12.8 C
Budapest
2024. április. 23. kedd
HomeFőhírekKülföld4200 ember jelentkezett donornak, de egyikük őssejtje sem alkalmas a leukémiás kisfiú...

4200 ember jelentkezett donornak, de egyikük őssejtje sem alkalmas a leukémiás kisfiú számára

Az ötéves Oscar Saxelby-Lee bőrén furcsa folt jelent meg, amiről először azt hitték, véraláfutás; majd mikor nem múlt el, elvitték orvoshoz. Kiderült, hogy a brit kisfiú leukémiában szenved. Az orvosoknak és a családnak még három hónapja van, hogy találjon megfelelő donort, akinek az őssejtjével segíteni lehetne a fiún. Eddig 4200 ember jelentkezett, viszont sajnos egyikük sem felelt meg.

Oscar esetében a csontvelő nem tud elég vérsejtet termelni. A kisfiú már négy hét intenzív kemoterápián, és több, mint húsz vérátömlesztésen esett át, az ideje fogy. A szülők, ahogy megtudták a rossz hírt, kampányt indítottak, hogy minél több potenciális donor iratkozzon fel és nézesse meg, alkalmas-e arra, hogy segítsen a kisfiúnak. Így jött össze a hihetetlen, 4200-as szám. Ezzel megdöntöttek egy világrekordot: soha ennyi ember még nem akart ugyanannak a betegnek a donora lenni. A szám pedig még növekedni fog, mivel a 4200 ember közül egy sem bizonyult alkalmasnak arra, hogy őssejtet adományozzon Oscarnak, így a szülők tovább keresnek.

A rengeteg donorjelöltnek a kisfiú általános iskolája adott helyet, amíg kitöltötték a papírokat és vért adtak. Oscar tanára, Sarah Keating 20 éve tanít, viszont még sosem találkozott ilyen esettel.

– Hallasz egy gyerekről, aki rákos lesz, és azt gondolod, „ó, ez szörnyű”, majd tovább lépsz. Mi most nem léphetünk tovább, harcolnunk kell – mondta

Olivia Saxelby, a fiú édesanyja a Metronak azt nyilatkozta, hogy miután megkapták a diagnózist, és túltették magukat az első sokkon, sokkal erősebb lett köztük a családi kötelék.

– Oscar eszünkbe juttatta, hogyan kell küzdeni valamiért (…) Egyszer sem mutatott gyengeséget, a nehéz időszakokban sokat segít, hogy látom, a fiam igazi harcos. Oscar vicces, szerető, eleven ötéves srác. Ő is, és a többi beteg gyerek is megérdemli, hogy teljes életet élhessen – mondta.

Forrás: Blikk.hu

Illusztráció: Northfoto

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work