Hirmagazin.eu
Főoldal » 40 ezernél is több migráns van a görög szigeteken
Külföld

40 ezernél is több migráns van a görög szigeteken

Az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigeteken tartózkodó migránsok száma meghaladta a 40 ezret. A 2015-ös nagy migrációs válság óta nem fordult olyan elő, hogy ennyi bevándorló lenne a szigeteken.

A görög kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy enyhítse az országukra nehezedő migrációs nyomást. Az athéni kabinet az elmúlt hónapokban tízezernél is több migránst szállíttatott a szigetekről a szárazföldre, azonban még ez sem jelentett megoldást. A hivatalos adatok szerint áprilisban még csak 14 ezer illegális bevándorló tartózkodott a szigeteken kialakított befogadó központokban, ez a szám azonban decemberre majdnem megháromszorozódott. Január elsejével életbe lép az a törvény is, amely a migránsok menedékkérelmének gyorsabb elbírálásában segíthet. Ennek értelmében azokat a bevándorlókat, akiknek semmi esélye sincsen menedékjogot kapni Görögországban, azokat minél előbb vissza kell toloncolni Törökországba.

A Leszbosz szigetén található Moria nevű tábor.
Fotó: AFP

Nagy kérdés azonban, hogy mit szólnak ehhez a török hatóságok. A török elnök ugyanis többször kijelentette már korábban, hogy abban az esetben, ha nem kapnak megfelelő nemzetközi segítséget, akkor az országban tartózkodó több mint hárommillió migráns előtt megnyitják a kapukat Európa felé. A törökök tehát egyelőre nem visszafogadni, hanem elküldeni akarnak migránsokat. A görögök azonban úgy tűnik, hogy ezt figyelmen kívül hagyják, és a kormányfő bejelentése szerint a szigeteken olyan központokat hoznának létre, amelyekben kitoloncolásra váró migránsokat helyeznének el.

2016-ban az Európai Unió és Törökország kötött egy megállapodást, aminek értelmében a török kormány azt vállalta, hogy minden olyan migránst visszafogad Görögországtól, akik nem jogosultak menedékkérelemre. Ezért cserébe az EU fokozatosan három milliárd eurót utal Törökországnak, amely segíti az országban lévő bevándorló ellátását. Recep Tayyip Erdogan török elnök azonban jelezte, hogy három és fél évvel a megállapodás megkötése után sem érkezett meg a beígért teljes összeg. Másrészről pedig ez az összeg már nem is fedezi az újonnan érkezett migránsok ellátását. A törökök ezért újabb megállapodást sürgetnek.

Forrás: Ripost.hu

Fotó: Kronen Zeitung/Twitter

 

 

Hasonló hírek

Ez lenne az igazság? Saját emberei ölték meg Kennedyt?

Mazsi

Észak-koreai hackerek támadtak meg külföldi bankokat

Edit

Letartóztatták az amerikai-mexicói határt megostromló migránsokat! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------