Főoldal » 3600 bomba robban Budapesten: itt van minden, amit tudni kell az augusztus 20-ai ünnepségről – Igazi látványorgia várható
Programinfó

3600 bomba robban Budapesten: itt van minden, amit tudni kell az augusztus 20-ai ünnepségről – Igazi látványorgia várható

Magyarország — 222 millió forintból több mint 26 ezer látványeffekt és 3600 tűzijáték- bomba – látványosnak ígérkezik az idei augusztus 20-ai ünnepség!

Az ünnepi programok a Kossuth téri ünnepséggel kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen köszöntőt mond Benkő Tibor honvédelmi miniszter, ünnepi beszédet tart Áder János köztársasági elnök. A Magyar Honvédség légiparádéja a Lánchíd és a Parlament közötti Duna-szakasz felett látható; az 50 percesre tervezett programon tizennégy repülőgép (köztük Gripenek), helikopterek és motorcsónakok tűnnek fel.

– Az augusztus 20-i fővárosi esti tűzijátékot a tavalyinál kevesebb, mintegy 222 millió forintból valósítja meg a kivitelező. A pirotechnikusok több mint 26 ezer látványeffektet terveztek, ehhez mintegy 6500 pirotechnikai elemet kell bekötni. A tűzijátékbombákból legalább 3600 darab lesz, a tervezés a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével történt, a zenei aláfestés üteméhez hangoltan – hangsúlyozta sajtótájékoztatón Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

A látványos műsor idén is este kilenckor kezdődik /Fotó: MTI Kovács Tamás

A tűzijátékot kilenc helyszínről (a Duna két szakaszán összesen hét uszályról és pontonról, a Lánchídról, valamint az Erzsébet hídról) lövik fel, és idén is lesz meglepetés.

– A több ezer tűzijáték biztonságos felhasználását a helyszínen összesen 55 tűzoltó biztosítja 16 járművel. A Duna érintett szakaszán három rohamcsónak, a Szent Flórián tűzoltóhajó és tűzoltóbúvárok állnak majd készenlétben – sorolta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. – Ha valaki tüzet, nem megfelelően működő tűzijátékot vagy visszahulló pirotechnikai terméket lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot, vagy értesítse a helyszínen lévő tűzoltókat. Kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén az operatív törzs leállíthatja a rendezvényt. Veszély esetén kövessék a hangszórón keresztül érkező utasításokat vagy a hatóságok és a biztonsági személyzet utasításait. A nagy tömegben figyeljenek egymásra, mert azzal, hogy tolakszanak, a tömeg nem lesz kisebb!

A Clark Ádám térnél már nagyban zajlanak az ünnepi események, aki teheti, ne menjen arra autóval /Fotó: MTI Szigetvári zsolt

Pártai Lucia, az eumet.hu vezető meteorológusa szerint az időjárás aligha szólhat közbe a keddi ünnepségen.

– Napsütés és fokozódó hőség valószínű, délen már 35 fokot elérő maximumokkal. Északon ígérkezik pár fokkal kevésbé meleg. A Dunántúlon felélékül, délután megerősödik a déli szél – vélekedett a szakértő.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Blikk kérdésére két fontos tanácsot adott a bámészkodóknak: egyrészt ne csak az eget figyeljék, mert a tömegben zsebtolvajok lehetnek, így az értékeket hasznosabb a belső zsebben tárolni, onnan nehezebb észrevétlenül kilopni.

„Ha családdal vesznek részt a rendezvényeken, ne tévesszék el egymást szem elől, figyeljenek a gyerekekre. A kicsiket lássák el azonosításra alkalmas iratokkal. Nagyon hasznos egy karra rögzített pánt, amelyen a szülők telefonszáma található” – tették hozzá válaszukban.

Az Erzsébet hídra már szombaton telepítették a pirotechnikai eszközöket, a híd járdarésze és egy sáv zárva /Fotó: MTI Szigetváry zsolt

Az Országos Mentőszolgálat 36 mentőegységgel, köztük 2 tömeges baleseti egységgel készül az ünnepségre, ahol leggyakrabban zúzódásokat, töréseket, napégéseket kell ellátniuk.

– A legnagyobb kihívást az augusztus 20-i Duna-parti tűzijáték jelenti, ahol a mentés összehangolására külön tevékenységirányító csoportot is működtetnek. A mentők arra kérik az ünneplőket, hogy a rendezvények helyszínein hallgassanak a figyelmeztetésekre, vigyázzanak a gyermekekre, és ne másszanak fel veszélyes helyekre a jobb kilátás reményében. Baj esetén segítséget leggyorsabban a helyszínen lévő mentőegységektől, illetve szükség esetén telefonos segélyhívással is kérhetnek – figyelmeztetett Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Finomságok és zene a várnál

A Mesterségek ünnepe már augusztus 17-én elkezdődött a budai várban, míg a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazár előtt tegnap nyílt meg – itt kóstolható meg először Magyarország tortája, a Boldogasszony csipkéje, meg az ország cukormentes tortája, a Kicsi gesztenye is. Lesznek gyerekprogramok és koncertek, fellép többek közt a Hooligans, Deák Bill Gyula, a Beatrice és a Csík zenekar.

Figyeljünk a kutyákra!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra figyelmeztet, hogy a tűzijáték fénye és a hangos durranások megijesztik a kutyákat, ezért fontos, hogy nyugalmuk biztosításáról és ösztönös menekülésük megelőzéséről a gazdák gondoskodjanak. Akár nyugtatót is írassanak fel az állatorvossal a kis kedvencek számára. A kutya csipjét is ellenőrizzék, hogy jók-e a gazdi adatai a rendszerben!

Fényár a Balatonnál

A magyar tengernél legalább annyian várják a tűzijátékot, mint a fővárosban, a legtöbb település pedig szervez is egyet a helyiek és a turisták kedvéért.

Kedd este lesz tűzijáték Alsóörsön, Almádiban, Balatonberényben, Földváron, Füreden, Fűzfőn, Kenesén, Lellén, Máriafürdőn, Szárszón, Szemesen, Világoson, Csopakon, Fonyódon, Gyenesdiáson, Hévizen, Keszthelyen, Révfülöpön, Siófokon, Szigligeten, Tihanyban, Zamárdiban és Zánkán.

Változik a közlekedés

A kedd esti tűzijáték miatt már késő délutántól a Margit híd–Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Kossuth Lajos utca–Szabad sajtó utca–Erzsébet híd–Krisztina körút–Vérmező út–Margit körút által határolt területek lezárása miatt változik közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje. Rövidített útvonalon vagy terelve közlekedik a 4-es és 6-os villamos, az 5-ös, a 7-es és 133E, a 8E, a 9-es, a 11-es és 39-es, a 26-os, a 91-es, a 105-ös, a 109-es, a 110-es és 112-es, a 178-as és a 990-es busz. A MÁV közleménye szerint 20-án a vasárnapra, 21-én pedig a hétfői munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok. A Volánbusznál 20-án a munkaszüneti menetrend van.

blikk

Hasonló hírek

Ma van a magyar rejtvényfejtők napja, vasárnapra versenyt szerveznek

info

Családi Kulturális Fesztivál a Millenárison

info

Elindult a jegyértékesítés a Virágkarneválra

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------