Image default
Belföldi hírek

2018. áprilisától Magyarországon is kötelező a e-call segélyhívó rendszer minden autóban! Utólag kell majd beszerelni!

Az e-call rendszernek köszönhetően a mentők percek alatt odaérhetnek a baleset helyszínre.

A rendszer SMS-ben értesít a baleset helyszínéről, illetve arról is, hányan ülnek a kocsiban. Az e-call bevezetése hazánkban 2018. április elseje után várható. Egyes kocsikban már most is megvan a felszereltség, amely utólag is beszerelhető – derül ki a Kossuth rádió Napközben című műsorában.

Szakértők szerint Európa-szerte évi 2500 emberéletet lehet majd megmenteni évente azzal a rendszerrel, amely egy uniós jogszabály miatt lesz kötelező.

Hablicsek Nikoletta, az Országos Rendőr-főkapitányság főosztályvezetője kiemelte, vannak olyan balesetek, amelyek órákig vagy akár napokig is észrevétlenül maradnak, ilyen esetekben, ha az autóban van e-call, a rendszernek köszönhetően a mentők percek alatt odaérhetnek a helyszínre.

 

Kép: minap.hu, a 2014-ben átadott új segélyhívó központ bemutatásán.
Jobbra: Pintér Sándor belügyminiszter, középen Hablicsek Nikoletta r. ezredes.

Amennyiben olyan adatokat kap az e-call egység, ami balesetre utal, elküldi a részleteket SMS-ben a baleset helyszínéről, illetve arról is, hányan ülnek a kocsiban, majd felveszik a kapcsolatot az autóval. Amennyiben nem sikerül a vezetővel és utasokkal felvenni a kapcsolatot, akkor mindhárom készenléti szerv indítja egységeit.

 Hablicsek Nikoletta elmondta: a legtöbb idő manapság még azzal telik, hogy meghatározzák a baleset pontos helyét. Ezúton felhívta rá a figyelmet, hogy amennyiben valaki balesetet lát vagy annak részese, mielőbb derítsék ki a lokációt.

Bartolits István, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság technológiaelemző főosztályának a vezetője kifejtette, utólag is beszerelhető lesz majd az egység, de az autónak is meg kell felelnie technikai kritériumoknak. Hozzátette, hogy több prémiummárkában már megvannak a technikai feltételek, a rendszer működtetéséhez, sőt egyes uniós országokban már működik is.

Dr. Bartolits István

Az e-Call Segélyhívó Rendszer egy uniós döntés értelmében kell kötelezően beszerelni majd minden autóba, amelyek 2018. március 31. után kapják meg típusengedélyüket. A rendszer magyar nyelvű honlapjáról kiderülhogy már évek óta életbe kellett volna lépnie.

A műsorban az is elhangzott, hogy mivel egységes uniós rendszerről van szó, így az külföldön is véd majd minket.

Forrás: MTI, hirzona24

Fotó: Mihádák Zoltán – MTI, Videotorium, minap, 

 

Hasonló hírek

Szeviép-ügy: feljelentés egy leányvállalat ügyében

Edit

Sztrájk miatt fennakadások lehetnek az olaszországi vonatközlekedésben a hétvégén

info

Ez az autóhitelesek esélye

info