Hirmagazin.eu
Főoldal » 3 modellben fizethető a frank alapú hitel Horvátországban
Külföld

3 modellben fizethető a frank alapú hitel Horvátországban

D MTZ20110721007 e1387351793264 300x168Forrás: MTI | 2015. 01. 30. 13:35:24

Euróra váltással, egy úgynevezett ballon törlesztési típusú hitelszerződés szerint, illetve úgy, hogy a hitelre vásárolt ingatlanok a bank tulajdonába kerül, és bérlik tovább az adósok. A “ballon” törlesztés a magyarországi árfolyamgát-konstrukcióhoz hasonlít leginkább.
Három modell szerint fizethetik vissza a svájci frank alapú hiteleket Horvátországban: euróra válthatják, egy úgynevezett ballon törlesztési típusú hitelszerződés szerint vagy úgy, hogy a hitelre vásárolt ingatlanok a bankok tulajdonába kerülnek és a banktól bérlik tovább az adósok. Ebben egyezett meg Boris Lalovac pénzügyminiszter, a központi bank és a kereskedelmi bankok képviselőivel – írta a Jutarnji List pénteken. (A “ballon” törlesztés a magyarországi árfolyamgát-konstrukcióhoz hasonlít leginkább, amikor az árfolyam különbözet elkülönül az adósságtól és a hitelező bank és az állam is szerepet vállal a törlesztéséből.)

A svájci frank alapú hitelesek problémájának hosszú távú megoldására egy munkacsoport is létrejön a napokban. Tagjait a központi bank, a kereskedelmi bankok és több minisztérium delegálja – írta a lap, amely beszámolt arról is, hogy a bankok készek magukra vállalni a szociálisan hátrányos helyzetűek hiteleinek költségeit, de továbbra sem hajlandók ugyanezt megtenni azokkal a hitelesekkel, akik szerintük ,,jól állnak”, és luxus hajókra, tengerparti házak vásárlására vagy egyéb befektetési tevékenységre költötték a kölcsönt.

A bankok különböző intézkedéseket alkalmaznának ügyfeleikkel szemben attól függően, milyen a jövedelmi és vagyoni hátterük, valamint, hogy mire költötték a felvett összeget – írta a lap. Egy részük a svájci frank alapú hiteleket euróra válthatná, és a költségek kiegyenlítése után euró alapú árfolyamon fizetné tovább a részleteket, olyan kamatokkal, amelyek az euró hitelesekre érvényesek. Akik sem ezt, sem az árfolyamgátas törlesztést sem tudják vállalni, azoknak egy harmadik modellt ajánlanának fel. A bankok visszavennék a lakásokat, a hitelezők pedig nem a hitelt törlesztenék tovább, hanem kedvezményes díjjal visszabérelnék az ingatlanokat, amelyekre elővásárlási joguk marad.

A lap úgy véli a legtöbben a hiteleik euróra váltást fogják választani. A hírek szerint az állam úgy segítene a hitelesek problémájának tartós megoldásában, hogy bankoknak különböző adókedvezményeket adna, de hozzájárulna a legrosszabb anyagi helyzetben lévő hitelesek törlesztő részleteinek fizetéséhez is. Így például azoknak, akik úgy döntenek, hogy lakásaikat visszaadják a banknak és inkább bérletet fizetnek, a bérleti díj egy részét az állam magára vállalná. Azok a lakások, amelyek így a bankok tulajdonába jutnak, a lap információi szerint egy erre a célra létrehozott ingatlanalapba kerülnek.

A horvát parlament még múlt héten megszavazta a kormány által előterjesztett fogyasztói kölcsönökről szóló törvényjavaslatot, és rögzítette a frank árfolyamát.

Hasonló hírek

Egymást üldözik el otthonaikból a keresztények és a muszlimok a Közép-Afrikai Köztársaságban (Videó)

info

Átlépte a 28 milliót a fertőzöttek száma, már több mint 900 ezren haltak meg koronavírusban

Mazsi

Sebastian Kurz újra kancellár lesz..

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!