10.9 C
Budapest
2024. április. 27. szombat
HomeTartalomMúzeumokBeregi Múzeum

Beregi Múzeum

A vásárosnaményi Beregi Múzeumot Csiszár Árpád alapította 1963-ban. A gyűjteménynek 1970-től, a város központjában lévő egyik legszebb épületet, a Rákóczi út 13. szám alatt lévő Máthé kúria ad otthont.

Gyűjteményei egyes részei országosan, sőt nemzetközileg is számon tartottak. Ezt köszönheti több ezer darabot számláló népművészet anyagának; elsősorban hímzéseinek, szőtteseinek, művészi vasöntvény gyűjteményének és a térség elemi népiskoláját reprezentáló tárgyegyüttesének.

Múzeumunk gazdag anyagával, melyen a terület jellegzetességit mutatjuk be, állandó kiállításokon ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Bereg kincsei – A Beregi Tiszahát népének élete
Vidékünkön a falu életének hagyományosan az egész évet átfogó vászonmunkák adták meg a keretét. A szövéssel készített, majd hímzéssel díszített vászonhoz kapcsolódtak a Beregi Tiszahát népe életének döntő pillanatai.

Készítésének minden részlete, a munkák nehézsége ellenére a falvak egészének várva várt eseménye volt. Mivel ez a munka és szépen formált eszközei kizárólag a női tevékenység egyik jellemzője, a házasságra készülődő lány majdani életének meghatározó tárgyi világát idézik, a kiállítás rendezői igyekeztek e témát a lehető legrészletesebben kibontani. Így több teremben is visszaköszönnek ezek, az ember életét a kisgyermekkori bölcsőtől a sírig, pontosabban a közösen gyászolt ravatalig elkísérő gyönyörű és változatos textíliák.

Népünk hagyományos díszítő érzéke és kedve még a mindennapi élethez, házi és ház körüli munkákhoz kapcsolódó textíliákon is megnyilatkozik. Csupán a tésztafélék (kenyér, kalács, sütemény) otthoni elkészítése és tárolása során legalább egy tucat vászonféle szolgált a konyhai háztartásban.

A régi mintákat ma is szívesen használják különféle háztartási és egyéb vászontárgyak díszítéséhez. Ezt bizonyítják a mai használati tárgyakon és viseleten megjelenő hímzések. A kiállítás látogatói itt arra is lehetőséget kapnak, hogy szakmai segítséggel, valamint a számítástechnika segítségével megtekinthető, sőt kipróbálható a hímzés és a tervezés folyamata!

A kiállítás forgatókönyvét Felhősné Dr. Csiszár Sarolta igazgató, néprajzkutató és Pintye Gábor régész készítette.

Forrás: http://www.museum.hu/museum/permanent_hu.php?IDP=2785&ID=618

Cím: Szabadság tér 26.
Tel: +36 (45) 470-638
E-mail: [email protected]
Web:

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem