4.3 C
Budapest
2024. április. 26. péntek
HomeÉletmódÉletmód hírekNormális a pofon a japán iskolákban?

Normális a pofon a japán iskolákban?

hirmagazin_2015-07-30_075416

Azok, akik hallottak már a japán oktatási rendszerről, tudják, hogy a gyerekek nem szórakozni járnak az iskolába, hanem keményen tanulni. Ezt sokáig nagyon komolyan vették, így nem egyszer előfordult, hogy elég keményen bántak a diákokkal a tanárok. Persze ez ma már nem ennyire súlyos, de vannak, akik még ma is alkalmazzák a testi fenyítést.

Sok olvasónk bizonyára furcsán nézi majd végig a lenti videókat, sőt lesznek olyanok is, akik felháborodnak majd: hogy lehet így bánni a diákokkal? Nos, a nyugati kultúrák bizonyára máshogyan ítélik meg a kérdést.

A különböző videomegosztó portálok tele vannak olyan videókkal, melyeken tanárok különösen kegyetlenül viselkednek diákokkal, konkrétan verik őket. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez nem csak ma jellemző Japánban, de a 90-es években is igen gyakori volt. Mivel a fiatalok ma már mindenhol mobiltelefont használnak, gyakorta készítenek videót az esetekről. Persze ilyen esetek nem csak Japánban fordulnak elő, de a szigorú fegyelmezési módszerek a mai napig jellemzik a japán oktatást. Mivel a japán kultúra hierarchikus társadalmi rendszere a felettünk állók tiszteletén alapul, sok tanár gondolkodik úgy, hogy ezt szó szerint bele kell verni a fiatalokba. Ezt a diákok is tudják.

Itt van egy kiváló példa arra, hogy milyen módon tanítja meg egy tanár a diákot arra, hogy hol a helye. Videóinkból kiderül: ez a fajta bánásmód több ázsiai országban, sőt bárhol a világon előfordulhat.

Japán:

Hogy igazságosak legyünk, a következő videó nem biztos, hogy valódi, még színjáték is lehet, de nyilván egy megszokott esetet kíván illusztrálni. (Nem japán.)

Ez viszont igaz! (Koreai.)

Kína:

Nagyon fontos elmondani, hogy a brutális módszerek mögött egy rendkívül sajátos fegyelmezési módszer áll, mellyel a japán fiatalokat a kemény életre nevelik. A 90-es években nem csak tanárok, de sokszor a társaik szekáltak egyes kiszemelt diákokat. Ezt nevezik idzsimének, mely még ma is létezik, de különösen a 80-as, 90-es években sok diákot hajszolt az öngyilkosságba a folyamatos bántalmazás. A tanárok persze ma már egészen máshogy viselkednek Japánban, de a hierarchikus felfogás állandó. A tanárokat tisztelni kell, s ha néha elcsattan egy-két pofon, annak nyilván megvan az oka – gondolják ők.

Magyarországon ma már nem elfogadott a testi fenyítés az iskolában, bár az idősebb generációk még emlékezhetnek arra, amikor nálunk is megszokott volt a barack, a fül-és hajhúzás, vagy a körmös.

Forrás: mixonline; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem