Főoldal » 300 kilométer per órás szélsebességgel elérte a Bahamákat a Dorian hurrikán
Külföld

300 kilométer per órás szélsebességgel elérte a Bahamákat a Dorian hurrikán

A már órákkal korábban a létező legsúlyosabb, 5-ös erősségűvé nyilvánított Dorian hurrikán az óceán után helyi idő szerint vasárnap kora délután elérte az első lakott területet, a Bahamák szigetcsoport Abaco-szigeteinél, azon belül is az Elbow Cay nevű sziget déli részénél

– írja a CNN.

A stabilan 300 kilométer per órás szélsebességű, de egyes szélrohamaival akár a 320 km/h-t is elérő hurrikán „katasztrofális helyzetet” teremt majd a szigeten, ahol az előrejelzések szerint hétfőig, akár 24 órán keresztül fog pusztítani.

A legmagasabb, ötös besorolású hurrikánhoz már a 250 kilométer per órás szélsebesség is elég volt, már ez az erősség is képes arra, hogy teljes épületeket semmisítsen meg. A Dorian az Észak-Nyugat-Bahamák történetének valaha mért legsúlyosabb vihara. A területet a brutális szélen kívül az eső is fenyegeti: akár 75 centiméternyi eső is zúdulhat a területre.

A vihar ráadásul a meteorológusok szerint tovább nő. És nemcsak erős, de hatalmas viharról is szó van: a központjától – a hurrikán szemétől – csaknem 75 kilométeres távolságra is hurrikánerejű szelek tombolnak.

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ a vihar partot érésére reagálva közölte:

Ez egy életveszélyes helyzet. A lakosok azonnal keressenek biztos menedéket.”

A vihar így 330 kilométerre van az USA szárazföldjének floridai partjaitól; a legközelebbi helyen, West Palm Beachen már megkezdték a kötelező evakuációt azok számára, akik lakókocsikban vagy a legalacsonyabban fekvő területeken élnek; a kitelepítés helyi idő szerint vasárnap kora délután kezdődött meg.

Florida keleti partjainál már most több mint kétméteresek a hullámok; a szárazföldre betörő víz már önmagában is okozhat akár életveszélyes helyzeteket is.

A Dorian valamivel több, mint 11 kilométer per órás sebességgel halad nyugat felé, így várhatóan vasárnap este vagy hétfőn reggel fogja elérni a Bahamák központját.

Ahogy azt korábban is megírtuk, az előrejelzések szerint a hurrikán hétfőn már Florida keleti partjainak is a közelébe érhet. Elképzelhető, hogy a hurrikán kedden eléri Florida partjait, de a vihar várhatóan észak felé fog fordulni a part mentén. Szerdán még mindig hurrikán-erősségű lesz a szél a partok mentén, ahogy a vihar észak felé halad, súlyos viharok várhatóak Georgia, Dél-Karolina és Észak-Karolina államokban, és nem kizárható továbbra sem, hogy a hurrikán eléri a szárazföldet.

Címlapkép:

Hullámzó óceán a Bahamáknál 2019. szeptember 1-jén. Fotó: Mark Hall/ Christopher Hall / Reuters

index

Hasonló hírek

Egyelőre nem találtak robbanószert

info

Felrobbant az európai vegyi üzem, tilos kimenni az utcára, bezárták az iskolákat!

Mazsi

Magas lengyel állami kitüntetést vett át Cséfalvay Zoltán Párizsban

info