Hirmagazin.eu
Főoldal » 31 éves, diploma nélküli kancellárja lehet Ausztriának
Külföld

31 éves, diploma nélküli kancellárja lehet Ausztriának

Vasárnap előrehozott választásokat tartanak Ausztriában, és minden idők legfiatalabb kancellárja kerülhet hatalomra.

Őstehetség, csodagyerek, kiválasztott. Ilyen jelzőkkel illetik Sebastian Kurz osztrák politikust. A fiatalember 1986 augusztusában született Bécsben, mérnök apa és tanár anya egyetlen gyermekeként. 2004-ben kitüntetéssel érettségizett egy bécsi gimnáziumban, majd ezt követően beiratkozott a bécsi egyetem jogi karára, diplomát azonban nem szerzett, politikai elfoglaltságokra hivatkozva.15 évesen lépett be Bécs 12. kerületének néppárti (ÖVP) kerületi ifjúsági részlegébe, onnan pedig viszonylag rövid idő alatt a bécsi, majd az országos szervezet első embere lett.

2011-től, vagyis 25 évesen már a belügyminisztérium integrációs államtitkára. Feladata volt – többek között – az Ausztriában letelepedett külföldiek beilleszkedési gondjainak megoldása és a menekültkérdés központi ügyintézése. Nevéhez fűződik annak előírása, hogy a bevándorlók gyerekeinek németül kell tudniuk, mire iskolába mennek. A 2013-ban alakult új osztrák kormányban pedig már a külügyminiszteri pozíciót is megkapta.

2017 májusától az Osztrák Néppárt elnöke és kancellárjelöltje.

Diploma nélkül vezetheti az országot

Úgy tűnik tehát, hogy Sebastian Kurzot semmi sem tartóztathatja fel. A közvélemény-kutatások szerint már hosszú hónapok óta ő a legkedveltebb politikus, a többség őt látná legszívesebben az ország kancellárjaként, ráadásul a néppárt áll a pártok népszerűségi listájának első helyén is. Ha marad a papírforma, akkor minden idők legfiatalabb – és egyébként diplomával nem rendelkező – kancellárja vezetheti Ausztriát a maga 31 évével.

Az eddigi csúcstartó Kurt Schuschnigg volt, de ő  öt évvel idősebb volt Kurznál.

Az előrehozott választások oka

2008 óta nagykoalíció vezette Ausztriát, vagyis a szociáldemokraták és a néppárt szimbiózisban kormányoztak. A folyamatos súrlódások – részben a migrációs válság miatt is – az idei év első felében csúcsosodtak ki, és a koalíció vezetői bejelentették, hogy az érdekellentétek miatt nem tudják tovább együtt vezetni az országot. Ezután következett az az időszak, amit sok szakértő Ausztria történelmének szégyenfoltjaként emleget. A választási kampány ugyanis eldurvult. Egymást érték a botrányok. Előkerültek beépített emberek, hamis Facebook-oldalak, fenyegetések, megvesztegetési ügyek.

A mocskos kampányban nagy szerepet játszott az a Tal Silberstein is, aki korábban az MSZP-nek is osztogatott tanácsokat, és akit pár hónappal ezelőtt Izraelben letartóztattak korrupciós ügyei miatt.

Az osztrák szociáldemokraták azonnal megszakítottak minden kapcsolatot a szakemberrel, de a szégyenfoltot nem tudták magukról lemosni.

A néppárt vezet

A Silberstein-botrány eredménye az is, hogy mára a szociáldemokraták csak a harmadik legnépszerűbb párt az osztrák választók körében. A sort toronymagasan a néppárt vezeti 33 százalékkal, a második helyen a bevándorlásellenes szabadságpárt áll 27 százalékkal, majd a maguk 23 százalékával ezután következnek a szociáldemokraták.

31 éves, diploma nélküli kancellárja lehet Ausztriának

Arra a kérdésre pedig, hogy kit látnának legszívesebben a kancellári pozícióban, a válaszadók 34 százaléka azt mondta, hogy Sebastian Kurzot, 28 százalék elégedett a jelenlegi vezetővel, Christian Kernnel, 26 százalék viszont a szabadságpárti Heinz-Christian Strachet.

31 éves, diploma nélküli kancellárja lehet Ausztriának 1

Ennél is egyértelműbb a választók akarata abban a tekintetben, hogy melyik koalíció lenne a legjobb az ország számára. 40 százalékuk egy néppárti-szabadságpárti koalíciót favorizálna. A német tendenciát követve tehát úgy tűnik, hogy Ausztriában is kieshet a kormányzásból a szociáldemokrata párt.

Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

Soros erdélyi újságírója beállt a román nacionalisták mögé (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza

Letartóztatták a francia elnök volt biztonsági főnökét

Géza

Erős földrengés rázta meg Görögország nyugati részét

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------