Image default
Tudástár - minden érdekesség

2 év múlva már Istent játszhatunk? 2017-ben lehetségessé válik a fejátültetés!

Egy sokakat megosztó olasz sebész véleménye szerint a fejátültetés mindössze két év múlva valósággá válhat. Sergio Canavero szerint – akit néha doktor Frankenstein-nak neveznek – nem sokára valósággá válhat, hogy valaki fejét egy donor testéhez illesszék, ha az illető saját teste rákos, esetleg izom- vagy idegbénulása van, tájékoztat a The Independent.

2015-09-11_073806

A 70’-es években már hajtottak végre ilyen műtétet egy Rhesus majmon. Igaz, az állat 9 napig élt a műtétet követően, és nyaktól lefele béna maradt, végül pedig a fejet kilökte az állat immunrendszere, de az operációt mégis sikernek könyvelték el.

Sergio Canavero sebész azonban azon a véleményen van, hogy az orvostudomány mára már olyan ponthoz érkezett, ahol a nehézségek legyőzhetők, és technikai szempontból az eljárás igenis kivitelezhető.

Tudomány és technika ide vagy oda, a koncepciót illetően komoly etikai kérdések is felmerülnek.

„Ha a társadalom nem akarja, akkor nem fogom csinálni. De ha az amerikaiak vagy európaiak nem akarják, az nem jelenti azt, hogy máshol nem lehet majd végrehajtani. Próbálom helyesen megközelíteni a problémát, de ha elindulsz a Holdra, akkor biztos akarsz lenni benne, hogy mások is követni fognak” – magyarázta a helyzetet metaforikusan az olasz orvos.

Más világhírű sebészek egyelőre szkeptikusan állnak egy ilyen beavatkozás sikerességének kérdése előtt. Harry Goldsmith, a California Egyetem idegsebész professzora elmondta, hogy annak az esélye, hogy egy ilyen műveletre sor kerüljön, igen csekély.

„Nem hiszem, hogy valaha is működne, túl sok probléma merül fel ezzel az eljárással kapcsolatban” – mondta.

Emellett pedig a műtét ára is bizonyos mértékben gátat szabna ennek a műtétnek. Canavero becslései szerint egy fejátültetés megközelítőleg 10 millió euróra rúgna.

Egyed Zsuzsanna

Forrás: Arany gondolatok

Hasonló hírek

Elképesztő égi jelenség közeleg, 70 évet kellett várni rá!

Mazsi

Tippek a szabadidő hasznos eltöltésére

info

Olyat fotózott egy amatőr csillagász, amit nem kellett volna…

Mazsi