13.5 C
Budapest
2024. március. 29. péntek

Falumúzeum

Györköny a Magyar Köztársaságban, Tolna megye területén, a Duna közelében található. A település egy völgyben helyezkedik el, talaja mezőgazdasági művelésre kiválóan alkalmas. A község területe ősidők óta lakott hely, az első írásos emlék egy vatikáni adólista a XIII. századból.

A történelem során a település gyakran elpusztult, a legnagyobb pusztítás a XVI. században, a török uralom alatt történt. A hiányzó munkaerőt a földesurak külföldről igyekeztek pótolni. Ehhez Meszlényi János helyi nagybirtokos (Fehérvári Táblabíró) kedvező feltételeket biztosított: a szőlő 7 évig adómentes volt, illetve minden család saját házat építhetett, saját szőlőt telepíthetett.

Az első német telepesek 1718-ban érkeztek Burgenlandból. (See-winkel) ők az úgynevezett „Heidebauer”-ok. A másik hullám 1722-től érkezett Hessen tartományból. (Darmstadt és környéke). A tipikus családnevek, melyek még ma is megtalálhatók, a következők: Bősz, Gangéi, Hutflesz, Köhler, Krausz, Krámer, Koch, Lamm, Pámer, Remler, Schmidt és Walter. Annak ellenére, hogy az új telepesek különböző vidékekről és különböző időpontban (1718-1770) érkeztek, valamennyien evangélikusok voltak. Természetesen a nyelvük sem volt egységes. Az idők folyamán alakult ki egy helyi nyelvjárás, mely még ma is él.

A település alapvetően mezőgazdasági jellegű. A szőlőtermesztés kezdettől fogva nagyjelentőségű, mivel a betelepülők mindkét csoportja borvidékről származott. Györköny az évszázadok során sokat fejlődött. 1722-ben 246 lakos élt kb. 40 lakóházban, 1820-ban a lakosság száma már 1591-re nőtt, és 1940-re elérte a 2500-at. A II. világháború után a kitelepítés, valamint a későbbi évtizedek urbanizációs folyamatai következtében a lakosságszám 1100-ra csökkent.

Az egykori lakóházak helyén újak épültek, illetve a régieket átalakították. Ma Györkönyben 490 lakóház és 310 présház épület található. A mai lakosság kb. 60%-a az egykori betelepülők utódaiból áll, 40%-a II. Világháború után letelepedett magyar. A hagyományok és tárgyi emlékek megőrzése értékében egy régi típusú nádfedeles házban múzeumot rendezett be a közösség.

Cím: Györköny Kossuth Lajos utca 325.
Tel: +36 (75) 552-007
E-mail: [email protected]
Web: www.museum.hu

Previous article
Next article

Most népszerű

Hasonló hírek

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem