Hirmagazin.eu
Főoldal » 300 Millió Forint értékű metamfetamint foglaltak le eljárás keretében egy droglaborból fővárosi rendőreink – videó
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

300 Millió Forint értékű metamfetamint foglaltak le eljárás keretében egy droglaborból fővárosi rendőreink – videó

..De mi is az a metamfetamin?

A metamfetamin (INN: Methamphetamine) (metilamfetamin vagy dezoxiefedrin) egy pszichostimuláns pszichoaktív szer. Ennek a kábítószernek a köznyelvi neve a kristály, meth (ami inkább amfetamin-szulfátot jelent). A nemzetközi addiktológiával foglalkozó pszichiáterek szakvéleménye szerint a metamfetamin a leginkább ártalmas disco drogok egyike. A világ legtöbb országában jogilag tiltott a drog bármilyen célú használata, mert semmilyen gyógyászati hatást sem tulajdonítanak a szernek. A világ egyes országaiban például az USA-ban korlátozott mértékben, engedélyezett gyógyászati célú felhasználásra is.

Illegális pszichoaktív szerként, tabletták vagy por formájában forgalmazzák. A kristályos formáját pipából szívják. Por formában pedig orrba szippantva, vagy feloldva, intravénásan is használják.

A metamfetamin a dopamin és adrenalin visszavételét gátolja a perifériás idegrendszer idegvégződésein, ezáltal szimpatomimetikus hatása van.

Mivel ingerli a mezolimbikus jutalmi idegútvonalat, eufóriát és izgalmi állapotot okoz, ami nagy eséllyel függőséghez vezet. A metamfetamin a vér-agy-gáton átjutva az agyba kerül, ahol elindítja a noradrenalin-dopamin-szerotonin jelátviteli kaszkádot.

A szer használói kényszeres cselekvéseket végezhetnek, mint például a takarítás, kézmosás vagy tárgyak babrálása (szétszedés-összerakás).

Elvonási tünetként túl nagy alvásigény, túlzott étvágy és depressziószerű tünetek, valamint a szer utáni sóvárgás és szorongás jelentkezhetnek.

Bebizonyosodott (az amfetamin hosszú távú fogyasztásának hatásaival ellentétben), a metamfetamin hosszú távú alkalmazása emberek esetében agykárosodást okoz. Ezt az agykárosodás a szer hatására, az agy szerkezetében és működésében bekövetkező változások következtében jön létre. Például csökken a szürkeállomány mérete valamint több agyi régió is károsodik a metabolikus markerek integritásában végbemenő változások következtében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály nyomozói tetten értek két magyar és egy szerb állampolgárságú férfit Tordason, akik a lefoglalt anyagokból minimum 100-150 kilogramm amfetamint tudtak volna előállítani.

Információ merült fel arra vonatkozóan, hogy három férfi droglabort működtet egy vidéki házban, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály, valamint a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály nyomozói 2020. június 4-én délután megjelentek Tordason. A rendőrök az ingatlanban egy droglabort találtak és a helyszínen elfogtak három férfit, aki a gyanú szerint a droglabort működtették.

A 48 éves szombathelyi B. Pétert, a szintén 48 éves budapesti P. Gusztávot, valamint harmadik társukat egy 51 éves szerb férfit előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozók a Tordas mellett egy parkolóban elfogták a 39 éves szigetszentmiklósi Sz. Ferencet is, akit mintavételre előállították.

A nyomozók a kutatás során 40 liter nagytisztaságú, hígítatlan metamfetamint, 12 liter már bekevert, metamfetamint tartalmazó folyadékot, valamint 100 liter folyékony vegyi anyagokat  találtak; ezeket az összetevőket vegyítve minimum 100-150 kilogramm amfetamint tudtak volna előállítani, melynek értéke 300-350 millió forint. Ezen kívül a rendőrök lefoglaltak kettő gáz- és riasztó fegyvert egy légpisztolyt és flóbert pisztolyt.

A rendőrök B. Péter lakásán kutatást tartottak, ahol egy maroklőfegyvert találtak, és foglaltak le.

A tordasi háznál lefoglaltak még 3 autót közel 300 ezer forintot, 400 eurót és több mint 2 ezer szerb dínárt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztály nyomozói B. Pétert és két társát jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

Az Sz. Ferenccel szemben elvégzett mintavétel pozitív eredményt mutatott, ezért ellene kábítószer birtoklása vétség miatt indult büntetőeljárás.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Országos összesítő

info

Drogdílerekre csaptak le a nyílt utcán (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

Az elmúlt napok határrendészeti eseményei

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------