszter szerint jövő héttől arra kell készülni, hogy alapesetben a szigorított szabályok értelmében a rendőrség fog intézkedni, a katonaság a rendőrök munkáját biztosítaná. 4300 katona lesz a határon a hét végére.

Európai szolidaritásért tüntetnek civilek a Keleti pályaudvarnál

(17:04) Európai szolidaritáson alapuló közös menekültpolitika kidolgozásáért, valamint egy Nyugat-Európába vezető magyarországi tranzitfolyosó kialakításáért kezdett tüntetést a Migráns Szolidaritás Csoport (Migszol) szombaton 16 órakor Budapesten, a Keleti pályaudvar előtt.

Az este nyolc óráig tervezett demonstráció egy Európa-szerte szervezett tüntetéssorozat keretében szorgalmazza a menekültek befogadását, a szervezők a rendezvényen koncertekkel szeretnék kifejezni örömüket a civil társadalom aktivitásáért.

Az eseményre megfogalmazott felhívásukban többek között követelték, hogy „senkit ne deportáljanak” Szerbiába. A szervezők a tüntetés elején több nyelven, a magyar mellett például angolul és arabul is köszöntötték a demonstráció néhány száz részvevőjét.

Folyamatosan érkeznek migránsok a körmendi gyűjtőpontra

(16:22) Péntek hajnal óta érkeznek a migránsok csoportjai a körmendi rendészeti szakközépiskolában felállított gyűjtőpontra, ahonnan néhány óra elteltével gyalogosan indulnak tovább Ausztria irányába és át is kelnek a határon – erősítette meg az MTI értesülését szombaton a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Kazmar Enikő elmondta, hogy legutóbb szombaton délután érkezett egy nagyobb létszámú migránscsoport a gyűjtőpontra, ahol ásványvizet, élelmiszert, melegebb ruhát és takarókat kaptak. Lehetőségük van arra, hogy a felállított sátrakban megpihenjenek, de mivel a gyűjtőpont nyitott, aki úgy dönt, tovább is indulhat.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy az autóbuszokkal, szervezett formában érkező migránsok a lehető legrövidebb időt igyekeznek a körmendi gyűjtőponton tölteni, néhány óra pihenő után nagyobb csoportokban gyalogosan indulnak el nyugat felé, általában a legközelebbi, pinkamindszenti határátkelőhelyet választják az Ausztriába való átkeléshez. Az eddigi két csoport két-két autóbusszal érkezett, létszámuk általában 90-100 fő körül lehetett.

Szijjártó: Magyarország minden jogszabályt betart 

(16:20) Magyarország rendkívül nagy bevándorlási nyomás alatt van, ennek ellenére megfelel minden nemzetközi jogi konvenciónak és a betartja a megfelelő jogszabályokat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az M1 aktuális csatornán. A miniszter egy sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az elmúlt napokban többször is vádolta alaptalanul és „hazug módon” Magyarországot Sigmar Gabriel német alkancellár.

„A jövő héttől egy minőségileg új helyzet áll elő, hiszen mind fizikai, mind jogi szempontból a legkedvezőbb helyzetben leszünk a schengeni határ védelmének tekintetében és ez a legnagyobb szolidaritás, amit Magyarország vállalni tud az Európai Unióval” – tette hozzá. Szerinte így nem csak Magyarországon, de az Európai Unió más tagállamaiban is csökkenhet a migrációs nyomás.

Bécsben 1800 migráns töltötte a péntek éjszakát

(15:53) Míg csütörtökön 3000, addig pénteken 1800 migráns töltötte az osztrák fővárosban az éjszakát és várta ki a reggelt, hogy minél előbb továbbutazhasson a német-osztrák határ fele.  Pénteken a Westbahnhof és a Hauptbahnhof pályaudvarokon 750-en éjszakáztak, 300-an a Stadthalle csarnokában, a többi embert egyéb szükségszállásokon, üres irodákban szállásolták el.

Az osztrák kancellár nyilatkozata miatt behívatta a külügyminisztérium a budapesti osztrák nagykövetet

(14:38) Tiltakozott a Külgazdasági és Külügyminisztérium Werner Faymann osztrák kancellárnak a Der Spiegelben megfogalmazott állításai ellen a budapesti osztrák nagykövetnél, akit a KKM hétfő reggelre berendelt – közölte a külügyi tárca szombaton az MTI-vel.  Tájékoztatásuk szerint Magyarország bécsi nagykövete a vádakat visszautasította az osztrák kancelláriát vezető miniszternél.

Fidesz: Faymann kérjen bocsánatot!

(14:34) A Fidesz szombaton felszólította Werner Faymann osztrák kancellárt, hogy vonja vissza szombaton megjelent éles bírálatait és kérjen bocsánatot az országtól, valamint a kormányfőtől.

Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kormánypárti elnöke szerint Magyarország ismét egy előre megkomponált európai baloldali támadás áldozata, az illegális migránsok melletti kiállás ugyanis egyértelműen belpolitikai, szavazatszerző indokokkal történik. Kiemelte, hogy Magyarország az egyetlen schengeni ország, amely valamennyi menekültügyi kötelezettségét teljesíti, szemben Ausztriával, amely a schengeni szerződést felrúgva másodszor is „hermetikusan lezárta határát”.

Folyamatosan érkeznek a migránsok a hegyeshalmi vasútállomásra

(14:33)  Folyamatosan érkeznek a migránsok a hegyeshalmi vasútállomásra, ahonnan továbbra is gyalog haladnak az 1-es úton lévő kishatárátkelőhöz Ausztriába – tájékoztatta Hegyeshalom független polgármestere szombaton az MTI-t.

Szőke László elmondta, a rendőrök megvárják a 15-20 perc különbséggel Győrből és Budapestről befutó vonatokat, amelyekről mintegy félezres csoportokban kísérik a migránsokat gyalog az osztrák határhoz. Onnan a határon átlépve haladnak tovább a migránsok Miklóshalmára (Nickelsdorf), ahonnan buszok viszik el őket.

Bírálta a magyar miniszterelnököt a német alkancellár

(13:58) A dpa német hírügynökség jelentése szerint Sigmar Gabriel, a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel koalícióban kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke szombaton Hildesheimben azt hangoztatta, hogy Orbán Viktornak „kötelessége betartania az európai jogot, és menedéket kell nyújtania a politikai menekülteknek.” Gabriel szerint a magyar kormányfő nem engedheti meg, hogy a menekülteket „annyira rossz viszonyok között tartsák és visszatoloncolják őket.”

A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor a Bild című német lapnak adott szombati interjújában arra a felvetésre, hova menjen a sok menekült, miután jövő kedden lezárulnak Magyarország határai, kijelentette: vissza, „oda ahonnan jöttek”.

A menekültek hatalmas tömegének Németországba történő beáramlásával kapcsolatban a szociáldemokrata politikus gyors európai megoldást szorgalmazott. „Németország olyan helyzetbe került, amelyben már határokba ütközünk” – fogalmazott Gabriel, hogy a menekültek beáramlásának sebessége szinte már problematikusabb, mint számuk.

Gabriel a legfontosabbnak azt nevezte, hogy segítsenek a szomszédos régiókon és tárgyaljanak Törökországgal arról, hogy miként lehet lassítani a menekültek áradatát.

A szíriai háború befejezése csakis Oroszország bevonásával lehetséges – idézte a dpa a német szociáldemokrata politikust.

Jobbik: javítsanak a rendőrök élelmezésén!

(13:44) A Jobbik a déli határon szolgálatot teljesítő rendőrök élelmezésének jelentős javítását kéri Pintér Sándor belügyminisztertől.

Volner János, az ellenzéki párt alelnöke  Budapesten tartott sajtótájékoztatóján szombaton közölte, azt is szeretnék elérni a tárcavezetőnél, hogy a családjuktól tartósan távol lévő rendőrtiszthelyetteseket megjutalmazzák.

A Jobbik parlamenti képviselője nagyrabecsülését és tiszteletét fejezte ki az illegális bevándorlás miatt huzamosabb ideje szolgálatot teljesítő rendőröknek.

A politikus csodaként értékelte, hogy – mint fogalmazott – eddig egyetlen végletekig elcsigázott rendőrnél sem szakadt el a cérna.
Volner János reményét fejezte ki, hogy a honvédség határmenti alkalmazásával a jövőben csökken a rendőrök leterheltsége, emellett a területen dolgozó civil szervezeteket arra kérte, támogassák a rendőröket élelmiszerekkel és vízzel.

Elkezdődött a határzár építése a Horgos-Szeged vasútvonalon

(13:05) Elkezdődött a hiányzó szakasz építése a Horgos-Szeged vasútvonalnál, ahol a sínek keresztezik a magyar-szerb országhatárt. Szombat délelőtt fogvatartottak a büntetés-végrehajtási őrök felügyelete mellett tíz olyan horganyzott acél oszlopot állítottak föl, melyet másutt is használnak a határzár építéséhez. Az elmúlt hetekben a Magyarországra érkező migránsok többsége itt lépte át a zöldhatárt. A vasútvonal a vajdasági Horgos és a Csongrád megyei Röszke állomása közötti szakaszán már augusztus második felében leállították a forgalmat.

Werner Faymann: „kvóta nélkül nem megy”

(11:24) „Kvóta nélkül nem megy” címmel közölt interjút szombati számában a Der Spiegel című német hírmagazin Werner Faymann osztrák kancellárral, aki élesen bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt.

Arra a kérdésre, igaza van-e Orbán Viktornak abban, hogy részben Németországot terheli a felelősség a menekültválságért, Werner Faymann azt mondta, hogy éppen ellenkezőleg, Angela Merkel nagyfokú felelősségtudatról tett tanúbizonyságot, és a legtöbb uniós tagországgal ellentétben Németország, Ausztria és Svédország „elismeri, hogy vannak háborús menekültek”, és kiáll a menedékhez fűződő jog mellett.

Az osztrák kancellár hozzátette: „Orbán felelőtlenül cselekszik, amikor mindenkit gazdasági menekültnek nyilvánít”, és „tudatosan az elrettentés politikáját alkalmazza”. Hozzátette: „a dublini rendszer alapján az olyan országok, mint Magyarország kötelesek lennének megvédeni az EU külső határát, regisztrálni valamennyi menekültet és megvizsgálni, van-e joguk menedékre”.

Szijjártó Péter: az osztrák kancellár nyilatkozata méltatlan egy európai vezető politikushoz

Az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy XXI. századi európai vezető politikushoz – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Werner Faymann osztrák kancellár szavaira, amelyek szombaton jelentek meg a Der Spiegel című német hírmagazinban.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon elmondta: a kancellár hetek óta „hazugságkampányt” folytat Magyarországgal szemben és az állításai minden alapot nélkülöznek, hiszen az ország minden uniós jogszabályt betart és egy hatékony közös európai megoldást keres a bevándorlási válságra. Ezt éppen az nehezít meg, hogy vannak a kancellárhoz hasonló politikusok, akik felelőtlen nyilatkozatokkal hamis illúziókat és alaptalan álmokat keltenek a gazdasági bevándorlókban – fűzte hozzá.

A tárcavezető kijelentette: Werner Faymann „ámokfutása” mostanra minden tűréshatáron túlmegy; ez voltaképpen a saját alkalmatlanságának a leplezése. Szijjártó Péter szerint valószínűleg a belpolitikai haszonszerzés reményében fogalmazott meg a kancellár „esztelen” rágalmakat. „Ezt mi a leghatározottabban visszautasítjuk és kikérjük magunknak” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Folyamatosan indulnak a vonatok a Keleti pályaudvarról 

(11:20) Folyamatos a vonatközlekedés Hegyeshalom irányába, egy vonatra 200-500 ember fér fel. A pályaudvarnál található tranzitzónát több részre osztották, egyikben azok az illegális bevándorlók vannak, akik még nem váltottak jegyet, egy másikban csak az érvényes jeggyel rendelkező férfiak, emellett a családok részére fenntartott zóna is van. A rendőrök ügyelnek arra, hogy a családok együtt tudjanak felszállni egy-egy járatra. A Keletinél lévő önkéntesek arabul és angolul is folyamatosan informálják a migránsokat az aktuális helyzetről.

Megnyitották a nickelsdorfi határátkelőt Bécs felé 

(11:10) Szombat reggel, nem sokkal 5 óra után megnyitották a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt, illetve az A4-es autópályát Bécs irányába. Rendőrségi közlés szerint az autók akadály nélkül közlekedhetnek, nincs torlódás. Az éjszaka folyamán mintegy 400 migráns lépte át gyalogosan az osztrák-magyar határt. Többségüket busszal Salzburgba szállítják, ahonnan a feltételezések szerint Németországba kívánják folytatni útjukat.

Folyamatosan szállítják el az érkezőket a röszkei gyűjtőpontról 

(10:50) Folyamatosan a migránsok szállítása Röszkéről, a délelőtt folyamán három csuklós BKV-busz is elindult. A reggeli órákban és délelőtt a zöldhatár felől a sűrű ködben folyamatosan érkeztek az emberek a gyűjtőpontra. A migránsokat az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) kék mellényt viselő alkalmazottai és önkéntesei fogadták, útbaigazították őket a sínek mentén, mintegy egy kilométerre található gyűjtőponthoz, és válaszoltak az érdeklődőknek a regisztrációs eljárással kapcsolatos kérdéseire. Az érkezők között – az útjuk során szerzett negatív tapasztalatok miatt – sokan tartanak a rendőröktől, az önkéntesek őket is igyekeznek megnyugtatni.

Több mint 180 ezer tiltott határátlépés történt az idén 

(10:25) Péntektől szombat reggel 8 óráig 1 561 személy lépte át Szerbia felől tiltott módon a határt – mondta Lakatos Tibor,az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője, majd hozzátette, a rendőrség idén összesen már 1 068 személy ellen indított eljárást embercsempészés miatt.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója közölte továbbá, hogy idén péntek éjfélig 166 465 menekültügyi kérelmet regisztráltak, ezekből 2 093-at pénteken nyújtottak be, szombat reggel 6 óráig pedig további 517 kérelem érkezett hozzájuk. A magyarországi befogadó intézményekben szombat reggel összesen 2 215-en tartózkodtak, pénteken „rend és nyugalom” volt ezeken a helyeken – fűzte hozzá.

Kiss Attila beszámolt arról is, hogy megtalálták annak a 8 éves szír kisfiúnak a családját,  aki még szerdára virradóra vesztette el szüleit és hat testvérét az egyik határ menti gyűjtőhelyen.

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta, rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt 130 ezer forintos szabálysértéssel sújtották azt a két szír férfit, akik „hergelték” a Röszkéről Budapest felé gyalog útnak indult menekülteket.

Szerb embercsempészt fogtak az M5-ös autópályánál 

(9:20) A férfi négy szír állampolgárt szállított volna Ausztriába.  Az olasz rendszámú autót vezető sofőr ellen – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A migránsokkal szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség. A rendőrök 11 olyan sofőrt is tetten értek pénteken Csongrád megyében, akik anyagi ellenszolgáltatásért fuvaroztak határsértőket a főváros irányába. Ellenük jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás – tudatta az őrnagy.

Négyszáz ember befogadására alkalmas gyűjtőpont építése kezdődött meg Szentgotthárdon 

(8:50) Huszár Gábor, a város polgármestere elmondta: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól pénteken kapott tájékoztatást arról, hogy szombaton reggel megkezdik a gyűjtőpont építését az ipari park területén, amely a tervek szerint egy napot vesz igénybe. Hozzáfűzte: péntek este telefonon tájékoztatta a szentgotthárdi képviselőtestület tagjait, jelenleg pedig az építkezés helyszínén tartózkodik. Huszár Gábor hangsúlyozta: a gyűjtőpont létesítésére kijelölt terület lakott területektől viszonylag távol, Szentgotthárd és Rábafüzes között félúton, az ipari park egy őrzött részén terül el, így nem valószínű, hogy a létesítmény működése megzavarná a város lakóinak nyugalmát.

Több ezren várakoznak a Keletei pályaudvaron

(8:45) Mintegy kétezer menedékkérő várakozott szombat reggel a Keleti pályaudvaron, hogy felszállhasson a Hegyeshalom felé tartó vonatok valamelyikére – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában. Az M1 tudósítója szerint egy vonat 7 óra után nem sokkal elindult Hegyeshalom felé; a következő szerelvény 7 óra 50 perkor indul abba az irányba. A menekülteket korlátozott számban engedik fel a vonatokra, egy-egy vonatra 300-500 migráns tud felszállni, a tervek szerint fél óránként indulnak vonatok a nyugati határ felé. A pályaudvaron sok a rendőr, a hangulat nyugodt. A rendőröket segélyszervezetek angolul vagy arabul beszélő aktivistái is segítik, többek között a tájékoztatásban.

Több mint kétezer-nyolcszáz határsértőt fogtak el Csongrád megyében

(8:25) Ötven csoportban 2818 határsértőt – köztük 732 gyermeket – fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén pénteken. A legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Időszakaszosan van nyitva a határ Hegyeshalomnál 

(8:20) Az osztrák határrendészeti szervek „meglehetősen ötletszerűen nyitják meg vagy zárják le, ahogy jónak látják”  a határt az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint. Szombaton hajnal óta ugyan ritka, de folyamatos a forgalom.
A vonatközlekedés az egész hétvégén szünetel Magyarország és Ausztria között, mert a nagy migránsroham miatt az osztrák vasúttársaság úgy döntött, hogy a vonatokat már a határon megállítják. A hegyeshalmi állomáson minden migráns leszáll a vonatról – állította a tudósító. Elmagyarázta, hogy jelenleg a vasútállomásról a rendőrök irányításával gyalog indulnak el a migránsok a  határhoz, hogy átmenjenek egy kamionparkolóban kialakított ideiglenes gyűjtőpontba, ahonnét elvileg buszokkal viszik őket tovább. Pénteken a ritka buszközlekedésből volt probléma, hiszen több ezer migráns hagyta el az országot Hegyeshalomnál – mondta.

Több százan várják a buszok indulását Röszkénél

(7:40) Az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója elmondta, hogy Röszkéről az éjszaka folyamán húsz busszal szállítottak migránsokat át a regisztrációs táborba. Így ma reggel – bár a bevándorlók már felszálltak – a buszok nem tudnak elindulni, mivel jelenleg a táborok telítettek. Időre van tehát szükség, amíg a táborokban lévő emberek tovább tudnak állni. A tudósító szerint az elmúlt egy órában látványosan megugrott az érkezők száma Röszkénél. A határ szerbiai oldalára, Horgosra pénteken folyamatosan érkeztek a buszok Belgrádból, illetve a macedón határ mentén fekvő Presevóból. Szombat reggel taxikkal, illetve autókkal érkeztek a migránsok, és a délelőtt folyamán várhatóan ismét autóbusszal érkeznek. Az M1 aktuális hírcsatorna tudósítója szerint a hét végén mintegy 23 ezer migráns érkezésére számítanak.

A napi minimálbérnél több jut egy bevándorló ellátására 

(3:40) Magyarország naponta 4300 forintot költ egy bevándorlóra, ami arányaiban magasabb a minimálbér napi összegénél – derül ki Balog Zoltán Magyar Időknek adott nyilatkozatából. A bevándorlóknak a kijelölt befogadó állomásokon kell megkapniuk a nekik járó segítséget és nem a Keleti pályaudvaron. Most még ott tartunk, hogy a menekültek többsége átvonul az országon, így az ellátórendszerek és azok költségvetései még bírják a nyomást – hangoztatta a miniszter.

Felgyorsul a műszaki határzár kiépítése

(1:45) Simicskó István interjút adott a Magyar Időknek, amelyben legfontosabb feladatként  jelölte meg a műszaki határzár kiépítésének felgyorsítását és ezzel indokolta a térségben lévő katonák létszámának növelését is. Szavai szerint az elmúlt napokban sokat tettek azért, hogy ne legyen ember- és eszközhiány. A miniszter arról is beszámolt, hogy jövő keddtől – azaz a jogszabályváltozások hatályba lépésétől – arra készülnek, hogy alapesetben a rendőrség intézkedik, a katona pedig biztosítja a rendőrök munkáját. Fontosnak ítélte a határzár élőerős védelmét is annak érdekében, hogy jogkövető magatartásra lehessen bírni az illegális bevándorlókat és hatékonyabban lehessen fellépni az embercsempészbandák ellen.

Budapesti taxisokkal szövetkeznek az embercsempészek 

(23:40) Az M1 aktuális csatorna stábja egy fővárosi hipermarket parkolójában készített felvételeket mintegy 50 várakozó taxiról, amelyekkel információik szerint szervezetten viszik Budapest belvárosába az ország déli részéből odafuvarozott illegális migránsokat. A tudósítás szerint a határsértőket fejenként akár 2-300 euróért, vagyis csaknem 100 ezer forintért viszik el Budapest határáig az embercsempészek, a taxisok pedig fejenként 50-100 euróért viszik őket tovább.

 

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work