5.8 C
Budapest
2024. április. 19. péntek
HomeÉletmódEgészség - betegség2060-ban már nem lesz nemzőképes férfi?

2060-ban már nem lesz nemzőképes férfi?

Az utóbbi huszonöt évben a férfiaknál több mint 60%-kal csökkent a spermiumok száma, ami az orvosok szerint teljes katasztrófa. Kutatók szerint 2035-re a gyermekek több mint fele mesterséges megtermékenyítéssel jön a világra, sőt, 2060-ra a férfiak nemzőképessége teljesen megszűnhet. A spermiumok száma az ondóban ugyanis rohamosan csökken.

hirmagazin_2015-08-05_174938

Az adatok nem hazudnak. Ma a párok negyede terméketlen. A terméketlenség oka 40%-ban a férfi, másik 40% -ban a nő, a fennmaradó 20% -ot pedig a fennálló további közös faktorok jelentik. A fő problémát elsősorban a kedvezőtlen életkörülmények, valamit a vízben, talajban és levegőben található vegyszerek okozzák. Valóban kihalás veszélyezteti az emberiséget?

Negyvenszázalékos siker

A terméketlen párok évente megközelítőleg 26 000 alkalommal próbálkoznak utódnemzéssel. Ezen próbálkozások mintegy 40%-a sikeres, ami a terhességek számából következik. Legtöbben úgy gondolják, hogy a mesterséges megtermékenyítésnek egészségügyi okai lehetnek az utód idősebb korában. Ez azonban korántsem igaz, a nemzésképtelenségről és más problémákról szóló hírek nem igazolódtak be.

Louise Brown volt a világon az első, aki 1978-ban mesterséges megtermékenyítéssel született, ma egy egészséges kislány édesanyja, aki természetes módon jött a világra. Egyes kutatók szerint a lombikbébiként született gyermekek jobban érvényesülnek a későbbi életben, ezen elmélet igazolására azonban még várni kell.

Gyakran hallani arról, hogy a magyar nemzet kihaló félben van, de ezt a tényt nem csak a magyarokra lehet vonatkoztatni. Ez a tény mindannak ellenére elképzelhető, hogy az orvostudomány mai állása kimondottan tejlett, ill. jól fejlődik az európai országokban.

Ma az embriókat képesek genetikailag kivizsgálni, ill. kamerák és más műszerek segítségével megfigyelni, hogy a magzat helyesen fejlődik-e. Ezek segítségével kiválasztható az egészségesen fejlődő magzat. A törvények pedig azt sem tiltják, hogy a gyermeket béranya hordja ki.

A lehetséges segítség

Terméketlenségnek az orvosok azt az esetet tekintik, amennyiben egy pár egy éven keresztül létesít rendszeres szexuális kapcsolatot, ennek ellenére a nő mégsem esik teherbe. A ciklus során a megtermékenyülés esélye fiatal egészséges nő és térti esetén 20-25%. A terméketlenség kezelésére nem a mesterséges megtermékenyítés az első válasz. A párok felénél lehet egyszerűbb és olcsóbb megoldást találni. Segíteni azokon a nőkön is lehet, akik nem termelnek petesejteket, az ilyen esetekben lehetséges a petesejtek adományozása. De a férfiaknak sem kell megijedniük…

hirmagazin_2015-08-05_175117Mi az alap? Az egészséges életkörülmények

A férfi meddőségnek több oka is lehet. Az egyszerűbb esetekben, az egész hátterében az egészségtelen életvitel van. Ilyen esetekben gyakran elég a dohányzás és az alkohol mennyiségének csökkentése, valamint a C és E vitaminok magasabb bevitele. A spermiumok minősége körülbelül negyed éven belül javul, ennyi idő szükséges a hímivarsejtek. A terméketlenség egyik kiváltó oka a környezetben található vegyi anyagok. Az olyan anyagok, mint például a poliklórozottbifenilek vagy az ólom rohamosan csökkentik a terméketlenséget. Meghatározó tényezők azok is. amelyek a herék felmelegedéséhez vezetnek.

Ahhoz ugyanis, hogy a spermiumok helyesen fejődjenek, alacsonyabb hőmérsékletre van szükségük, mini az emberi szervezeté. Tehát abban az esetben, ha az egészséges ; férfi testhőmérséklete 36.5 °C. a heréknek i mindössze 32 °C-ra van szükségük.  A herék viszont különböző okok miatt is felmelegedhetnek. Az egyik ilyen tényező lehet például a túl szűk alsónemű, de ez még mindig inkább viccesnek számít mindamellett, ami kihatással van a spermiumok minőségére. Abban az esetben, ha a férfi a notebookjával az ölében dolgozik, spermiumai minősége valóban katasztrofális lesz. Veszélyben vannak viszont azon férfiak is, akik sokat vezetnek.

forrás: delina

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work