Hirmagazin.eu
Főoldal » 3 millió forintra is büntethetik, aki rosszul égeti az avart: mutatjuk, mikor és hogyan szabad
Otthon, lakberendezés, kert

3 millió forintra is büntethetik, aki rosszul égeti az avart: mutatjuk, mikor és hogyan szabad

Nemcsak tilos, de rettentő káros is a zöldhulladék eltüzelése.

A magyar őszhöz szinte kötelezően hozzátartozik az égő avar bűze, pedig a kerti zöldhulladék eltüzelése nemcsak rettentő káros, de tilos is, és az így okozott tűz akár 3 millió forintos bírsággal is sújtható.

Egy átlagos avarégetés során annyi szállópor keletkezik, mint több száz autó egész napos közlekedése alatt. Ez a rengeteg levegőbe kerülő káros anyag pedig olyan légzőszervi megbetegedésekhez járulhat hozzá, mint az asztma.

Mennyi bírság jár avarégetésért?

A kertekben keletkező zöldhulladék szabadtéri elégetése csak a települések önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehetséges, szigorú szabályozás mellett. Kerti hulladéknak számít minden ág, gally, lomb, fa, gyökér, szár, levél és egyéb növényi maradvány, más háztartási hulladékot, műanyagot azonban tilos az avar közé dobni.

3 millió forintra is büntethetik, aki rosszul égeti az avart mutatjuk, mikor és hogyan szabad 1
A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com.

Az országban számos helyen – köztük a főváros teljes területén is – minden módon tilos az avarégetés. Ilyenkor ugyanis a tűz alacsony hőfoka miatt szén-monoxid és más mérgező gázok szabadulnak a légkörbe, melyek komoly légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak.

Ha valaki megszegi ezt a tűzvédelmi rendeletet, és a tiltás ellenére zöldhulladékot vagy avart éget, 30 ezer forintig terjedő bírság szabható ki érte. Ez még a legenyhébb azon pénzbüntetések közül, melyeket az engedély nélküli tűzgyújtásért kapni lehet.

Ha ugyanis közterületen idéz elő tüzet, vagy okoz robbanásveszélyt, 10 ezer forint és 1 millió forint közötti bírság szabható ki rá, ha pedig olyan komoly tüzet okoz, hogy az oltáshoz ki kell hívni a tűzoltókat, akár 3 millió forintra is büntethetik.

Mi a megoldás?

Az önkormányzatok többnyire gondoskodnak olyan időpontról, amikor a zöldhulladékot ingyenesen elszállítják, amennyiben azokat a lakók biológiailag lebomló zsákokba gyűjtve kihelyezik a kért időben az utcára. Ezen kívül jó alternatíva lehet még a komposztálás, melynek során az összegyűjtött avar lebomlik, és azt később a termőföldbe forgatva a szerves anyagban rejlő tápanyagokat újra felhasználhatod.

Mit ne tegyél soha a komposztba?

A ház körül vagy ezer olyan dolog található, ami könnyedén beledobható a komposztba, azonban akad néhány egész meglepő háztáji hulladék, amit semmi esetre sem szabad komposztálni. Mutatjuk, miket hagyj ki a kupacból.

Forrás: femina.hu

Hasonló hírek

Ennél olcsóbban úgysem tudsz mosni: Jöhet a vadgesztenye!

Mazsi

A tábortűz már a múlté, ez a kerti őrület a fiatalok új kedvence – VIDEÓ

Mazsi

Önts ece­tet a sü­tőbe, és le­nyű­göz az ered­mény! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!