7.3 C
Budapest
2024. március. 29. péntek

Református templom

A 60 méternél magasabb tornyával szinte a város fölé emelkedik a copfstílusú református templom. Valószínűleg középkori alapokon áll, mai formáját az 1700-as évek végén nyerte el.

A tornyon olvasható 1810-es évszám jelezheti a copfstílusú, fiatornyokkal díszített karcsú toronysisak elkészültét. A templom mennyezetét fakazetták díszítik. A fából készült karzatot és az orgonát tizenkét oszlop tartja.

A korábbi erődfal néhány méternyi falszakaszát rekonstruálták, itt állítottak emléket a II. világháború 600 nánási áldozatának.
Kultúrtörténeti érdekesség, hogy igen korán, már 1794-ben az egyház a szentmihályi (ma Tiszavasvári) phizikussal mennykőfojtót (villámhárítót) szereltetett az épületre.

A templom története a messzi múltba nyúlik. Az első emlékek 1221-ből Nánásmonostoraként említik a mai város helyén állt egykori falut. Így nemcsak a város nevét eredeztethetjük ebből az időből, de valószínű, hogy ez a monostor lehetett a mai templom elődje is. 1606-ban, a hajdúk letelepedése után a református egyház is megalakult. A templom épületén jellemző klasszicizáló hatás mellett a korábbi barokk építés nyomai is fellelhetők. A belső tér az elmúlt 200 év alatt modernizáción ment keresztül, de nagyban nem változott. Szentéllyel nem rendelkezik, a szószék a déli falon helyezkedik el. A fából készült emeleti részt és az orgonát 12 oszlop támasztja alá. Mennyezetét fakazetták díszítik. Messziről hívogat, a Tompa Mihály által is megénekelt „nánási sudár torony”, mely 62 méterével a környék legmagasabb templomtornya. Bronzlemezzel fedett, copfstílusú fiók tornyok alkalmazása erdélyi hatást mutat. A múlt század végéig egy várfalszerű, lőrésekkel ellátott téglaerődítmény vette körül a templomot sarokbástya erődítésekkel, melynek néhány méternyi falszakasz rekonstrukciója a II. világháború 600 áldozatának emlékét őrzi.

Bejelentkezéssel látogatható.

GPS koordináták: 47.8442 / 21.4289

Cím: Hajdúnánás Köztársaság tér 12.
Tel: +36 (52) 381-571
E-mail: [email protected]
Web: www.hajdunanas.hu

Most népszerű

Hasonló hírek