Főoldal » 360 fokban a forradalomban – bemutatták az 1956-os forradalomról szóló legújabb játékfilmeket
Kultúra Média és szórakozás

360 fokban a forradalomban – bemutatták az 1956-os forradalomról szóló legújabb játékfilmeket

forrás: Sz.B./hirado.hu

A Terror Házában mutatták be Pálfi György legújabb filmes technikával készített játékfilmjeit. A virtuális valóságszemüveggel a néző egyszerre válik a jelenetek szereplőjévé, operatőrévé és vágójává is.

Ha valaha is álmodoztunk arról, hogy egy film főszereplőjeként avanzsáljunk, hát eljött a mi időnk! Anélkül is, hogy szöveget kellene tanulnunk vagy színészi képességek hiányában már eleve eltekintenének részvételünktől.

A VR (virtuális valóság)360 technikával forgatott filmekkel ugyanis láthatatlan és szótlan, ám mégis érző főhősként vehetünk részt abban a filmben, amelyet nézünk. Ha ráadásul olyan sorsfordító történelmi pillanatoknak lehetünk a részesei, amelyek nagyon is jelen vannak mindennapjainkban, de amelyről – életkorunk okán – személyes benyomásaink nincsenek, még izgalmasabb az élmény.

A Terror Háza Múzeum az ’56-os Emlékbizottság felkérésére olyan filmeket készíttetett, amelyekkel a legfiatalabb korosztályt tudják megszólítani, úgy, hogy számukra is átélhetőbb legyen mindaz, ami 1956 őszén és az azt követő időszakban történt Magyarországon. Hat filmet már eddig is láthatott a közönség, ám most elkészültek a legújabb játék- és dokumentumfilmek.

360 fokban a forradalomban - bemutatták az 1956-os forradalomról szóló legújabb játékfilmeket
A Terror Háza Múzeum (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Csak egy szemüveg és már ott lehetünk 1956-ban

A Terror Háza Pálfi György filmrendezőt kérte fel, hogy a VR360 technikával forgasson korhű játékfilmeket – mondta bevezetőjében Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója.

– A legjobbkor ért a felkérés – mesélte a bemutatón Pálfi György – éppen akkor ismerkedtem ezzel a technikával, a neten számtalan ilyen filmet néztem meg, és arra gondoltam, forradalmi dologról van szó, de még lehetne ennél is jobb. Ráadásul a VR 360-al javarészt dokumentumfilmek készültek, játékfilmek viszont alig.
Ebben a nézelődésben kerestek meg ezzel a feladattal, ami óriási kihívás volt, hiszen nem volt technikai előképzés, a 12 kisfilm adta meg annak a lehetőségét, hogy egy filmről másképp gondolkozzunk, mint eddig. Egyenesen fejest ugrottunk abba, hogy a néző később egy dimenziókapun léphessen át, és a történetbe kerülve tapasztalhassa meg, milyen az, ha a barikádon áll, vagy épp futni kell egy tank elől. A mi filmjeink a hétköznapi hősökről szólnak, akik nem akartak hősök lenni, egyszerűen azt tették, amit a szívük diktált. A mostani kisfilmek közé dokumentumfilmek is bekerültek, s bár egy kicsit tartottunk attól, hogy a beszélgetős filmek kicsit unalmasabbak lesznek, a technika még ezt is áthidalta. Mintha a néző egy kör közepén ülne, a körülötte a nyilatkozók (többek között Ujlaki Dénes, színművész is, a szerk.) pedig csak akkor szólalnak meg, ha feléjük fordul. Amennyiben másfelé néz, elfordul, már a következő beszélő kezd bele személyes történetébe. A film végén valószínűleg már nem is tudja eldönteni a néző, hogy ki mit mondott, de igen erős benyomása lesz arról, milyen volt ’56.”

360 fokban a forradalomban - bemutatták az 1956-os forradalomról szóló legújabb játékfilmeket
Pálfi György filmrendező  (MTI Fotó: Kallos Bea)

 

Nemcsak a technika különbözteti meg ezeket a filmeket

A filmek megtekintéséhez természetesen szükség van egy úgynevezett VR szemüvegre, ezzel tulajdonképpen már be is lépünk abba a világba, ahol például egy tank úgy hajthat át fölöttünk, hogy hajunk szála se görbül, vagy szinte érezhetjük annak a szappannak a szagát, amellyel kisfiúk sikálták a macsakaköveket.

Rutkai Zsófia, a film dramaturgja szerint óriási élmény, hogy ezzel a technikával a néző ekkora teret kaphat, tekintetét arra irányíthatja, amit látni szeretne, még ha az mondjuk mögötte is van. „A történeteket ehhez a fajta technikához kicsit másképp kellett mesélni, hiszen tudomásul kell venni azt is, hogy a néző egyszerre az operatőr, a vágó, és mégis nekünk kellőt irányítani.„

A színészek számára, így Érsek-Obádovics Mercédesznek és Száraz Dénesnek nem okozott különösebb nehézséget az, hogy ugyanazt a jelenetet mondjuk tizenkétszer kellett eljátszani, színészileg ugyanolyan feladatot jelent, mint egy hagyományos filmforgatás. Ami azonban ezeket a filmeket megkülönbözteti, az nem csupán a technika. Leginkább az a közös történelmi hagyaték, amely mindannyiunk számára ugyanazt jelenti. Virtuális valóság nélkül, az összetartozást – itt, napjainkban a kétezres évek elején is.

Pálfi György VR360 technikával készített játékfilmjeit a Terror Háza Múzeumban nézhetik meg az érdeklődők az Egy akaraton című időszaki kiállításon.

 

Hasonló hírek

Állva tapsolt a zsűri a Got Talent nyertes műsora után

info

POSZT – Az Isten ostora lett a legjobb előadás

info

Egymilliárd a Foxnak

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------