Image default
Tudástár - minden érdekesség

2 ezer éve élt druida nő: a 60 éves Hilda arcvonásait rekonstruálták

Az arcrekonstrukció rendkívül élethű lett.

hildarek
Évezredekkel ezelőtt élt emberek arcára, szemébe nézni kivételes ajándéka a tudománynak. Borzongató, egyúttal rendkívüli, mint egy hihetetlen időutazás.

Egy ilyen, körülbelül kétezer éves arcra pillanthatunk akkor is, amikor a Hilda névre keresztelt rekonstrukciót látjuk. A maradványok, melyek alapján a rekonstrukció készült, egy hatvanéves druidanőé voltak, Skócia egyik legidősebb vaskori druidájáé, aki Stornowayben élhetett.

Hilda szép kort élt meg

Bár abban az időben a nők várható halálozási ideje 31 év volt, Hilda hatvan lehetett, amikor elhunyt. Rendkívüli életkora előkelőségének, jó életkörülményeinek betudható.

Az 1833-ban lelt koponyát megvizsgálva megállapították, hogy a nőnek már halála előtt sem voltak fogai. Noha radiokarbonos vizsgálatot nem volt lehetséges rajta elvégezni, feltehetően i. e. 55 és i. sz. 400 közt halhatott meg.

Hilda digitális rekonstrukciója.

Hilda csontjai nem újonnan talált régészeti leletek. A koponyát öt másik druidamaradvánnyal együtt 1833-ban mutatta be először az Edinburghi Koponyatani Társaság. Napjainkban az Edinburghi Egyetem Anatómiai Múzeuma tárlatának a része, ahogyan a többi említett druidamaradvány is. Hosszú idő után vették tehát ismét elő, vizsgálták meg, és keltették életre a kétezer éve élt nő arcát.

Hilda viaszrekonstrukciója.

Viasz- és digitális rekonstrukcióját egy edinburghi végzős hallgató készítette, Karen Fleming, a Dundee Egyetemről.

Kik voltak a druidák?

A druidák az Alpoktól északra és a Brit-szigeteken élt kelta társadalom egy csoportja voltak, a kelták közt a legelőkelőbbek. A legkorábbi, róluk szóló írásos feljegyzések a 3. századból valók, ettől függetlenül azonban régebb óta létezhetett csoportjuk. Erre azonban nincs bizonyíték.

Értelmiségi emberek voltak, tudósok, bírók, gyógyítók és papok, akik sem adót nem fizettek, sem katonai szolgálatra nem voltak kötelesek menni. A bíráik által kiszabható legszigorúbb büntetés a kiközösítés volt.

Hittek a lélekvándorlásban. Hitük szerint a halál után a lélek egy másik emberbe száll, és benne él tovább. Panteizmus, azaz többistenhit és természetimádás jellemezte vallásukat. Ahogy isteneknek hódoltak, úgy a holdat, a csillagokat, a napot, a tölgyeket, a hegyeket és a tavakat is tisztelték sok egyéb mellett. A növény- és állatvilág az istenek megnyilvánulásai voltak számukra. Ünnepeiket ezért általában szent ligetekben, szent kutak mellett és a természetben tartották, gyakran mutathattak be állatáldozatot.

Hilda, a szép kort megélt druidanő tehát közéjük tartozott. Ha ránézünk az arcra, a metróaluljárókban virágot áruló nénik arcát idézi. A különös csavar azonban, hogy ezúttal nem a reggeli rohanás közben tekintettünk rá, hanem egy kétezer éve élt ember szemébe nézhettünk.

femina

Hasonló hírek

Az elmúlt években talált tündértetemek rejtélye

Edit

Látogatóban egy dzsihadista családjánál

info

2100-ra lakhatatlanná forrósodhat a Földnek az a része, ahol ma az emberiség ötöde él

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------