11.2 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeÉletmódGasztronómia, vega2019 sztárja a köles: mutatunk pár csúcskaját a legősibb gabonából

2019 sztárja a köles: mutatunk pár csúcskaját a legősibb gabonából

Rendkívül magas a rosttartalma, tisztítja a bélrendszert, könnyen emészthető, és a vércukorszint sem szökik tőle az egekbe. Mindemellett pénztárcakímélő, könnyen elkészíthető és ezerféle étel alapanyagául szolgálhat. A szuper élelmiszerként is emlegetett köles az emberiség legősibb kultúrnövényei közé tartozik, mégis évtizedekig méltatlanul hevert a kamrák polcain. A 2019-es Konyhakiállításon meggyőződhetünk ezekről is.

A köles az emberiség legősibb kultúrnövényei közé tartozik. Az első említések róla időszámításunk előtt 7000-5000 év közötti időszakból, Kínából származnak, de akkoriban már gyakorlatilag egész Kelet-Ázsiában termesztették, a Föld népességének harmada alapélelmiszereként használta. Európában az újkőkorból kerültek elő első nyomai. Antik írásos emlékeinkben Püthagorasz, az ókori görög filozófus méltatta jótékony hatásai miatt. A XIII. században Magyarországra beköltöző félnomád kunok a kölessel kapcsolatban több, korábbi felhasználási módot újítottak fel, de a táplálkozásban betöltött szerepe koronként változott. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII – XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában.

Bár a gabonák jellemzően tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a köles még így is kiemelkedik mind közül, élettani hatásai kivételesek. Az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett hétféle aminosavat tartalmaz. Magas a kovasav tartalma, ami jelentős szerepet játszik abban, hogy rugalmas legyen a bőrünk és fényes a hajunk, illetve a fluorral együtt gondoskodik az erős fogzománcról. Magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma tartalma elősegíti a máj regenerációját. Az ásványi anyagok közül káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza, megtalálható benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, amely védelmet nyújt a depresszió és a fáradtság ellen is. A köles az egyetlen lúgos hatású gabonaféle, és a legkevésbé allergizáló, emellett képes a salakanyagot kisöpörni a szervezetből. Plusz jó hír, hogy a köles gluténmentes, emiatt a belőle készült ételeket lisztérzékeny betegek is fogyaszthatják.

Aki ellátogat március 1-3. között a Konyhakiállításra, és megismerheti a köles ezer arcát egy látványos főzőshow keretében. Czanik Balázs pénteki bemutatóján világossá válik, hogy milyen lehetőségek rejlenek a legősibb termesztésű gabonában.

Mutatunk pár receptet, amit érdemes kipróbálni otthon:

Cukkinipörkölt kölessel

Hozzávalók 4 személyre

3 cukkini

1 nagy fej vöröshagyma

1 ek. olívaolaj

1 ek. fűszerpaprika

15 dkg köles

2019 sztárja a köles mutatunk pár csúcskaját a legősibb gabonából 1

Elkészítés:

1. A cukkinit megmossuk, leszárítjuk, felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Mély serpenyőben, a forró olajon megdinszteljük a hagymát, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a paprikával, rádobjuk a cukkinit és megpirítjuk.

2. A cukkinit felöntjük kevés vízzel, forraljuk, majd beleszórjuk a kölest, és lefedve, kis lángon 10-15 percig főzzük. Ezután levesszük a tűzről, és további 10 percig lefedve állni hagyjuk.

3. A kész ételből kevés cukkinit félreteszünk. Modern tálalásként formázógyűrűbe halmozva, vagy egyszerűen tányérra kanalazva, a cukkinidarabokkal díszítve tálaljuk. Paradicsomos zöldsalátát is kínálhatunk hozzá.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 45 perc múlva

1 adag: 215 kcal

 

Sonkás kölesrizottó

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg húsos füstölt sonka

1 cs. petrezselyem

2 ek. olaj

20 dkg köles

20 dkg fagyasztott kékáfonya

3 dl zöldségleves, kockából

2019 sztárja a köles mutatunk pár csúcskaját a legősibb gabonából 2

Elkészítés:

1. A sonkát kisebb kockákra daraboljuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra aprítjuk.

Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a sonkakockákat megpirítjuk benne. Rászórjuk a kölest, felöntjük 2 dl felforrósított zöldséglevessel és kevergetve, kis lángon félpuhára főzzük.

2. Ekkor rászórjuk az áfonyát (fagyosan), a petrezselyemmel, sóval, borssal, ízesítjük, a levét

többször kevés zöldséglevessel pótoljuk és készre főzzük, hogy szaftos legyen. Forrón kínáljuk.

3. A kölesrizottót kínálhatjuk főételként, de sült húsok mellé köretnek is. Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk még reszelt parmezán sajttal, morzsolhatunk rá márványsajtot, esetleg megszórhatjuk tépett mozzarellával.

Munka: kb. 25 perc

Fogyasztható: kb. 50 perc múlva

1 adag: 635 kcal

 

Kölessaláta tőkehallal

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg tőkehalfilé

1 ek. kapribogyó

fél citrom leve

1 ek. liszt

A kölessalátához:

5 dkg köles (vagy rizs)

fél kígyóuborka

1 fej vöröshagyma

4 paradicsom

1 kk. citromlé

1 ek. olívaolaj

1 ek. felaprított korianderlevél

A mentakrémhez:

3 ek. felaprított mentalevél

3 ek. felaprított korianderlevél

1,5 dl joghurt

1 gerezd fokhagyma

1-1 késhegynyi kurkuma és őrölt kömény

2019 sztárja a köles mutatunk pár csúcskaját a legősibb gabonából 3

Elkészítés:

1. A halfiléket megmossuk, leszárítjuk, egyenlő darabokra felszeleteljük, tálba tesszük, megszórjuk sóval, borssal, a kapribogyóval, meglocsoljuk a citromlével és letakarva állni hagyjuk. A kölest egy edényben, vízben felforraljuk, vagy felforralt vízzel leöntjük, lefedve 15 percig állni hagyjuk.

2. Amíg a hal és a köles pihen, a salátához a zöldségeket megtisztítjuk, apróra vágjuk. A kölesbe belekeverjük az uborkát, hagymát, paradicsomot, citromlevet és a koriandert, az olívaolajat és óvatosan összekeverjük. A mentakrémhez a hozzávalókat összeturmixoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

3. A haldarabokat kevés liszttel megszórjuk, hogy sütésnél majd kéreg képződjön rajtuk, így a hal ropogós lesz, nem töredezik, és nem ragad le! Serpenyőben, a felforrósított olajon megsütjük. A salátával és a mentakrémmel azonnal tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 45 perc múlva

1 adag: 330 kcal

Forrás: Blikk.hu

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem