5.6 C
Budapest
2024. április. 25. csütörtök
HomeTartalomFalvak, városok múltjaBalatonbozsok története

Balatonbozsok története

Az 1082-es keltezésű oklevél tanúskodik arról, hogy Balatonbozsok első birtokosa a veszprémi Szt. Mihály egyház volt. 1435-ben Bozsok predium már a fejérvári egyház birtokaként szerepelt. A kiegyezésig Balatonbozsok volt a járásszékhely, majd 1867-től e rangot Enying vette át. A Veszprém-Dombóvár vasútvonal megépüléséig Bozsokon keresztül szállították a gabonát délről Veszprémbe. A község volt az átutazók pihenőhelye, ahol minden harmadik ház vendégfogadóként működött ebben az időben. A törökök lerombolták Árpád-kori templomának tetőzetét, melyet a lakosság épített újjá.

A templom melletti dombon húzódott az első település, majd a török hódoltságot követően a mai gerincvonalon indult fejlődésnek a község. 1966-ban egyesült közigazgatásilag Enyinggel.

A török időkből származó monda szerint Leshegy-Ófaluból vezetett rejtekút az Enyinget a XV. században birtokló Török család hajdani földvárába.

Az enyingi kistérség településeihez hasonlóan Enyingen is nagy hagyománya van a lovas turizmusnak. Kabókapusztán a festői környezetű – erdőkkel, rétekkel, halastavakkal övezett – Kabóka – lovastanya a lovak és az érintetlen természet szerelmesei számára nyújt lovaglási, tereplovaglási és horgászati lehetőséget.

Cím: Enying (Balatonbozsok) Kossuth u. 48.
Tel: +36 (22) 372-019
E-mail:
Web: www.enying.hu

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work