15.6 C
Budapest
2024. március. 28. csütörtök
HomeFőhírekBelföldi hírek1989. október 31-én jelent meg a magát AZ ELÉGEDETLENEK LAPJA-ként meghatározó 424-ben...

1989. október 31-én jelent meg a magát AZ ELÉGEDETLENEK LAPJA-ként meghatározó 424-ben Gyurcsány Ferenc írása Nemzedékek címmel.

Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök 28 évesen azt írta, politizálni nem azt jelenti, hogy mindenáron eltaposom a másikat, hanem, hogy felelős vagyok érte is.

1989. október 31-én jelent meg a magát AZ ELÉGEDETLENEK LAPJA-ként meghatározó 424-ben Gyurcsány Ferenc írása Nemzedékek címmel. A volt kormányfőt 30 éve az foglalkoztatta, hogy az „őrült tempóban átrendeződő” közéletet 40-50 évesek  uralták.

Az ifjúság sehol.

Generációs szakadást okozott a politikában, hogy „vagy másfél tucatnyi párt” úgy robbant be a közéletbe, hogy a polgárok sehol nem sajátíthatták el a demokrácia játékszabályait.

A politikai szerveződés másik jellemző vonása, hogy a mai politikai mondanivalókban megnyomorított személyes és közösségi sorsok válnak politikai erővé.

28 évesen Gyurcsány arról írt, hogy korosztálya többségét nem tudták megszólítani a politikai szereplők, generácója előtt nincs egyéni, társadalmi minta,

nincs miért lelkesedni, így azután egy lelkiismeret-furdalásos társadalom hitehagyott ifjúsága lett a miénk. (…) Ha körülnézünk a világban: nagyon sok országban huszonévesek a gazdasági vállalkozások, vagy éppen a pártok húzóemberei, a vezető menedzserek. a miniszterek tanácsadói. Nálunk meg középkorú családapák kényszerülnek rövidnadrágos szerepbe, 35 évesen is bizonygatva, hogy semmivel sem kevesebbek felnőtt (?) társaiknál.

Az államszocialista diktatúra lerombolásához és a demokratikus jogállam megteremtéséhez kellenek politikai, jogi, intézményi garanciák, de szerinte a legfontosabb, hogy a polgárok önállóan, a maguk uraiként éljenek, mert

egy diktatórikus hatalom, ha akarja sem tudja a személyes és társadalmi szabadságot korlátozni, mert az belülről, az egyes állampolgári viselkedésből táplálkozik.

Ehhez képest a magyar társadalom, főleg az ifjúság krónikus önrendelkezés-hiányban szenved. Ezért nemzedékének újra kell gondolnia mindent, el kell hinnie, van más szabályrendszer is, „mint amit a politizálók felnőtt(?) nemzedéke alkalmaz” és nem szabad önként lemondani társadalmi részesedéséről.

Meg kell próbálunk magunknak értelmet és önálló mondanivalót adni!

El kell fogadni, hogy

politizálni nem azt jelenti, hogy mindenáron legyőzöm és eltaposom a másikat, hanem, hogy felelős vagyok érte is.

Gyurcsány szerint fel kell készülni rá, hogy egyszer – talán még fiatalon – eljön az ő idejük, miután lezárul a dobhártyát szaggató, üvöltözés időszaka.

Írásához 30 éve a szerkesztő a következő kérdéseket fűzte: hogyan? hogyan? hogyan? hogyan? és van-e fiatalok között olyan, aki meg tudná verni „az öregeket” egy elnökválasztáson? S milyen programmal?

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

24.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

Hasonló hírek

securiton-tűzvédelem