13.5 C
Budapest
2024. március. 29. péntek
HomeTartalomMúzeumokKiss Pál Múzeum

Kiss Pál Múzeum

A Kiss Pál Múzeum hazánk egyik legrégebbi alapítású vidéki gyűjteménye, melyet 1877-ben – 400 darabos gyűjteményét a városnak adományozva – Tariczky Endre római katolikus plébános Tiszavidéki Régészeti Egylet néven hívott életre. Az egylet – melyhez nemtől, vallástól és társadalmi helyzettől függetlenül bárki csatlakozhatott – a XIX. század végéig adományokból és tagdíjakból tartotta fenn magát. Milesz Béla református tanító és Tariczky Endre közös tevékenysége több mint három évtizedre meghatározta az egylet működését.

1896-ban az épülő városházán a már országosan ismert gyűjteménynek három termet biztosítottak. Miután a gyűjtemény Múzeum és Közkönyvtárrá vált, munkáját állami és községi pénzforrások is támogatták. Milesz Béla és Tariczky Endre fő tevékenységüknek a régészeti kutatást tekintették: rendszeresen ásatásokat is végeztek.

A korabeli múzeumokhoz hasonlóan mindent gyűjtöttek, ami ritkaságnak vagy érdekességnek számított. Így kerültek a gyűjteménybe XVI. századi könyvek, híres emberek kéziratai, ritka érmek, valamint az őslénytani leletek mellett egy kétfejű kacsa, darázsfészek és római mozaikdarab is. Gyűjteményüket négy osztályba sorolták: éremgyűjtemény, régiségtár, vegyes tárgyak és könyvtár.

A múzeum őskori régészeti anyagáról volt legismertebb. A két alapítója a tudományos élet vérkeringésébe könyveivel, cikkeivel és előadásaival kapcsolódott. 1899-től 1912-ben bekövetkezett halálukig az egylet munkájáról minden évben nyomtatott jelentésben számoltak be. Mindkettőjük tevékenységét a város nagyra becsülte, Tariczky életnagyságú képét 1892-ben, Mileszét 1912-ben festették meg.

Haláluk után az egylet már csak formálisan működött. Szakember hiányában ásatási jogát megvonták, a gyűjtőmunka is esetleges volt. A csökkenő állami és községi támogatást a II. világháború előtt megvonták, s az egylet működését 1942-ben felfüggesztették. A városházán tárolt közel 20 ezer darabos gyűjtemény az 1944-es harcok során részben elpusztult, értékes tárgyait széthordták. A megmaradt, még töredékeiben is jelentős anyagából 1949-ben kiállítást rendeztek, melyet hazánk első falumúzeumaként nyitottak meg.

1952-ben a múzeumi anyagot a Kossuth Lajos látogatásáról nevezetes Lipcsey-kúriában helyezték el. A klasszicista épület 1840 körül épült, műemlék. A múzeum az új helyen vette fel a Kiss Pál nevet. Az 1809-1867 között élt Kiss Pál az 1848-1849-es szabadságharc egyik tábornoka volt, aki a függetlenségi harc elvesztése után Tiszafüreden telepedett le. Sírhelye a város Örvényi úti temetőjében található.

Tariczky Endre és Milesz Béla emlékét számos, működésük alatt a múzeumba került régiség, tudományos cikkeik és könyveik őrzik. A múzeum előtti sétány és a helytöréneti-helyismereti alapítvány Tariczky Endre nevét viseli.

Forrás: http://www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=459
Cím: Tariczky sétány 6.
Tel: +36 (59) 352-106
E-mail: [email protected]
Web: www.tiszafured.hu

Most népszerű

Hasonló hírek

Pannon Work