Főoldal > Hírek > Tudástár > Tudástár - minden érdekesség > 41 ezer magyar a házasságtörő oldalon

41 ezer magyar a házasságtörő oldalon

Hirdetés

hirmagazin_2015-09-02_073117
A magyar települések kétharmadáról regisztráltak az Ashley Madison portálra.
fotó: Kálló Péter

Több mint 41 ezren regisztráltak Magyarországról a házasságtörésre szakosodott Asley Madison társkereső oldalra. A portál adatbázisát az Impact Team nevű hackercsoport lopta el, majd néhány napja elérhetővé tette az interneten. Így mintegy 37 millió felhasználó érzékeny adata – neve, születési ideje, e-mail címe és bankkártyaszáma mellett szexuális érdeklődési köre – került nyilvánosságra.Kétezer település
Lapunk is megvizsgálta a több tíz gigabájt méretű adatbázist, és kiderült, hogy a földrajzi koordináták alapján 41.406 felhasználó Magyarországról regisztrált a házasságtörő szolgáltatásra. A portál ugyanis valószínűleg a számítógépek földrajzi helyét is felfedő IP-címek alapján tárolta, mely országból, illetve településről csatlakoztak az oldalhoz a felhasználók.

Nem meglepő módon budapesti a legtöbb magyar user – több mint 11 ezer –, de egy-egy taggal pár száz fős falvak is akadnak a listán. Összesen 2066 magyarországi településről regisztráltak, vagyis az adatok szerint a hazai települések kétharmadán él legalább egy olyan ember, aki regisztrált a szolgáltatásra.

A magyar felhasználók közül 2987 nő. Ez 7,2%-os arányt jelent, ami kevesebb mint a fele a nemzetközi női aránynak. Az e-mail címek között 26 969 a .hu végződésű, persze regisztrálni bármilyen címmel lehetett. Olyannyira, hogy a rendszer nem ellenőrizte a megadott adatok valódiságát, egyedül a fizetéshez szükséges bankkártyaszámnak kellett igazinak lennie. Így fordulhatott elő, hogy az egykori brit miniszterelnök, Tony Blair vagy az elhunyt Apple-vezér, Steve Jobs e-mail címével is találtak regisztrációt az adatbázisban. Vagyis bárki könnyen visszaélhetett a személyes adatokkal.Hamis a baba
Az oldallal kapcsolatos bizonytalanságokat tovább erősíti, hogy a mintegy 37 millió regisztrált felhasználóból alig 5,5 millió nő, és az adatokat ellopó hackercsoport szerint a női profilok 90–95 százaléka hamis volt. A Gizmodo tech-blog az IP-címek elemzése után arra jutott, hogy csaknem 81 ezer felhasználói profilt a 127.0.0.1 IP-címről hoztak létre, ami a számítógépes hálózatokban az egyes komputerek saját magukra mutató címe. Ez azt jelenti, hogy ezeket a felhasználókat valószínűleg az Ashley Madisonhoz tartozó számítógépekről regisztrálták. A fiktív profiloknak az a jelentőségük, hogy az oldalra ingyenesen lehetett regisztrálni, ám a férfiaknak fizetniük kellett az üzenetküldésért, a kapcsolatfelvételért.

További gyanús adat a blog szerint, hogy a belső hálózatban létrehozott profiloknak 82 százaléka női, holott az összes felhasználónak csak 15 százaléka nő. Vagyis épp fordított az arány, mint ami várható lenne. Az már csak hab a tortán, hogy miközben 20,3 millió férfi ellenőrizte legalább egyszer a bejövő üzeneteit, ugyanez csupán 1500 nőről mondható el.Elenyésző affér
A magyar felhasználók sorában lapunk 36 olyan regisztrációt talált, amelyeket – az IP-cím alapján – valószínűleg az Ashley Madison gépein hoztak létre. Ezek mind női profilok, ráadásul az elsőként létrehozott magyar fiókok között vannak. Vagyis az is elképzelhető, hogy mielőtt a cég megjelent egy nemzeti piacon, fiktív női profilokat hozott létre csaliként.

Mindezek alapján nagyon úgy tűnik, írja a Gizmodo, hogy az oldal nem a házasságtörő férfiak mesevilága volt. Még arról sem beszélhetünk, hogy 31 millió férfi versengett 5,5 millió nő kegyeiért, hiszen a férfiak túlnyomó többségének valószínűleg semmilyen afférja sem volt az oldalnak köszönhetően. Tulajdonképpen a fantáziálásért fizettek. Az oldal működése egy tudományos-fantasztikus jövőképbe illik: a nők eltűntek a Földről, és rosszul megtervezett robotokkal helyettesítették őket.

Ez az egyik első adatlopási botrány, amelyet igazán átéreznek az emberek. A bankkártyaadatokkal való visszaélések túl elvontak, a megcsalást viszont mindenki érti – közölte Rab Árpád, az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ igazgatója.

Tovább erősödhet az a vélekedés szerinte, hogy az online környezetben nem szabad bízni, mert mindent látnak vagy feltörnek. Ráadásul az Ashley Madison fő árucikke a diszkréció volt.

A társadalmi hatása az lehet az esetnek, hogy megtanuljuk: a valódi életünkre is hatással vannak az online tetteink.

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás:
Hirdetés
tűzvédelem
WordPress Lightbox