9.4 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeÉletmódEgészség - betegségFogszabályozásról röviden..

Fogszabályozásról röviden..

Fogszabályozás kortól függetlenül

A fogszabályozás ma már tulajdonképpen kortól függetlenül elvégezhető. Az egyénre szabott kezelési terv alapján bárki számára elérhető az esztétikus, szabályos fogsor, mely nélkülözhetetlen a magabiztos mosolyhoz és akadálytalan rágáshoz. De mégis honnan ered az ez iránti vágyunk, és milyen előnyökkel jár, ha odafigyelünk a fogsor szimmetriájára?

Kétség sem fér ahhoz, hogy megítélésünkben fontos szerep jut annak, mennyire ápolt és igényes fogsorral rendelkezünk. Az önfeledt és magabiztos mosoly olyan erővel bír, melynek előnyeit mind a karrier, mind a magánélet területén megérezhetjük. Nem csoda hát, hogy felnőttek is szép számmal fordulnak már szakemberhez fogszabályozás iránti igényükkel.

Talán saját gyermekkorunkból még jól emlékszünk arra, hogy a fogszabályozós gyermekeket gyakran kiközösítették vagy csúfolták. Napjainkra ez a tendencia éppen megfordulni látszik, hiszen teljesen elfogadott a fogszabályozó készülék viselése, sőt, akár divatosnak is mondható, az igényesség mércéje.

Sokféle típus közül válogathatunk, és a felhelyezés módjának függvényében akár teljesen láthatatlan is lehet az eszköz. Míg gyermekkorban könnyebb és gyorsabb a fogak mozgatása, addig felnőtt korban egy picit lassabb, így kicsivel több időt vesz igénybe. Ez azonban senkit ne tántorítson el a fogszabályozás lehetőségétől, hiszen a vele elérhető előnyökért megéri a fokozott odafigyelés és a gyakori fogorvos látogatás ebben az időszakban.

Mikortól történik a gyermek fogszabályozás?

A gyermekek esetében akár már hat éves korban megkezdődhet a kezelés, de leggyakrabban a 8 éves gyermekeknek adunk kivehető készüléket. Ekkor cél lehet például az ujjszopásról való leszoktatás, vagy a megfelelő nyelv- illetve ajakfunkció kialakítása.

A kivehető készüléknek a segítségével a fogak és állcsontok fejlődés a megfelelő irányba módosítható. Hasznos lehet akár logopédus szakember felkeresése is. Amint maradó fogak is megjelennek a szájüregben, úgy ennek megfelelően szükséges a kezelési terv felállítása, valamint a fogszabályozó készülék kiválasztása. Fontos lenne, hogy minden szülő odafigyeljen arra, mit javasol a fogorvos, és szükséges-e véleménye szerint fogszabályozás.

Gyermekkorban még egyszerűbben alakítható a fogsor, így kevesebb kellemetlenség árán valósítható meg a fogak szimmetriája és esztétikussága. Továbbá bizonyos rendellenességek felnőttkorban már nem kezelhetőek vagy csak komoly műtét árán illetve foghúzások elvégzése mellett lehetséges a megoldásuk.

Felnőtt fogszabályozás

Ha gyermekkorunkban nem történt meg a szükséges kezelés, attól még nem kell lemondani annak előnyeiről. Ma már a felnőtt fogszabályozás is gond nélkül megvalósítható, bár valamennyivel időigényesebb és korlátozottabbak a lehetőségei. Mivel az évek múlásával szuvas fogak jelenhetnek meg, vagy fogínygyulladás keletkezhet, ezért nagyon fontos, hogy a fogszabályozás előtt ezek megfelelően kezelésre kerüljenek.

Lényeges megemlíteni még, hogy a szabályos fogazatot sokkal könnyebb tisztítani, így a további fogszuvasodás és fogágybetegség fogszabályozással megelőzhető Gyakori probléma a bölcsességfogak helytelen irányba növekedése, vagy rosszabb esetben áttörésben elakadása. Ilyenkor általában az eltávolítást szokták javasolni a fogorvosok, és csak ezt követően kerülhet sor a fogszabályozás elindítására.

A felnőtt fogszabályozás során használt rögzített készülékeknek többféle típusát ismerhetjük. A cél használatukkal az, hogy a fogak az előre meghatározott ív mentén idővel elmozduljanak és esztétikussá váljon így a fogsor.

A fogakra ragasztott úgynevezett brackettek fémből és esztétikus, fehér színű anyagból is készülhetnek. A készülék akár a nyelv felőli oldalon is elhelyezkedhet vagy átlátszó anyagból is készülhet, így még kevésbé lesz látható, hogy éppen fogszabályozás zajlik. Az ép, egészséges, könnyen tisztítható fogak érdekében megéri akár felnőttként is a fogszabályozás mellett dönteni.

Forrás: netfog

Linkek:

url:  http://netfog.hu/szolgaltatasok/gyermek-fogszabalyozas/

url:  http://netfog.hu/szolgaltatasok/felnott-fogszabalyozas/

Képek: netfog, queteso.info

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem