Image default
Külföld

40 ezernél is több migráns van a görög szigeteken

Az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigeteken tartózkodó migránsok száma meghaladta a 40 ezret. A 2015-ös nagy migrációs válság óta nem fordult olyan elő, hogy ennyi bevándorló lenne a szigeteken.

A görög kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy enyhítse az országukra nehezedő migrációs nyomást. Az athéni kabinet az elmúlt hónapokban tízezernél is több migránst szállíttatott a szigetekről a szárazföldre, azonban még ez sem jelentett megoldást. A hivatalos adatok szerint áprilisban még csak 14 ezer illegális bevándorló tartózkodott a szigeteken kialakított befogadó központokban, ez a szám azonban decemberre majdnem megháromszorozódott. Január elsejével életbe lép az a törvény is, amely a migránsok menedékkérelmének gyorsabb elbírálásában segíthet. Ennek értelmében azokat a bevándorlókat, akiknek semmi esélye sincsen menedékjogot kapni Görögországban, azokat minél előbb vissza kell toloncolni Törökországba.

A Leszbosz szigetén található Moria nevű tábor.
Fotó: AFP

Nagy kérdés azonban, hogy mit szólnak ehhez a török hatóságok. A török elnök ugyanis többször kijelentette már korábban, hogy abban az esetben, ha nem kapnak megfelelő nemzetközi segítséget, akkor az országban tartózkodó több mint hárommillió migráns előtt megnyitják a kapukat Európa felé. A törökök tehát egyelőre nem visszafogadni, hanem elküldeni akarnak migránsokat. A görögök azonban úgy tűnik, hogy ezt figyelmen kívül hagyják, és a kormányfő bejelentése szerint a szigeteken olyan központokat hoznának létre, amelyekben kitoloncolásra váró migránsokat helyeznének el.

2016-ban az Európai Unió és Törökország kötött egy megállapodást, aminek értelmében a török kormány azt vállalta, hogy minden olyan migránst visszafogad Görögországtól, akik nem jogosultak menedékkérelemre. Ezért cserébe az EU fokozatosan három milliárd eurót utal Törökországnak, amely segíti az országban lévő bevándorló ellátását. Recep Tayyip Erdogan török elnök azonban jelezte, hogy három és fél évvel a megállapodás megkötése után sem érkezett meg a beígért teljes összeg. Másrészről pedig ez az összeg már nem is fedezi az újonnan érkezett migránsok ellátását. A törökök ezért újabb megállapodást sürgetnek.

Forrás: Ripost.hu

Fotó: Kronen Zeitung/Twitter

 

 

Hasonló hírek

Berlini merényletkísérlet: ködösít a német terrorelhárítás

Mazsi

Rettenetes baleset ért egy magyar munkást Ausztriában

Mazsi

Orbán Viktor: nekünk, magyaroknak nyitott világgazdaság kell!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------