13.5 C
Budapest
2024. március. 29. péntek

Árpás az újkorban

1848–49-es forradalom és szabadságharcban honvédként heten vesznek részt a faluból.
1851-től végbemegy a jobbágyfelszabadítás.
1893: befejeződnek a Rába-szabályozási munkák ezzel egyrészt új földeket nyernek, másrészt a meglevők is értékesebbé válnak. 1900 körül több tucat ember vándorol ki a faluból, főleg Amerikába.
A szocializmus időszaka a falu folyamatos sorvadását, leépülését hozzák. Először az önálló tanács, 1976-ban a tsz, majd a tagiskola is megszűnik. 1990-ben önálló önkormányzat alakul. 1993-ban az új alapokon szerveződő mezőgazdasági szövetkezet önállósul.

A község kirándulásra, táborozásra, strandolásra kiválóan alkalmas hely. Nevezetes az 1251-ben felépült román-gótikus stílusú templom, a kápolna és a harangláb. A település nagyjából egységes tömböt alkot. Különálló része Dombiföld (az egykori Kis-Árpás) a Rába túlsó partján, és Kálmán-puszta, ahol két család lakik, ill. két gátőrház és a tsz-major épületei.

Árpád kori rk. templom Árpás és Mórichia között
A templom légifotójaA falu mai legfőbb gondja a népesség folyamatos csökkenése. A község adottságait a rendkívül hátrányos döntések a település népességmegtartó erejének felerősödő romlását eredményezték. Ezek következménye a falu elöregedése és a népességszám gyors fogyása. 1959–60-ban a téeszesítés, majd a tanácsi, közigazgatási önállóság megszűnése, a tsz beolvasztása, végül a tagiskola megszüntetése erősítette fel – úgy tűnik visszafordíthatatlanul – a folyamatokat. 1962-ben Árpáson öt híján 600-an éltek, ma, 35 év elteltével közel felére csökkent az állandó lakosok száma. 47,5%-kal élnek ma kevesebben a faluban. A folyamat elején a fiatal korosztályok elvándorlása volt a jellemző, az utolsó évtizedben már az elhalálozások és születések közti negatív különbözet is felzárkózott a fogyatkozás okaként. Az 1986–95 közti évtizedben 16 születés és 34 halálozás különbözete 18 lélekkel: a 49 beköltöző és 84 elvándorló közti különbözet 35 fővel, együtt a két tényező 62 fővel csökkentette a népességet. A foglalkoztatottság mutatóit is meghatározzák a népesség összetevői. A nyugdíjasok a lakosság 37%-át teszik ki. A munkaviszonyban levő aktív dolgozók száma kb. 87, az össznépesség 27–28%-a. Ebből mezőgazdasági szövetkezetben 7–8%, vállalkozó 6%, közalkalmazott és köztisztviselő 5%, eljáró dolgozó 9–10%. Az inaktívak, beleértve a 2–6%-os munkanélkülieket, a 18 éven aluli eltartottakat (25%), GYET-en lévőket stb., az összlakosság 72%-át jelentik. A faluból eljáró dolgozók főleg Téten és Győrben találnak munkalehetőséget.

A faluban két felekezet van, kisebb részben evangélikusok, nagyobb részt római katolikusok. A kultúrház a nagyobb csoportos rendezvényeknek ad otthont: gyűlések, ünnepek, ritkán kulturális események alkalmainak. A könyvtár 4 ezer kötetes választékával egyre kevesebben élnek. 1995-ben szűnt meg a sportkör működése, elsősorban a fiatalság fogyatkozó száma miatt. A legnagyobb, több mint 100 éves múltra az önkéntes tűzoltó egyesület tekint vissza.

Az élő hagyományok közé a húsvéti locsolás, a májusfaállítás, a lucázás és az aprószentekkor járó „mustározás” és a búcsú ünnepe sorolható. Nyári időszakban a falu élete átmenő idegenforgalmának, adottságainak köszönhetően felpezsdül. Műemlékei, a Rába, a szép környezet vonzóvá teszik. A megüresedő házakat többen nyaralónak veszik meg, köztük külföldiek.

A zöldség- és gyümölcsféléket elsősorban saját ellátásra termesztik. A málnát, ribizlit, de elsősorban az uborkát azonban eladják. A tej, tojás, húsfélék tekintetében jobbára ma is önellátó a falu, visszaesett azonban a sertés és szarvasmarha tartása. A családok jövedelmi viszonyai között nincsenek lényeges eltérések. Minden negyedik lakosra jut egy gépkocsi. A földeket jobbára a Rába Mezőgazdasági Szövetkezet műveli. Néhány egyéni vállalkozó, őstermelő foglalkozik még földműveléssel. Helyben megtelepedett ipar nincs, egy egyéni vállalkozás kivételével. A kereskedelmi szolgáltatást két kis vegyesbolt és egy italbolt látja el. A háziorvosi, alapvető egészségügyi ellátás megoldott. Az óvoda konyhája szociális étkeztetést is biztosít.

Cím: Árpás Kápolna tér 8.
Tel: +36 (96) 681-002
E-mail: [email protected]
Web: http://arpas.sokoroalja.hu/

Most népszerű

Hasonló hírek

securiton-tűzvédelem